..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Παρασκευή, 11 Ιουλίου 2014

ΥΓΕΙΑ: Ενας στους δύο δυσκολεύεται να πληρώσει για φάρμακα - ΚΕΠΑ: Καταδικάζονται να ζουν για μήνες χωρίς εισόδημα

http://www.rizospastis.gr/getImage.do?size=medium&id=384012&format=.jpg
Από παλιότερη κινητοποίηση των φαρμακοποιών στη Θεσσαλονίκη
Ενας στους δύο ασθενείς δυσκολεύεται να προμηθευτεί τα φάρμακα που έχει ανάγκη, γιατί δεν μπορεί να πληρώσει τη συμμετοχή του, ενώ ένας στους τρεις ασθενείς δεν μπορεί να βρει συμβεβλημένο γιατρό με το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), σύμφωνα με έρευνες που παρουσιάστηκαν χτες από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών, το 45% των ασφαλισμένων δηλώνουν ότι «πληρώνουν με δυσκολία τη συμμετοχή τους στα φάρμακα».

Οι συνηθέστερες καταστάσεις που δηλώνουν οι ασθενείς ότι αντιμετωπίζουν είναι οι εξής: Δεν παίρνουν κάποια φάρμακα γιατί δεν έχουν χρήματα (14%). Παρέλειψαν κάποια θεραπεία γιατί δεν μπορούσαν να αγοράσουν τα φάρμακά τους (10%). Παίρνουν μόνο όσα φάρμακα κρίνουν απολύτως απαραίτητα (9%). Διέκοψαν τη θεραπεία γιατί δεν μπορούσαν να αγοράσουν τα φάρμακά τους (3%). Δεν μπορούν να βρουν συμβεβλημένο γιατρό με τον ΕΟΠΥΥ (29%). Δεν μπορούν να πληρώσουν την επίσκεψη 10-20 ευρώ (7%).

Επίσης το 66% των γιατρών και το 60% των ασφαλισμένων δήλωσαν ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας χειροτέρεψαν, ιδιαίτερα μετά τις ανατροπές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, σύμφωνα με τις έρευνες, είναι ότι δεν έχουν να πληρώσουν τη συμμετοχή τους σε φάρμακα και φυσικοθεραπείες, δεν έχουν ασφάλεια και δεν έχουν πρόσβαση στις νέες θεραπείες.

http://eirinika.gr/images/datafiles1/46941.jpeg
Γελοιογραφία: ΚΥΡ
Ολα αυτά προκύπτουν σαν αποτέλεσμα της ολοένα και μεγαλύτερης επιβάρυνσης των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη. Από το 2009, οι κυβερνήσεις μείωσαν τη Δημόσια Φαρμακευτική Δαπάνη (ΔΦΔ) με μέσο ετήσιο ρυθμό 15,4%, αυξάνοντας ταυτόχρονα τη μεσοσταθμική συμμετοχή των αρρώστων με μέσο ετήσιο ρυθμό 15,6%! Με αυτήν την πολιτική, η μεσοσταθμική συμμετοχή από 9% το 2009 εκτινάχτηκε σε 25% το 2013 και κινείται προς 32% το 2014.

Κι ενώ έτσι διαμορφώνεται η κατάσταση, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, με δηλώσεις στη διάρκεια της παρουσίασης έβαλε ξανά πλάτη στο να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι για τα φάρμακα, επαναφέροντας την πρόταση για τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων στη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη.


Άτομα με αναπηρία: Καταδικάζονται να ζουν για μήνες χωρίς εισόδημα

Παραπληγικός μιλάει στο «Ριζοσπάστη» για τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει μέχρι να περάσει από ΚΕΠΑ

Από το Μάη προσπαθεί να επιβιώσει, ενώ του έχουν κοπεί η αναπηρική σύνταξη, η επικουρική και το επίδομα παραπληγίας. Γιατί έχει μείνει χωρίς κανένα εισόδημα; Επειδή περιμένει να περάσει από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας. Αγνωστο πότε θα γίνει αυτό και πότε θα βγει η απόφαση...

Ο Σάκης Μαρίνος είναι παραπληγικός εδώ και 12 χρόνια, κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο και πρέπει να παίρνει συστηματικά φαρμακευτική αγωγή. Δούλευε για χρόνια ως μάγειρας, όταν εκδηλώθηκε κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου ενώ από εργατικό ατύχημα έπαθε εξάρθρωση ώμου που του προκαλεί περιαρθρίτιδα αρκετά συχνά. Η σημερινή του κατάσταση έχει ως εξής: Χρόνιος μόνιμος νευροπαθητικός πόνος, αδυναμία βάδισης, αδυναμία να σταθεί όρθιος πέραν των 5 λεπτών, αστάθεια και μυική αδυναμία των χεριών, φοράει κολάρο αυχένα συνεχώς, αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης στην τουαλέτα, στην ατομική υγιεινή, στην ένδυση, χρήζει συμπαράστασης και βοήθειας άλλου ατόμου.

Οχι μόνο δεν έχει καμία βοήθεια και συμπαράσταση από το κράτος, αλλά επιπλέον από έναν τόσο ταλαιπωρημένο και με βαριά αναπηρία άνθρωπο ζητάνε διαρκώς να ...αποδεικνύει την αναπηρία του, να συγκεντρώνει χαρτιά και δικαιολογητικά, να ζήσει χωρίς σύνταξη κι επίδομα.
«Τελευταία πληρωμή μου ήταν στις 30 Απρίλη. Τώρα έχουν τελειώσει όλα τα χρήματα, οι λογαριασμοί είναι απλήρωτοι, η τράπεζα δεν μου δίνει άλλο δάνειο. Για τα φάρμακα πληρώνω - αν και δεν έχουμε ...συμμετοχή τυπικά - πάνω από 50 ευρώ το μήνα. Στο μεταξύ, κάθε μήνα αυξάνεται το ποσό γιατί μειώνεται η ασφαλιστική τιμή ή αυξάνεται η λιανική τιμή του φαρμάκου. Εμείς παθαίνουμε κατακλίσεις και για αλλαγή πάω στο νοσοκομείο, γιατί δεν έχω να αγοράσω τα υλικά που χρειάζεται», σημειώνει στον «Ριζοσπάστη».

Η κανονική καταβολή αναπηρικών συντάξεων κι επιδομάτων μέχρι να βγει η απόφαση των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας που είχε αποφασίσει το υπουργείο Εργασίας και είχε ανακοινώσει πανηγυρικά, έχει πάψει να ισχύει από τον Μάη. «Τηλεφώνησα στο υπουργείο Εργασίας και μου είπαν πως δεν υπάρχει καν η σκέψη να δοθεί αυτή η παροχή, γιατί τα ΚΕΠΑ λειτουργούν ...κανονικά, λέει ο Σ. Μαρίνος.

Στο μεταξύ, η αναμονή στα ΚΕΠΑ είναι πολύμηνη. Επίσης, δεν δικαιούται εφ' όρου ζωής ποσοστό αναπηρίας. Μάλιστα, την τελευταία φορά που πέρασε από επιτροπή το ποσοστό αναπηρίας του μειώθηκε από 80% σε 72% και εκφράζει φόβο πως η μείωση είναι εσκεμμένη - αφού δεν υπήρξε καμιά βελτίωση της κατάστασής του - επειδή συζητιέται η βάση ποσοστού αναπηρίας με παροχές και ελαφρύνσεις να ανέλθει από 67% σε 80%.

Πηγη: Ριζοσπάστης
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog