..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Συρία: Λεπτές ισορροπίες και νέες αντεγκλήσεις!!!!


Σε δοκιμασία τήρησης εξαιρετικά λεπτών ισορροπιών, που, ανά πάσα στιγμή, μπορούν να ανατραπούν από τις διαφορετικές ερμηνείες που επιτρέπουν οι επιτηδευμένες ασάφειες και οι αμφισημίες (απαραίτητα στοιχεία για να μπορέσει να λάβει χώρα το γνωστό ενδο-ιμπεριαλιστικό «παζάρι»), εξελίσσεται η εφαρμογή της συμφωνίας επί ενός γενικού πλαισίου για το συριακό χημικό αφοπλισμό, στην οποία κατέληξαν το περασμένο Σάββατο, στη Γενεύη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ. Προς το παρόν φαίνεται να τηρείται το πρώτο βήμα που προέβλεπε η συμφωνία, δηλαδή η ένταξη της Συρίας στη Συμφωνία για τη Μη Παραγωγή και Χρήση Χημικών Οπλων, διαδικασία που άρχισε με την κατάθεση του αιτήματος υποψηφιότητας από τη Δαμασκό, η οποία καλείται να δώσει πλήρη ενημέρωση για το χημικό της οπλοστάσιο. Επίσημα, το αίτημα της Συρίας να ενταχθεί στη Σύμβαση για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων θα εξεταστεί στις 14 Οκτώβρη.
Τα πρώτα επίσημα στοιχεία επ' αυτού η συριακή ηγεσία άρχισε να τα παραδίδει στον Οργανισμό Για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων, την Παρασκευή το απόγευμα, τηρώντας έτσι και με το παραπάνω το άτυπο χρονικό περιθώριο που η αρχική συμφωνία μεταξύ του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι και του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ, προέβλεπε (Σάββατο βράδυ). Η παράδοση του συνόλου των στοιχείων (δηλαδή τύποι χημικών όπλων, ποσότητες, τρόποι και χώροι αποθήκευσης) δεν ήταν βέβαιο πότε θα ολοκληρωνόταν.

 Οπως άλλωστε δήλωνε πριν από τη γνωστοποίηση της έναρξης της παράδοσης των στοιχείων εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η χτεσινή ημέρα είχε τεθεί ως ένα χρονικό πλαίσιο, κάπως ευέλικτο, το οποίο δεν αποτελεί κάποιου είδους «σφιχτό χρονοδιάγραμμα».

Πέραν όμως των πρώτων αυτών βημάτων, που έγιναν υπό το άγρυπνο βλέμμα της Μόσχας, καθώς Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ
βρίσκεται όλη την εβδομάδα στη συριακή πρωτεύουσα, όλο το υπόλοιπο πλαίσιο μοιάζει να είναι εξαιρετικά ρευστό και εύκολα ανατρέψιμο. 

Οι Κέρι και Λαβρόφ, την περασμένη εβδομάδα, συμφώνησαν ότι μόλις ολοκληρωθεί η παρουσίαση των στοιχείων σχετικά με το συριακό χημικό οπλοστάσιο, οι επιθεωρητές του ΟΗΕ θα μεταβούν στη χώρα για να επαληθεύσουν τις πληροφορίες που έχουν δώσει οι Σύροι και στη συνέχεια θα παρουσιάσουν ένα σχέδιο για τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα καταστροφής τους. Οπως χαρακτηριστικά δήλωναν στην κοινή συνέντευξη Τύπου από τη Γενεύη, οι Κέρι και Λαβρόφ «οι λεπτομέρειες θα εξεταστούν στη συνέχεια», αφήνοντας, έτσι, ελεύθερο το πεδίο για νέους γύρους διαφωνιών, αντεγκλήσεων και ερμηνειών.
"Ρ" 22092013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog