..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Αλ.Τσίπρας: Αξιώνει λαϊκή στήριξη στο αντιλαϊκό σχέδιο της κυβέρνησης, επισείοντας τις «παράλογες προτάσεις» της ΕΕ


Σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσει τα προτεινόμενα αντιλαϊκά μέτρα των δανειστών για να ζητήσει από το λαό να αποδεχτεί τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που έχει προτείνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επιδόθηκε μιλώντας στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Απειλώντας στην ουσία ότι καραδοκούν «οι παράλογες προτάσεις» της ΕΕ, ο πρωθυπουργός επιχείρησε ταυτόχρονα να εξωραΐσει το αντιλαϊκό σχέδιο που έχει εισηγηθεί η κυβέρνηση ως βάση συμφωνίας, ισχυριζόμενος ότι αυτό αποτελεί τον «κοινό τόπο των διαπραγματεύσεων» και την «έμπρακτη απόδειξη της αφοσίωσής μας στην ευρωπαϊκή ιδέα και της διάθεσής μας για έναν συμβιβασμό» και δεν αποτυπώνει τάχα θέσεις της κυβέρνησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, δήλωσε πως τον «εξέπληξε δυσάρεστα» η πρόταση των Θεσμών που του παρουσίασε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επαναλαμβάνοντας ότι δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις για κατάργηση του ΕΚΑΣ ή η αύξηση κατά 10 μονάδες του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα. Μίλησε για παράλογες και μη ρεαλιστικές προτάσεις, αν και δεν ανέφερε καμία άλλη εκτός του ΕΚΑΣ ή του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα. Χαρακτήρισε την πρόταση των δανειστών «κακιά στιγμή» των διαπραγματεύσεων και εξέφρασε την ελπίδα ότι «πολύ σύντομα θα αποσυρθεί από τους εμπνευστές της».


Όσο για την πρόταση της κυβέρνησης, παραδέχτηκε ότι έχουν γίνει αποδεκτές πολλές αιτιάσεις των δανειστών, λέγοντας ότι αποτελεί «τον κοινό τόπο» των διαπραγματεύσεων, αλλά απέφυγε να μιλήσει για συγκεκριμένα μέτρα, παρά μόνο ότι οι δανειστές αποδέχτηκαν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και πως έχει συμφωνηθεί η αύξηση των κρατικών εσόδων, μέσω μείωσης δαπανών, αύξησης της φορολογίας και με ιδιωτικοποιήσεις. Ισχυρίστηκε για μια ακόμα φορά πως για τα αντιλαϊκά μέτρα που προτείνει η κυβέρνησή του πρέπει να νιώθει «υπερήφανος» ο λαός.

Εκφράζοντας την εκτίμηση πως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι πολύ κοντά σε συμφωνία,  ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και το λαό να δηλώσουν στήριξη στην κυβερνητική πρόταση αντιλαϊκών μέτρων έναντι των αντιλαϊκών μέτρων που προτείνουν οι δανειστές. 

Για τις δόσεις προς το ΔΝΤ ανέφερε πως «ήταν απόφαση του Ταμείου» να μεταφερθούν στο τέλος του μήνα, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι μέχρι το τέλος Ιούνη πρέπει να κλείσει η συμφωνία, λέγοντας ότι «ο χρόνος λιγοστεύει για όλους», ενώ απέφυγε ευθέως να μιλήσει είτε για εκλογές είτε για δημοψήφισμα.«Τώρα είμαστε περισσότερο κοντά από ποτέ σε συμφωνία», ανέφερε ο πρωθυπουργός και εξήγησε την βεβαιότητά του στο γεγονός ότι η κυβέρνηση «δεν στέκεται με αδιαλλαξία και αδιαφορία» έναντι των κανόνων λειτουργίας της Ευρωζώνης και των εξελίξεων στο εσωτερικών άλλων χωρών. Αν και επανέλαβε ότι διαπραγματεύεται για τον λαό, κατέδειξε πως η διαπραγμάτευση γίνεται για τα μονοπώλια και τους επιχειρηματικούς ομίλους, λέγοντας πως το κρίσιμο δεν είναι το μείγμα των μέτρων που ζητούν οι δανειστές, αλλά ο τερματισμός της ύφεσης, έτσι ώστε η Ελλάδα να γίνει «ασφαλής τόπος για τις επενδυτές και τις αγορές».

Πρόσθεσε ότι πρώτιστο κριτήριο δεν είναι η πολιτική διαχείριση της κρίσης, αλλά κυρίως η οικονομική βιωσιμότητά της και ανέφερε πως στόχος της κυβέρνησης είναι ένα «ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα, ένα θετικό σοκ για την ελληνική οικονομία».

 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog