..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ



Δεν αναστέλλονται τα χαράτσια για τις νέες μισθώσεις
Τα χαράτσια για την έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΠΕΑ) είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν από τις 9 Γενάρη 2012 όλοι οι ιδιοκτήτες που θα μισθώνουν ακίνητα (διαμερίσματα και καταστήματα) άνω των 50 τ.μ., ενώ η εφορία δε θα δέχεται τα μισθώματα αυτά ως έγκυρα αν δεν προσκομίζεται και το συγκεκριμένο πιστοποιητικό. Αυτό αναφέρεται σε χτεσινή εγκύκλιο του ΥΠΕΚΑ, με την οποία αποκλείει ουσιαστικά οποιαδήποτε νέα αναστολή εφαρμογής του μέτρου.
«Η έκδοση ΠΕΑ δεν επιφέρει επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση στους ενοικιαστές, καθότι αποτελεί υποχρέωση του ιδιοκτήτη», υποστηρίζει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τη μετακύλιση του κόστους σ' αυτούς από τους ιδιοκτήτες. Και βέβαια πρέπει να προσθέσουμε ότι κανείς δεν υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες - πέρα από την έκδοση του Πιστοποιητικού - να κάνουν και εκείνα τα έργα που θα αυξήσουν την ενεργειακή απόδοση του ακινήτου. Δηλαδή «άνθρακες ο θησαυρός»...
Υπενθυμίζουμε ότι η ελάχιστη αμοιβή του Ενεργειακού Επιθεωρητή για την έκδοση του πιστοποιητικού που ισχύει για 10 χρόνια, ανάλογα με τη χρήση του κτιρίου, κυμαίνεται ως εξής:
-- Για διαμέρισμα, 2 ευρώ/τ.μ. (ελάχιστη αμοιβή 150 ευρώ).
-- Για μονοκατοικία, 1,5 ευρώ/τ.μ. (ελάχιστη αμοιβή 200 ευρώ).
-- Για πολυκατοικία, 1,0 ευρώ/τ.μ. (ελάχιστη αμοιβή 200 ευρώ).
-- Για άλλη χρήση: Για επιφάνεια έως 1.000 τ.μ., η αμοιβή είναι 2,5 ευρώ/τ.μ. (ελάχιστη αμοιβή 300 ευρώ), ενώ για επιφάνεια μεγαλύτερη από 1.000 τ.μ., για τα πρώτα 1.000 τ.μ. η αμοιβή είναι 2,5 ευρώ/τ.μ. και για τα υπόλοιπα τ.μ. η αμοιβή είναι 1,5 ευρώ/τ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog