..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

ΑΝΕΡΓΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ

 
Ενας στους τρεις παίρνει 290 ευρώ το μήνα!
Παρέμβαση έξω από τον Οίκο Ναύτη και σύσκεψη οργάνωσαν χτες η Επιτροπή Ανέργων και τα ναυτεργατικά σωματεία

Σε σύσκεψη συζήτησαν την οργάνωση της πάλης τους
Φασολάδα, κρεμμύδι, ελιές και ψωμί. Αυτά ήταν ό,τι περιείχε το χριστουγεννιάτικο τραπέζι που «έστρωσαν» χτες το μεσημέρι οι άνεργοι ναυτεργάτες έξω από τον Οίκο Ναύτη. Ηταν μία συμβολική κίνηση, για να καταγγείλουν το επίδομα ανεργίας της ντροπής ύψους... 294 ευρώ για τους έγγαμους και 235 ευρώ για τους άγαμους! Επιπρόσθετα ότι ακόμα και αυτό το ποσό που αντιστοιχεί σε ένα πιάτο φασολάδα, είναι τέτοιες οι προϋποθέσεις που τίθενται, ώστε το παίρνουν ελάχιστοι από τους ανέργους. Τα στοιχεία είναι συντριπτικά. Από τους 3.387 ανέργους που γράφτηκαν στις λίστες του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας το Νοέμβρη (τα στοιχεία του Δεκέμβρη δεν έχουν εκδοθεί) μόλις οι 631, ποσοστό 18,63%, πήραν το επίδομα! Και το κακό δεν σταματάει εδώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπαλλήλων του ΓΕΝΕ το ένα τρίτο των ανέργων ναυτεργατών δεν καταγράφεται στις λίστες του ΓΕΝΕ. Που σημαίνει ότι ο αριθμός των ανέργων ναυτεργατών είναι τριπλάσιος!

Τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από τον Οίκο Ναύτη διοργάνωσαν η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών και οι ταξικές ναυτεργατικές Ενώσεις ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ) και Συνταξιούχων ΝΑΤ.
«Μας έχουν αντικαταστήσει από ανασφάλιστους...»

Γιορτινό τραπέζι έστησαν οι ναυτεργάτες
Στη διάρκεια του «γεύματος», όλη η πλατεία Τερψιθέας είχε κατακλυστεί από ανέργους ναυτεργάτες. Ανθρωποι έτοιμοι να στύψουν την πέτρα για τα κέρδη των εφοπλιστών καταδικάζονται στον εφιάλτη της ανεργίας. «Εχω τρία παιδιά και οι προϋποθέσεις δεν φτάνουν για να πάρω ακόμα και αυτές τις ψωροδεκάρες του επιδόματος», είπε ένας ναύκληρος 17 μήνες άνεργος και συνέχισε: «Τρώμε από τα έτοιμα και δανεικά. Αλλά δεν το βάζω κάτω. Ξέρω ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον αγώνα μας». «Ντρέπομαι να βάλω το κλειδί στην πόρτα για να μπω στο σπίτι», πήρε το λόγο ένας μηχανοδηγός άνεργος εδώ και 2,5 χρόνια. «Με ζει η γυναίκα μου που είναι δημόσιος υπάλληλος. Κάθε μέρα είμαι με το φυλλάδιο στην τσέπη στην Ακτή Μιαούλη για να βρω δουλειά. Η ειδικότητα έχει τελειώσει. Μας έχουν αντικαταστήσει από χαμηλόμισθους, ανασφάλιστους αλλοδαπούς».
Πριν οι άνεργοι «στρώσουν» το τραπέζι τους, έγινε μαζική σύσκεψη στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΕΜΕΝ.
Στη διάρκεια της σύσκεψης, τόσο από τον πρόεδρο της ΠΕΜΕΝ Σ. Τσιμπόγλου και τον α' γραμματέα της Ενωσης Θ. Ευαγγελάκη, όσο και από τον πρόεδρο της Ενωσης Μαγείρων Γ. Αντωνόπουλο και τον Γιάννη Τσιουδάκη από την Επιτροπή Ανέργων, έγινε ξεκάθαρο ότι η ανεργία είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό και σε περιόδους κρίσης παίρνει άγριες διαστάσεις, φουντώνει. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σ. Τσιμπόγλου, η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη, με το πολυνομοσχέδιο που προωθεί η συγκυβέρνηση, με το οποίο καταργεί πλήρως το καμποτάζ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και στην ακτοπλοΐα, εκτινάσσοντας παραπέρα την ανεργία και απορρυθμίζοντας το ακτοπλοϊκό δίκτυο, ενώ, εντάσσοντας το ΝΑΤ στο υπουργείο Εργασίας, διαλύει ό,τι έχει απομείνει από την κοινωνικοασφαλιστική προστασία των ναυτεργατών. Κάλεσε όλους τους εργαζόμενους σε οργάνωση και αγώνα για να ανοίξει ο δρόμος για μια φιλολαϊκή πολιτική.   ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 21-12-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog