..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Μεγάλη πρόκληση της Τουρκίας: Θέλει να «κόψει» αυθαίρετα το Αιγαίο στη...... μέση!!!!!


Σε μια πρωτοφανή για τα μέχρι τώρα δεδομένα πρόκληση επί των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο προχωρά η Άγκυρα.

Με Γραπτή Ειδοποίηση (Νotam) δεσμεύει από τη Δευτέρα 2 Μάρτη έως το τέλος του χρόνου μια τεράστια έκταση, που αρχίζει από τη Σκύρο και καταλήγει στη Λήμνο, «κόβοντας» ουσιαστικά το Αιγαίο στα δύο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η δέσμευση των περιοχών γίνεται προκειμένου να διεξαχθούν αεροναυτικές ασκήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, πρόκειται για καθολική αναβάθμιση της τουρκικής επιθετικότητας.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση καταφεύγει ...στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τον ΟΗΕ και τον ICAO (Διεθνή Οργανισμό Αερομεταφορών). Μετά από συνεννόηση του πρωθυπουργού με  τον υπουργό Εξωτερικών, το υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε εντονότατα διαβήματα στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, ενώ το βράδυ της Κυριακής επιδόθηκε η απορριπτική απάντηση στην Άγκυρα και μάλιστα σε υψηλούς τόνους, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Όπως επισημαίνεται από την Αθήνα, η Τουρκία:

Δεσμεύει εξ ολοκλήρου μια τεράστια περιοχή του ελληνικού FIR, όπου μόνο η Ελλάδα έχει δικαίωμα να εκδίδει ΝΟΤΑΜ.

Συνήθως η Τουρκία δέσμευε περιοχές για μικρό χρονικό διάστημα, τώρα όμως ο χρονικός ορίζοντας μέχρι τις 31-12-2015 είναι πρωτοφανής.

Η χάραξη του πεδίου βολής αποκόπτει το Βόρειο από το Νότιο Αιγαίο.

Η χάραξη επηρεάζει καθοριστικά τους αεροδιαδρόμους g-33 και N-130, δημιουργώντας προβλήματα ή και κινδύνους στις αερομεταφορές.

Η καταληκτική γραμμή χάραξης δεν περνά μόνο από διεθνή εναέριο χώρο και διεθνή ύδατα, αλλά και από εθνικό εναέριο χώρο και εθνικά χωρικά ύδατα, αλλά κυρίως συμπεριλαμβάνει έδαφος της Λήμνου. Πρακτικά αυτό σημαίνει απειλή πολέμου, γιατί αν δεν πρόκειται περί αβλεψίας των Τούρκων, η απειλή είναι ιδιαζόντως μεγάλη. Γιατί θεωρητικά τμήμα του εδάφους νοτιοανατολικά της Λήμνου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πεδίο βολής για τα τουρκικά αεροσκάφη.

Παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο.

Το περιστατικό αυτό έρχεται λίγα μόνο 24ωρα από την παρέμβαση της Άγκυρας στο ιταλικό πλοίο «Explora» να ζητήσει την άδειά της προκειμένου να εκτελέσει έργο πόντισης οπτικών ινών νότια της Κρήτης, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά και την αύξηση της δραστηριότητας της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στον εναέριο χώρο του Αιγαίου.  
902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog