..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ


ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Νέα απάντηση στον αντισοβιετισμό
Κυκλοφόρησε στη Λιθουανία ο πρώτος τόμος του «Βιβλίου της Μνήμης», που περιέχει στοιχεία για τα θύματα των λεγόμενων «αδελφών του δάσους», δηλαδή των ντόπιων συνεργατών της ναζιστικής Γερμανίας, που έδρασαν στη Λιθουανία, αμέσως μετά την απελευθέρωσή της και την επανένωσή της με τη Σοβιετική Ενωση, σκοτώνοντας Λιθουανούς που υποστήριζαν τη σοβιετική εξουσία. Ετσι, την περίοδο από 1944-1954 οι Λιθουανοί συνεργάτες των ναζί, που είχαν ντυθεί την «προβιά» του «μαχητή της ελευθερίας και της δημοκρατίας», σκότωναν ολόκληρες οικογένειες αγροτών, κομματικών στελεχών, δασκάλων και μελών της Κομμουνιστικής Νεολαίας (Κομσομόλ) της Λιθουανίας. Οι ομάδες αυτές εξαρθρώθηκαν οριστικά στα μέσα της δεκαετίας του 1950, ενώ σήμερα η εγκληματική δράση τους χαρακτηρίζεται από τις αντικομμουνιστικές αρχές ως «απελευθερωτική» και «ηρωική».
Απάντηση σ' αυτήν την επιχείρηση διαστρέβλωσης της Ιστορίας δίνει το βιβλίο που εκδόθηκε, στο οποίο αναφέρονται στοιχεία για 20.000 θύματα των «αδελφών του δάσους», από τους οποίους οι 6.000 ήταν γυναίκες και περίπου 1.000 ήταν παιδιά.
Οι εκδότες του «Βιβλίου της Μνήμης» μαζί με το κίνημα «Λιθουανία χωρίς ναζισμό» απευθύνθηκαν στο λαό της Λιθουανίας ζητώντας στοιχεία για να συνεχίσουν τη συγκέντρωση του υλικού, που θα εκδοθεί σε δεύτερο βιβλίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog