..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Η Ελλάδα του...... μεσαίωνα !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Η Ελλάδα το 1920 (8)

Εργαζόμενος ανεβαίνει μια σκάλα, ενώ μεταφέρει περίπου 132 κιλά άνθρακα.


Το παραμύθι ότι διέσωσε τις τριετίες, οι οποίες πλέον «παγώνουν», διακινεί τώρα το υπουργείο Εργασίας, σε μια προσπάθεια να πείσει ότι απέδωσε το παζάρι με την τρόικα. Την ίδια ώρα όμως, παραδέχονται ότι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αποτελεί παρελθόν, ύστερα από την ψήφιση και του 2ου Μνημονίου.
Στην πραγματικότητα, με τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν, κυβέρνηση και τρόικα βάζουν οριστικά ταφόπλακα στην ΕΓΣΣΕ, πετσοκόβουν τις αποζημιώσεις για όλους τους εργαζόμενους και δίνουν το «ελευθέρας» στις επιχειρήσεις να μετατρέψουν σε 6ήμερη την 5ήμερη εργασία και να προσαρμόσουν το ωράριο των εργαζομένων στις ανάγκες λειτουργίας τους, χωρίς να καταβάλλουν ούτε ένα ευρώ για υπερεργασία.
Τα νέα στοιχεία του αντεργατικού πακέτου που σιγοψήνεται περιλαμβάνει:

1. Κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και αντικατάστασή της από τον ελάχιστο μισθό που θα νομοθετήσει η κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, καταργείται το επίδομα γάμου οριστικά και οι παροχές που κατοχυρώνονται σε αυτή (π.χ. άδειες). Σε ό,τι αφορά τις ωριμάνσεις (τριετίες), αρχικά «παγώνουν» με στόχο σε μια επόμενη φάση να καταργηθούν και αυτές για τους παλιούς εργαζόμενους, ενώ οι νέοι δεν μπορούν να τις κατοχυρώσουν ποτέ. Ετσι ο μισθός των 586 ευρώ μικτά για τους άνω των 25 ετών και των 511 ευρώ μικτά για τους κάτω των 25, γίνεται ο μόνιμος μισθός τουλάχιστον για μια ολόκληρη γενιά εργατοϋπαλλήλων. Μάλιστα, σε περίπτωση που οι εργοδοτικές οργανώσεις και οι εργαζόμενοι καταλήξουν σε συμφωνία που προβλέπει κάποιο καλύτερο καθεστώς στην ΕΓΣΣΕ, αυτό δεν μπορεί να έχει καθολική ισχύ, αλλά θα εφαρμόζεται μόνο στις επιχειρήσεις που εκπροσωπούνται στη διαπραγμάτευση.

2. Περικόπτονται οι αποζημιώσεις λόγω απόλυσης μέσα από τη μείωση εκ νέου του χρόνου προειδοποίησης από τους 6 μήνες (μάξιμουμ) στους 3 ή 4 μήνες (μάξιμουμ) και ανάλογη μείωση σε όλη την κλίμακα. Η οροφή της αποζημίωσης -στην πράξη- δε θα ξεπερνά τους 12 μήνες, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των απολύσεων θα γίνεται με προειδοποίηση. Σε αυτούς που έχουν συμπληρώσει τα 16 χρόνια προϋπηρεσίας, ακόμα και όταν απολυθούν χωρίς προειδοποίηση, τίθεται πλαφόν στο ύψος των καταβαλλόμενων τακτικών αποδοχών μέχρι τα 1.800 έως 2.000 ευρώ, για τα χρόνια πέραν του 16ου. Γίνεται ένας τεχνητός διαχωρισμός σε «παλιούς» και «νέους» εργαζόμενους σε σχέση με την αποζημίωση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, από την ψήφιση της σχετικής διάταξης, δε θα υπάρχει χρονική «ωρίμανση» για όσους έχουν λιγότερα από 16 χρόνια προϋπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη, αλλά ο χρόνος προϋπηρεσίας «παγώνει». Ετσι, όταν ο εργαζόμενος αυτός απολυθεί στο μέλλον, χωρίς προειδοποίηση, ακόμα και αν έχει συμπληρώσει 20 και 25 χρόνια προϋπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη, η αποζημίωσή του δε θα ξεπερνά τους 12 τακτικούς μισθούς. Στην πραγματικότητα, οι νέες αυτές παρεμβάσεις προϊδεάζουν για σχέδιο οριστικής κατάργησης των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης.
Η Ελλάδα το 1920 (17)

3. Καταργείται το 8ωρο, 5νθήμερο, 40ωρο και δίνεται η δυνατότητα για 6ήμερη εργασία, στην οποία οι επιχειρήσεις θα κατανέμουν το χρόνο εργασίας χωρίς να επιβαρύνονται με προσαύξηση λόγω υπερωριών. Ο ελάχιστος χρόνος ανάπαυσης μεταξύ δύο βαρδιών μειώνεται από τις 12 στις 11 ώρες (σύμφωνα και με σχετική Ευρωενωσιακή Οδηγία) και συνολικά ο ημερήσιος χρόνος εργασίας αποδεσμεύεται από το χρόνο λειτουργίας των επιχειρήσεων. Στην πραγματικότητα, ανοίγει ο δρόμος για 13 ώρες δουλειάς την ημέρα με διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Ακόμα και οι άδειες προσαρμόζονται απόλυτα στη λειτουργία των επιχειρήσεων, ενώ τα ωράρια εργασίας, οι υπερωρίες, τα δελτία απασχόλησης προσωπικού στις οικοδομές δε θα δίνονται για προέγκριση, αλλά θα υποβάλλονται εκ των υστέρων, δημιουργώντας άλλη μια πηγή ανασφάλιστης εργασίας και κάθε είδους σφετερισμού σε βάρος των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog