..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

ΒΡΕΤΑΝΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ


ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Ετοιμη για πολεμική σύρραξη η Βρετανία;
ΛΟΝΔΙΝΟ.-
Φωτιά άναψε στη Λατινική Αμερική το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «The Times» ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει ήδη εγκρίνει σχέδια για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στα νησιά Φόκλαντς, Μαλβίνας για την Αργεντινή που έχει επαναφέρει με δριμύτητα, για άλλη μία φορά, το θέμα της κυριαρχίας των νησιών. Νησιών για τα οποία Αργεντινή και Βρετανία έχουν διεξαγάγει πόλεμο το 1982.
Οσον αφορά το δημοσίευμα, αναφέρεται στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC) όπου προήδρευσε ο Βρετανός πρωθυπουργός και όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες ζήτησε να υπάρξει αυξημένη «επιχειρησιακή ετοιμότητα». Η ανακοίνωση του NSC υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα της βρετανικής κυβέρνησης ότι η Αργεντινή δε θα πρέπει «να έχει καμία ψευδαίσθηση σχετικά με το αν η Βρετανία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα νησιά τόσο διπλωματικά όσο και στρατιωτικά». Αλλωστε, εντελώς προκλητικά ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε κατηγορήσει την Αργεντινή για «αποικιοκρατία». Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας ήδη έχουν εκπονηθεί τα σχέδια για γρήγορη ανάπτυξη στρατευμάτων μέσω των Νησιών της Αναλήψεως στη μέση του Ατλαντικού μεταξύ Νοτίου Αμερικής και Αφρικής όπου είναι βρετανικές κτήσεις και υπάρχει βάση, και αεροπορική ενώ σταθμεύουν σε σταθερή βάση μία φρεγάτα ή ένα αντιτορπιλικό.
Η ένταση έχει επανέλθει στο προσκήνιο καθώς εκτός της διπλωματικής εκστρατείας της Αργεντινής για την κυριαρχία στα νησιά Μαλβίνας, η απόφαση της Συνόδου της Κοινής Αγοράς του Νότου (Mercosur) ομοφώνως στηρίζει τη θέση και τις διεκδικήσεις της Αργεντινής και παράλληλα προχωρά στην απαγόρευση προσέγγισης στα λιμάνια της νοτίου Αμερικής σε πλοία με σημαία Μαλβίνας.

Ριζοσπαστης 21-01-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog