..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ


ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ
Εκβιάζουν μπροστά στο επόμενο βήμα της επίθεσης
Με απειλές στο λαό για ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, ξεκινούν οι διαβουλεύσεις για μέτρα που φτάνουν ως το 2015
Νέα αντεργατική θύελλα, με αιχμή τις μεγάλες μειώσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, απολύσεις δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και νέες δραστικές περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και στα κοινωνικά επιδόματα, συνοδεύουν την έλευση της τρόικας - πιθανότατα την ερχόμενη Παρασκευή - στα πλαίσια της έκτης αξιολόγησης του μνημονίου. Σήμερα, εξάλλου, ξεκινούν οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, τα οποία προετοιμάζουν το έδαφος των επαφών με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ.
Τα νέα οδυνηρά αυτά μέτρα, με ορίζοντα το 2015, αποτελούν προϋπόθεση - και εκβιασμό προς τον ελληνικό λαό - για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης των 110 δισ. ευρώ και την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους Ελληνες και ξένους πιστωτές και το «κούρεμα» του κρατικού χρέους κατά 50%, ως ενδεδειγμένης λύσης για την ελεγχόμενη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας εντός της ζώνης του ευρώ.
Η ατζέντα των νέων μέτρων, που θα εξεταστούν από την κυβέρνηση και την τρόικα, προβλέπει τη δραστική μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, μέσω της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού. Επιπλέον, συγκυβέρνηση και τρόικα συζητούν για:
  • Απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων. Στόχος της κυβέρνησης να μειωθούν κατά 50.000 - 100.000 το 2012 και συνολικά 200.000 - 250.000 μέχρι το 2015.
  • Νέες μειώσεις μισθών στο δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ. Η συζήτηση αφορά τους Οργανισμούς Προσωπικού, οι οποίοι ενσωματώνουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τα ωράρια κ.λπ., που ισχύουν για τους παλαιότερους εργαζόμενους, δεδομένου ότι γι' αυτούς που προσλήφθηκαν μετά το 2005, τα δικαιώματα αυτά καταργήθηκαν με νόμο της ΝΔ. Η νέα αυτή σαρωτική επίθεση δικαιολογείται στο όνομα της διευκόλυνσης της πλήρους ιδιωτικοποίησης αυτών των επιχειρήσεων. Παρεμφερές είναι και το άλλο αίτημα της κατάργησης της μονιμότητας των εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ και στις τράπεζες, όπου το Δημόσιο συμμετέχει στο μετοχικό τους κεφάλαιο. Δεδομένη, επίσης, θεωρείται και η κατάργηση των λεγόμενων «ειδικών μισθολογίων» που καλύπτουν περισσότερους από 20.000 εργαζόμενους και η ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο που ψηφίστηκε πρόσφατα. Η ρύθμιση αφορά δικαστικούς, στρατιωτικούς, γιατρούς του ΕΣΥ, πυροσβέστες, λιμενικούς, καθηγητές ΑΕΙ - ΤΕΙ και η εφαρμογή της θα επιφέρει μείωση των αποδοχών στους συγκεκριμένους κλάδους κατά 25% - 30%.
  • Κλείσιμο υπηρεσιών και φορέων του Δημοσίου.
  • Νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις και τα εφάπαξ. Με το επιχείρημα της «βιωσιμότητας» των ασφαλιστικών ταμείων, σχεδιάζουν νέο πετσόκομμα των συντάξεων, σε όσα Ταμεία διαπιστωθεί, μετά από αναλογιστικές μελέτες, ότι είναι ελλειμματικά. Εντός του 2012 και στο όνομα του «εξορθολογισμού» των οικονομικών τους, σκοπεύουν να προχωρήσουν σε δραστική μείωση των παροχών των ασφαλιστικών ταμείων.
  • Σαρωτικές περικοπές κοινωνικών επιδομάτων. Αφορά ιδιαίτερα τον ΟΕΚ και τον ΟΑΕΔ. Το σχετικό κονδύλι του κρατικού προϋπολογισμού ανέρχεται σήμερα στα 9 δισ. ευρώ και έχουν σκοπό να το «κοντύνουν» κατά 3 δισ. ευρώ ως το 2015.
  • Νέες περικοπές κονδυλίων στην Υγεία. Στόχος, η μείωση των δαπανών για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία για υγειονομική περίθαλψη.
  • Νέα φοροκαταιγίδα. Με το νέο φορολογικό σύστημα, η κυβέρνηση ετοιμάζει δραστικές περικοπές στα αφορολόγητα όρια για αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, την επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων κ.ά.
                                                                                                     ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 17-01-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog