..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΤΡΟΙΚΑ : Ισοπεδώνουν τα πάντα



Ανείπωτη δυστυχία, θυσίες δίχως τέλος, ξεθεμέλιωμα των τελευταίων εργασιακών δικαιωμάτων, επιφυλάσσουν στο λαό τα μέτρα και οι «διαρθρωτικές αλλαγές» που συναποφασίζουν και προωθούν κυβέρνηση και τρόικα (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ), προκειμένου να θωρακίσουν την κερδοφορία των ντόπιων και ξένων μονοπωλίων. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση με την αγαστή συνεργασία της τρόικας επιχειρεί να χειραγωγήσει τις λαϊκές αντιδράσεις, για να μη μετατραπούν σε οργανωμένη αντεπίθεση κατά της πλουτοκρατίας και του μονόδρομου της ΕΕ.
Στην κατεύθυνση αυτή κορυφώνει την επιχείρηση χειραγώγησης και ιδεολογικής τρομοκρατίας, αξιοποιώντας την παράταση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη Πέμπτη. Ωστόσο, η καθυστέρηση στην οριστικοποίηση του πακέτου συνδέεται περισσότερο με το ότι καθυστερεί ο συμβιβασμός μεταξύ Ευρωζώνης (Γερμανίας) και ΔΝΤ για το ποιος θα πληρώσει το κόστος από τη νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, παρά με τις δήθεν διαφωνίες των κυβερνητικών εταίρων με τα προωθούμενα άγρια μέτρα.
Οι χειρισμοί, για το αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση. Πίσω από τον κουρνιαχτό που σκόπιμα σηκώνεται περί δήθεν«σκληρών διαπραγματεύσεων» με την τρόικα, η κυβέρνηση έχει λάβει την απόφαση να κλείσει πάση θυσία το πακέτο των μέτρων που σφαγιάζει μισθούς, συντάξεις, επιδόματα - το οποίο πλέον ανεβάζει στα 18 δισ. ευρώ -, καθώς και να νομοθετήσει τις αμέσως επόμενες βδομάδες τις «διαρθρωτικές αλλαγές» που συμπιέζουν δραστικά το λεγόμενο «εργασιακό κόστος» και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομίλων.

Ο Αν. Σαμαράς πλειοδοτεί ειδικά στην ταχεία υλοποίηση των «διαρθρωτικών αλλαγών», επιχειρώντας ταυτόχρονα να παραπλανήσει το λαό ότι τάχα είναι είτε ανώδυνες είτε συμφέρουσες αλλαγές, ενώ πρόκειται για εργαλεία που γκρεμίζουν συθέμελα τα εναπομείναντα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα και ανοίγουν το δρόμο για νέα πεδία κερδοφορίας στους μονοπωλιακούς ομίλους. «Μιλάμε για διαρθρωτικές αλλαγές που θα έπρεπε να είχαν γίνει από χρόνια, χωρίς να μας τις ζητήσει κανείς και που πάντως έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί από τον περασμένο Ιούνιο»,τονίζει, θεωρώντας «και εφικτό και σωστό» να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δύο βδομάδων η νομοθέτηση της δέσμης των 89 διαρθρωτικών αλλαγών, οι οποίες χαρακτήρισαν ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης για να διευκολύνει την κυβέρνηση να τις περάσει. Ψευδόμενος συνειδητά ο Α. Σαμαράς ισχυρίζεται ξεδιάντροπα ότι «καμιά τους σχεδόν δεν είναι δυσάρεστη ή επώδυνη για τον κόσμο. Είναι όλες τους ωφέλιμες για το δημόσιο συμφέρον» (!) Επαναλαμβάνει επίσης ότι «σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές, πρόθεσή μας είναι να πάμε και πιο πέρα. Οι άλλοι μπορεί να είναι ικανοποιημένοι. Εγώ δε θα είμαι. Θέλω να γίνουν όλα όσα μας κάνουν ευνομούμενη πολιτεία και ανταγωνιστική οικονομία».

-- Προαναγγέλλει ότι το πλιάτσικο της δημόσιας περιουσίας δεν θα έχει προηγούμενο, καθώς τα πάντα θα εκχωρηθούν στα ντόπια και ξένα μονοπώλια, ενώ επαναλαμβάνει ότι με το νέο φορολογικό θα μειωθούν κι άλλο οι φορολογικοί συντελεστές για τις επιχειρήσεις. Μετά την εκταμίευση της δόσης «θα αναδειχθούν οι μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει σήμερα η Ελλάδα», υποστηρίζει και συμπληρώνει με νόημα: «Τις οποίες είμαστε πολύ πιο έτοιμοι να αξιοποιήσουμε και με την παράκαμψη της γραφειοκρατίας που έχουμε προετοιμάσει και με τις άλλες διαρθρωτικές αλλαγές που επιταχύνουμε και με τη φορολογική μεταρρύθμιση που ετοιμάζουμε».Αναφέρει, μάλιστα, ότι ήδη αρχίζουν να υπάρχουν προτάσεις για σημαντικά επενδυτικά προγράμματα, σε υποδομές, λιμάνια και αεροδρόμια, σε φυσικούς πόρους, όπως ο χρυσός, και στο σύγχρονο τουρισμό, σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα και μαρίνες.

-- Αποκαλύπτει ότι η απομάκρυνση 15.000 εργαζομένων από το Δημόσιο, μέσω της εργασιακής εφεδρείας, είναι ειλημμένη απόφαση, παρά τις περί του αντιθέτου απατηλές διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών εταίρων. Μάλιστα, αποκαλύπτει και τον τρόπο που θα γίνουν οι μαζικές απολύσεις μέχρι το τέλος του χρόνου. «Μιλάμε για μέτρα που δεν παραβιάζουν το Σύνταγμα, γιατί προηγείται η κατάργηση των οργανικών θέσεων μέσα από συγχωνεύσεις ή καταργήσεις δημοσίων φορέων. Μιλάμε ακόμα για άτομα που κατά κανόνα δεν έχουν περάσει από ΑΣΕΠ. Μιλάμε για άλλους που έχουν ήδη κατηγορηθεί για παραπτώματα, οι υποθέσεις έχουν τελεσιδικήσει, αλλά οι υπεύθυνοι έχουν πέσει πολύ "στα μαλακά". `Η για άλλες περιπτώσεις ατόμων που βρέθηκαν ή δήλωσαν τα ίδια "ακατάλληλα", αλλά παραμένουν στην υπηρεσία!», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επιχειρώντας να χρυσώσει το χάπι δήλωσε ανερυθρίαστα ότι οι χιλιάδες εργαζόμενοι που θα βρεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας «θα παίρνουν πάνω από τον μισό μισθό τους για ένα χρόνο. Αρα δε θα βρεθούν στην ανεργία, από τη μία μέρα στην άλλη» (!) Αποσιωπά επίσης σκόπιμα ότι η εργασιακή εφεδρεία επιλέγεται για να μην πάρουν οι απολυμένοι ούτε τις αποζημιώσεις τους, πράγμα που «αποκάλυψε» χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου. Μιλώντας στο «Μέγκα», είπε ότι «σε εκείνη την περίπτωση (σ.σ. των απολύσεων), θα πρέπει να υπάρξουν αποζημιώσεις, κάτι το οποίο έχει ένα μεγαλύτερο δημοσιονομικό κόστος».

-- Επιδεικνύει για ακόμα μια φορά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να κλιμακώσει την καταστολή κατά των λαϊκών αγώνων, προσφέροντας εγγυήσεις «ασφάλειας» στους επενδυτές. Δεν παραλείπει βέβαια να αναφερθεί στην άνανδρη επέμβαση των ΜΑΤ στη «Χαλυβουργία», θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι το δικαίωμα της απεργίας απαγορεύεται στην πράξη. Παράλληλα, αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι υπάρχει έτοιμο σχέδιο καταστολής των λαϊκών διαδηλώσεων. Υπερασπίζεται πλήρως την επίθεση των ΜΑΤ κατά των εργαζομένων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά λέγοντας ότι «εμείς από την πλευρά μας δείξαμε ότι αυτή η ασυδοσία, τέλος!». Και συμπληρώνει με νόημα: «Οπως κάναμε και στην απεργία διαρκείας της "Χαλυβουργίας", που την τελειώσαμε σε λίγες ώρες» (!)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog