..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

ΗΠΑ: ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΤΗΣ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ

Βενεζουέλα
ΚΑΡΑΚΑΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Η στάση των ΗΠΑ σκληραίνει ολοένα και περισσότερο έναντι της Βενεζουέλας, σκλήρυνση που επισημοποιήθηκε με τις δηλώσεις του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην εφημερίδα El Universal που όχι μόνο εγείρει θέμα «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αλλά και επικρίσεις για τους στενούς δεσμούς της Βενεζουέλας με την Κούβα και το Ιράν.
«Ανησυχούμε για τις κυβερνητικές πρακτικές, οι οποίες έχουν περιορίσει τα οικουμενικά δικαιώματα του λαού της Βενεζουέλας και απειλούν βασικές δημοκρατικές αξίες, ενώ επίσης απέτυχαν να συνεισφέρουν στην ασφάλεια της περιοχής», δήλωσε ο Ομπάμα και σημείωσε ότι «οι πολύ στενοί δεσμοί της Βενεζουέλας με το Ιράν και την Κούβα δεν υπηρετούν τα συμφέροντα του λαού της Βενεζουέλας». Δηλώσεις που συνιστούν ωμή επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας, επέμβαση που επεκτάθηκε και όσον αφορά τις επικείμενες εκλογές καθώς τόνισε ότι «σε όλες τις χώρες της περιοχής θέλουμε να δούμε να γίνονται εκλογές ελεύθερες και δίκαιες», αφήνοντας απειλητικά υπονοούμενα για την εκλογική διαδικασία του 2012, κατά την οποία ο Πρόεδρος Ούγο Τσάβες διεκδικεί την επανεκλογή του.
Η αντίδραση του Προέδρου της Βενεζουέλας ήταν ακαριαία: «Ο κύριος Ομπάμα μάς επιτέθηκε αλλά είμαστε συνηθισμένοι», δήλωσε ο Ούγο Τσάβες, καταλήγοντας «Ομπάμα, κοίτα τη δουλειά σου, συγκεντρώσου στη διακυβέρνηση της χώρας σου που την έχεις καταστρέψει και παράτα μας ήσυχους».
Χτες επίσης, στην Ουρουγουάη άρχισε η 42η Σύνοδος της Κοινής Αγοράς του Νότου (Mercosur), άλλη μια ένωση από τις πολλές που υπάρχουν στη Λατινική Αμερική, και αποτελούν προσπάθειες καπιταλιστικής ολοκλήρωσης. Στην Κοινή Αγορά, που ιδρύθηκε το 1991 συμμετέχουν η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Παραγουάη και η Ουρουγουάη, ενώ η Βενεζουέλα συμμετέχει στην εμπορική ένωση από το 2006, ενώ η πλήρης ένταξή της εκκρεμεί, και αποτελεί ένα από τα κεντρικά ζητήματα της ατζέντας της Συνόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog