..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Η δευτερολογία του Δ. Κουτσούμπα για την διαπραγμάτευση της συγκυβέρνησης: Γίνεστε συνώνυμο μιας λειτουργίας, στα χνάρια των προηγούμενων!!!!


Στην δευτερολογία του (δείτε το video) ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας είπε:



«Θα ήθελα να ξεκινήσω με αυτό το σχόλιο -ήθελα να το πω απ' την αρχή της συζήτησης, γιατί όλοι μας έχουμε δουλειές, δεν εξαρτώνται τα πάντα απ' το πρόγραμμα ούτε του κάθε κυβερνητικού εκπροσώπου, ούτε του πρωθυπουργού, ούτε οποιουδήποτε άλλου, θέλει και μια σοβαρότητα σ' αυτή τη διαδικασία.

Συνεχίζετε ακάθεκτοι με διαδικασίες φαστ - τρακ στη Βουλή. Γίνεστε έτσι κι εσείς συνώνυμο μιας λειτουργίας στα χνάρια των προηγούμενων. Κάνετε μια διαδικασία, όπου έχετε και το μαχαίρι και το πεπόνι, δεν ενημερώνετε για τίποτα ουσιαστικά, ούτε έγκαιρα.

Είστε μόνον εσείς γνώστες όλων των e-mail που έχετε ανταλλάξει, όλων των συζητήσεων που έχετε κάνει μεταξύ σας και με τους εταίρους σας, γνώστες των "ροζ" πλέον γραμμών σας, διότι οι κόκκινες τελειώσαν. Ξέρετε και τις μαύρες γραμμές και τις απόψεις των δανειστών, της τρόικας, των θεσμών, ξέρετε ποιοι έχουν τη μια και ποιοι την άλλη άποψη και η Βουλή στην ουσία έχει μεσάνυχτα.

Υποτίθεται μας ενημερώσατε σήμερα, εκτάκτως μάλιστα και βέβαια είχατε και την απαίτηση να τοποθετηθούμε. Φυσικά, εμείς ως Κόμμα τοποθετηθήκαμε ξεκάθαρα για μια σειρά ζητήματα. Μέχρι προχτές στους βουλευτές σας, όταν σας ρωτούσαν τι γίνεται με τη διαπραγμάτευση, ποιες είναι οι προτάσεις των δανειστών, ποιες είναι οι προτάσεις οι δικές σας, τους απαντούσατε ότι σε αυτήν τη φάση καλό είναι να μην ξέρουν πολλά. Βέβαια, όχι ότι μας διαφωτίσατε ιδιαιτέρως απόψε με αυτά που είπατε, δεν είπατε και τίποτα καινούργιο, τα διαβάζουμε κάθε μέρα στις δηλώσεις σας, στα άρθρα σας, σε συνεντεύξεις στελεχών σας κ.λπ.

Ούτε τους δικούς σας δεν ενημερώνετε. Βέβαια, ποσώς μας ενδιαφέρει η εσωκομματική σας λειτουργία και το επίπεδο της εσωκομματικής σας δημοκρατίας και συνέπειας. Δικό σας θέμα είναι, ας το λύσετε μόνοι σας με την Κοινοβουλευτική σας Ομάδα. Αλλά δεν μπορεί να συμπεριφέρεστε έτσι απέναντι στις άλλες πολιτικές δυνάμεις του τόπου.

Αν θέλατε ουσιαστική ενημέρωση και συζήτηση, αν πραγματικά σας ενδιέφεραν οι απόψεις των άλλων πολιτικών δυνάμεων, ιδιαίτερα του ΚΚΕ, έπρεπε να αναλάβετε την ευθύνη, ώστε να έχουν δικαίωμα αναλυτικής ενημέρωσης, έγκαιρης, όλα τα κόμματα. Εμείς ως Κόμμα δεν είχαμε.

Δεν θα ήταν δύσκολο να μας στέλνατε τις 47 σελίδες αντί να τις διαβάζουμε απ' τη διαρροή σε γερμανικές εφημερίδες και δεν ξέρω που αλλού, ή να μας στέλνατε και τις προτάσεις των δανειστών -έτσι κι αλλιώς κι αυτές βγήκαν. Απ' τους δημοσιογράφους τα μαθαίνουμε. Ευτυχώς που υπάρχουν και τα Μέσα Ενημέρωσης και ενημερωνόμαστε από 'κει για να 'ρθουμε να τοποθετηθούμε απόψε.

Γιατί δεν πιστεύω να είχε κανένας την απαίτηση, ούτε εσείς κ. Τσίπρα, με μια 20λεπτη ομιλία - ενημέρωση για το τι λέτε εσείς και τι λένε οι δανειστές και τι σας είπε προχτές το βράδυ ο Γιούνκερ, να τοποθετηθούμε και μάλιστα να συναινέσουμε, όπως λέτε και να σας δώσουμε και πλάτη βοήθειας για την αγωνιστική σας γραμμή και την υπερήφανη διαπραγμάτευσή σας, που να τη χαίρεστε!

Παρ' όλα αυτά, βέβαια, εμείς τοποθετηθήκαμε υπεύθυνα κι ας μην είχαμε τη δυνατότητα που απαιτείται για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Γιατί εκτός του ότι δεν μαθαίνουμε τι λέτε ακριβώς και ποιες είναι οι προτάσεις, αλλά απ' τον Τύπο μόνο, μαθαίνουμε και ότι συγκαλείται η Βουλή ενώ βρισκόμασταν για παράδειγμα εμείς στην Κύπρο και δεν ξέρω πού αλλού κάποιοι άλλοι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων, απ' τους πολιτικούς αρχηγούς ή τι άλλες ανειλημμένες υποχρεώσεις είχαν.

Και, βέβαια, δεν ήμασταν στην Κύπρο για αναψυχή χτες (σ.σ. προχτές) το απόγευμα. Πήγαμε στην έναρξη του 22ου συνεδρίου του ΑΚΕΛ και είχαμε πρόγραμμα για συναντήσεις με την κυπριακή ηγεσία, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τις κάναμε γιατί υπάρχουν εξελίξεις και γι' αυτά τα ζητήματα.

Κι έχετε ακόμα το θράσος να μιλάτε για συναίνεση να ζητάτε ελάχιστο όριο συναίνεσης. Εσείς δεν μπορείτε να βοηθήσετε στη συναίνεση των διαδικασιών που θα ακολουθήσουμε, των χρόνων που θα διαθέσουμε και το πότε θα γίνετε μια ουσιαστική συζήτηση εδώ μέσα.

Κύριε Τσίπρα, εμείς πιστεύουμε ότι δε σηκώσατε το γάντι και τους τόνους, όπως είπατε -τους τόνους μάλλον είπατε, όχι το γάντι- γιατί ακριβώς βαδίζεται στα χνάρια των προηγούμενων, που τόσο βέβαια τους καταδικάζατε πριν, προεκλογικά.

Ουσιαστικά, παραδεχτήκατε ότι ετοιμάζετε νέα συμφωνία - μνημόνιο. Θα το φέρετε. Μπορεί να μην το φέρετε τώρα, μέχρι τις 14 Ιουνίου δε θα κλείσει από ότι φαίνεται, από ό,τι καταλάβαμε, που είπε ο κύριος Θεοδωράκης πριν, αλλά σε αυτό έχουν συμφωνήσει και οι εταίροι σας. Εστω κι αν δεν το ονομάζετε έτσι, γιατί και σε αυτό επίσης έχουν συμφωνήσει οι εταίροι, δε θα το ονομάζουν μνημόνιο. Σας έκαναν το χατίρι. Δεν θέλατε τρόικα, τους λένε όλοι πλέον τώρα "τρεις θεσμούς", όπως τους ζητήσατε. Μπράβο σας. Δε θέλετε μνημόνιο, θέλετε συμφωνία. Η ουσία όμως για το λαό θα είναι η ίδια.

Οσο για την ανάκτηση των απωλειών που είναι ένα ζητούμενο και εμείς το θέτουμε στον ελληνικό λαό ως Κόμμα, ούτε κουβέντα. Αφού ήδη παραδεχτήκατε και σήμερα -όχι άμεσα, όχι καθαρά δηλαδή, αλλά το είπατε- ότι έχετε συμφωνήσει πως δε θα πειράξετε τίποτα από τα προηγούμενα μνημόνια, δηλαδή τους εφαρμοστικούς νόμους. Κι αυτοί είναι 400 το σύνολο.

Το ΚΚΕ δε θα μπει ούτε μπαίνει στη λογική για το ποιο είναι το καλύτερο: Το e-mail Χαρδούβελη, το e-mail Βαρουφάκη, η συμφωνία η καινούργια που ετοιμάζει η κυβέρνηση, που προτείνει και τα λοιπά. Και μόνο αυτά που μας είπατε σήμερα ότι προτείνετε, ή που έχετε ως "κόκκινες γραμμές", ως όριο, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Και μόνο αν πάρει κανείς δηλαδή το 23% του ΦΠΑ για παράδειγμα, που θα ανέβει και σε μια σειρά τρόφιμα, καταλαβαίνουμε ότι θα τον πληρώνει ο άνεργος, ο μεροκαματιάρης, ο συνταξιούχος. Αυτός θα επιβαρύνεται με αυτό το 23% του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα, δε λέω για τα υπόλοιπα.

Και δεν είναι μόνο αυτά. Ουσιαστικά συμμετέχετε σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι, μέσα σε οξυμένες αντιθέσεις, σε ανταγωνισμούς. Ουσιαστικά βάζετε τους Αμερικάνους επιδιαιτητές στο Αιγαίο, στα κυριαρχικά δικαιώματα, στην εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας, επιδιαιτητές στην ΑΟΖ για την οποία δε βγάζετε τσιμουδιά, συνεταιράκια στην εκμετάλλευση του Αιγαίου, βασικού πλούτου της χώρας μας.

Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση θεωρεί υπερήφανη διαπραγμάτευση ουσιαστικά το παιχνίδι με αυτές τις αντιθέσεις, με αυτούς τους ανταγωνισμούς και τις διαφορές που είναι υπαρκτές και τη διαπάλη που γίνεται και μέσα στην ΕΕ, στους τρεις θεσμούς, δηλαδή την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, στα πλαίσια δηλαδή της τροϊκανής συμμαχίας, για να συνεννοούμαστε και να μας καταλαβαίνει κι ελληνικός λαός.

Εμείς δεν αμφισβητούμε, ούτε αμφισβητήσαμε, ότι η κυβέρνηση έχει τακτική και στρατηγική. Την έχει επιλέξει, αυτή είναι. Βέβαια, τακτική και στρατηγική έχουν και οι άλλοι, έχουν και οι δανειστές, έχουν και οι εταίροι. Και δεν είναι λιγότερο έμπειροι, ούτε λιγότερο έξυπνοι από τους κυβερνώντες, από τον κύριο Τσίπρα και τον κύριο Καμμένο.

Η ουσία είναι μια κατά τη γνώμη μας: Κυβέρνηση και εταίροι ουσιαστικά στρώνουν το έδαφος για μια νέα συμφωνία - μνημόνιο, που θα περιέχει και αντιλαϊκά μέτρα και αντιλαϊκές δεσμεύσεις για το λαό σε όλους τους τομείς. Αλλα θα είναι υπό νομοθέτηση προφανώς πιο άμεσα το επόμενο διάστημα, άλλα θα είναι σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.

Η πολιτική αυτή είναι αδιέξοδη για το λαό. Η διέξοδος κατά την άποψή μας βρίσκεται μόνο στην πρόταση του ΚΚΕ και από αυτή την άποψη καλούμε το λαό να την στηρίξει πιο αποφασιστικά, πιο δυναμικά το επόμενο διάστημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog