..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Ο Στουρνάρας, ο Λένιν και η απάντηση της Αλέκας



Στη διάρκεια της χτεσινής συζήτησης στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, είπε σε μια αποστροφή της ομιλίας του: «Οταν έγινε η Μπολσεβίκικη Επανάσταση, είπαν στον Λένιν σύμβουλοί του να διαγράψουν εξωτερικό χρέος. Καλεί, λοιπόν, τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της νέας Σοβιετικής Ενωσης και τον ρώτησε πότε δημιουργήθηκε το εξωτερικό χρέος. Αυτός του είπε επί τσάρου. Είπε και ο Λένιν λοιπόν: "Αρα, το χρέος διαγράφηκε, γιατί πέθανε με τους τσάρους".
Το επόμενο διάστημα, όμως, οι ξένοι στρατοί περικύκλωναν τη Μόσχα. Είπε ο Λένιν ένα πρωί, "τα κανόνια μας δεν ακούγονται". Του είπαν ότι, δυστυχώς, αγοράζαμε τα βλήματα από μια χώρα και σήμερα δεν έχουμε το ξένο συνάλλαγμα για να αγοράσουμε βλήματα από τη χώρα αυτή, γιατί διαγράψαμε το χρέος της. Και είπε: "Για φωνάξτε τις ξένες τράπεζες για να συμβιβαστούμε". Αυτό είναι σήμερα μια χαριτωμένη ιστορία. Τότε όμως δεν ήταν.
Ας πάμε σε μια χώρα σαν τη δική μας σήμερα, που δεν έχει ούτε καν αυτοδυναμία στην παραγωγή τροφίμων. Εισάγουμε κρέας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, εισάγουμε φάρμακα, εισάγουμε πετρέλαιο».
Στην οικονομία δεν υπάρχουν μεσοβέζικα μέτρα
Στον υπουργό απάντησε με παρέμβασή της η Αλ. Παπαρήγα, τονίζοντας: «Το παράδειγμα που φέρατε για τον Λένιν, φαντάζομαι ότι δεν το απευθύνετε σε εμάς, γιατί εμείς, ξέρετε, δε λατρεύουμε τα μεσοβέζικα μέτρα. Ιδιαίτερα στο πεδίο της οικονομίας δεν υπάρχουν μεσοβέζικα μέτρα. Ξεχάσατε, όμως, να πείτε το εξής πράγμα, ή σκεφθείτε το: Οτι το νεαρό σοβιετικό κράτος επέζησε εκείνης της λαίλαπας και στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η ανθρώπινη και η πολεμική του μηχανή συνέβαλε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ' ό,τι οι άλλοι σύμμαχοι στην απελευθέρωση της Ευρώπης.
Να συμφωνήσουμε λοιπόν στο εξής πράγμα: Και εμάς μας απασχολεί, όταν ο λαός θα βρεθεί στην εξουσία - και κάποια στιγμή θα βρεθεί - τι θα γίνει, πού θα βρίσκονται οι εσωτερικές αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, χωρίς να είμαστε υπέρ του εθνικού απομονωτισμού, γιατί καμία χώρα δεν μπορεί να είναι πλήρως αυτάρκης. Αλλά εάν οι εσωτερικές αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας έχουν καταστραφεί ή έχουν υπονομευθεί, η ανασυγκρότηση θα είναι πολύ πιο δύσκολη. Και γι' αυτό εμείς υποστηρίζουμε ότι ο πλούτος που υπάρχει στην Ελλάδα πρέπει να κοινωνικοποιηθεί, όχι να κρατικοποιηθεί.
Από εκεί και πέρα, όσον αφορά αυτά που λένε τα άλλα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, και ακούμε ότι θα επιστρέψουν οι καταθέσεις από το εξωτερικό, θα γίνει μεγάλη αλλαγή στην Ελλάδα και θα φέρουν τα κεφάλαιά τους μέσα, εμείς δεν περιμένουμε από αυτό. Ο λαός πρέπει να πάρει το συσσωρευμένο πλούτο που υπάρχει - λίγος ή πολύς - μέσα στην Ελλάδα. Εδώ θα κριθούν τα ζητήματα και γι' αυτό χρειάζεται η αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, με όρους λαϊκής εξουσίας. Αυτά ήθελα να πω. Καλό πάντως ήταν το παράδειγμα για τον Λένιν. Ηταν πολύ καλό, δεν ήταν καθόλου άστοχο».

2 σχόλια:

  1. Αναθεμα με αν καταλαβα λεξη...!!Δεν ειμαι και..Απο τους πολυ μορφωμενους...
    Ειπε ο Στουρ-ναρας...Οτι οι ξενοι τρατοι..Που περικυκλωσαν τη Μοσχα...Εκτελουσαν εντολες των τραπεζων;;...Που εχασαν τα λεφτα τους...Αφου ο Λενιν, διεγραψε το εξωτερικο χρεος του..Τσαρου;;
    Και γιατι δεν περικυκλωσαν την...Ουασιγκον...!!
    Οταν η ΗΠΑ διεγραψαν το χρεος του..Μεξικου;;;
    Οταν μαλιστα..Προσαρτησαν και το μεγαλυτερο μερος της χωρας;;;
    Γιαατι δεν περικυκλωσαν το..Βερολινο...
    Οταν ο Χιτλερ διεγραψε το χρεος της Βαιμαρης;;
    Οταν μαλιστα ο Χιτλερ..Αγνοησε επιδεικτικα τη συνθηκη των Βερσαλλιων...;;;
    Και προσαρτησε την Αυστρια...;;;

    Γιατι κυριε..Στουρναρι μας...
    μετα τον πολεμο..Εξακολουθησε η Γερμανια..Να μην πληρωνει ΚΑΝΕΝΑΝ...Παρ οτι τα λεφτα απο την οικονομικη εκμεταλλευση των χωρων που δουλωθηκαν στο Ναζισμο...Και τα λεφτα απο την εργασια των εκατομμυριων Εβραιων, που..Εγιναν "μπαρμπεκιου"
    Και ακομα τα λεφτα απο τις δημευσεις των περιουσιων των.."αναξιων για να ζησουν" γερμανων και αλλων ευρωπαιων πολιτων...
    ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΑΠΕΙΡΑΧΤΑ ΣΤΙΣ ΕΛΒΕΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.;;;;;
    Αλλα..
    Τετοια ιστορια σας εμαθαν..Κυριε Στουρναρι μας...Αυτοι που σας εκπαιδευσαν...!!
    Να κοιτατε με..μισο ματι την Ιστορια...!!
    Και να βλεπετε τους ανθρωπους..Σαν μηχανες πλουτου..Για τους ιδιοκτητες των τραπεζων...!!

    Που ειναι "χορηγοι" στο Πανεπιστημιο που σπουδασατε...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι αυτός που αλλάζει πίστη και ιδεολογία γίνεται ο φανατικότερος διώκτης των παλιών ομοϊδεατών του. Βλέπε γενίτσαροι-εξισλαμισμένοι χριστιανοί- οι οποίοι κάναν τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά των χριστιανών.
      Τέτοιους γενίτσαρους έχουμε πολλούς στη σύγχρονη Ελληνική ιστορία. Για το εργατικό κίνημα βέβαια αναφέρομαι, Ανδρουλάκης, Δαμανάκη. Στουρνάρας. Χριστοδουλάκης...........Τι περιμένουμε λοιπόν από αυτούς;

      Διαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog