..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023

Τη δε ογδόη ημέρα εγένετο ο υιός του Γκαντέμη. Ιανός και Daniel. Καταστροφή στη Καρδίτσα

                              Ανείπωτη καταστροφή στον Παλαμά και στα γύρω χωριά


ΦΩΤΟ PATRINAKI

Μετά την καταστροφή με τα 1.726.260 στρέμματα αγροτοδασικών εκτάσεων που κάηκαν μέχρι και τη 2α Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα το 2023, σύμφωνα με την έκθεση για τις φωτιές του Ανδριανού Γκουρμπάτση, έχουμε την καταστροφή στα χωριά της Καρδίτσας, ιδιαίτερα στον δήμο Παλαμά αλλά και στη Λάρισα. Χωριά που έχουν μετατραπεί σε λίμνες, από τις οποίες ξεχωρίζουν ίσα ίσα οι στέγες των σπιτιών και σαν φύκια οι κορφές των δέντρων. Νερό και λάσπη παντού. Εκατοντάδες άνθρωποι εγκλωβισμένοι σε στέγες, σε ορόφους (σε όσα σπίτια είχαν πάνω όροφο), σε κτίρια που βρίσκονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο. Εγκλωβισμένοι από την Τετάρτη το βράδυ, ήδη την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές σχεδόν δύο 24ωρα, χωρίς νερό, τροφή, πρόσβαση σε φάρμακα... Διαρκείς εκκλήσεις εγκλωβισμένων προς τους αρμόδιους, για απεγκλωβισμό ή έστω ρίψεις νερού και ξηράς τροφής για να επιβιώσουν, πρωτίστως μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι... Αγνωστος ο αριθμός των εγκλωβισμένων... Αγνωστος και ο αριθμός των αγνοούμενων... Αγωνία για το τι θα αποκαλυφθεί όταν τα νερά υποχωρήσουν...
Η οργή ξεχειλίζει για την απουσία των παραμικρών μέτρων αντιπλημμυρικής θωράκισης, αλλά και για την απουσία του κρατικού μηχανισμού.

Κάτοικοι με τα χέρια, τον ιδρώτα, την αγωνία και την αλληλεγγύη τους, προσπαθούν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον, αντιμέτωποι με την απουσία των κρατικών και δημοτικών μηχανισμών και την εκκωφαντική έλλειψη συντονισμού των αρμοδίων...

«Μόνο ο λαός σώζει το λαό» και στον Παλαμά. Ηδη με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά, στην περιοχή έχει στηθεί χώρος αλληλεγγύης προς τους πλημμυροπαθείς, ώστε να καταγράφει τις ανάγκες, να συγκεντρώνει και να μοιράζει αξιόπιστα την βοήθεια που καταφτάνει από σωματεία και φορείς.

                                   Εικόνες ολικής καταστροφής
Βάρκες του στρατού είχαν ξεκινήσει από το βράδυ της Πέμπτης να πηγαίνουν σε ορισμένους κατοίκους υλική βοήθεια, ωστόσο οι περισσότεροι παρέμεναν αβοήθητοι... Στον Παλαμά, μια πόλη άνω των 5.000 κατοίκων, υπήρχε παντελής έλλειψη συντονισμού και οι όποιες προσπάθειες οργάνωσης της αλληλεγγύης γίνονται κυρίως από εθελοντές. Στο πλαίσιο αυτό, στο Πολιτιστικό Κέντρο Παλαμά ο Αγροτικός Σύλλογος Μητρόπολης και ο Μορφωτικός Σύλλογος Μητρόπολης παρέδωσαν δύο φορτηγά με νερά και είδη πρώτης ανάγκης.
Την Παρασκευή το μεσημέρι, στον Παλαμά και στα γύρω χωριά εκατοντάδες άνθρωποι παρέμεναν εγκλωβισμένοι για δύο 24ωρα, ακόμα και σε ταράτσες σπιτιών, χωρίς φαγητό και νερό. Ελικόπτερα «Σινούκ» και «Σούπερ Πούμα» επιχειρούσαν να προσεγγίσουν τα χωριά, το ίδιο και βάρκες, ενώ έκαναν την εμφάνισή τους κάποια τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, χωρίς όμως να επαρκούν για να απεγκλωβιστούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που παλεύουν με τις λάσπες, την έλλειψη φαγητού και νερού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, στην περιοχή της Καρδίτσας είχαν απεγκλωβιστεί από δικές της δυνάμεις 410 άτομα μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ωστόσο, άνθρωποι σε πολλά χωριά και οικισμούς παρέμεναν εγκλωβισμένοι, δεν είχε γίνει εκεί κάποια επιχείρηση απεγκλωβισμού ή βοήθειας.

Eurokinissi

Οσο περνούν οι μέρες η αγωνία μεγαλώνει... Ο πραγματικός αριθμός των εγκλωβισμένων είναι άγνωστος. Η επικοινωνία δύσκολη έως αδύνατη.
Μέσα από δημόσιες εκκλήσεις και καταγγελίες γίνεται γνωστό ότι στο τάδε μέρος υπάρχουν 100, στο δείνα άλλοι 30, στο τάδε σπίτι 3... Στον Βλοχό Παλαμά βρίσκονταν εγκλωβισμένοι δεκάδες άνθρωποι σε κοινοτικό κατάστημα, καθώς και σε μια εκκλησία που βρίσκεται σε ένα ύψωμα, για περισσότερες από 24 ώρες, χωρίς νερό ή τροφή, απευθύνοντας διαρκείς εκκλήσεις. Στο χωριό Κόρδα δεκάδες άνθρωποι βρίσκονταν στην ταράτσα σχολείου, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, χωρίς καμία βοήθεια, νηστικοί και διψασμένοι. Στη Μαραθέα εγκλωβισμένοι σε ταράτσες σπιτιών... Ανάλογη κατάσταση επικρατούσε και στα άλλα χωριά που έχουν πνιγεί στα νερά.

Οσο περνούν οι ώρες, σε ορισμένα σημεία υποχωρούν τα νερά, αποκαλύπτοντας σπίτια, αυτοκίνητα, καλλιέργειες, υποδομές καλυμμένες από τη λάσπη, κατεστραμμένες... Μεγάλη είναι η αγωνία για το μέγεθος της τραγωδίας, που θα αποκαλυφθεί από την πλήρη υποχώρηση των υδάτων...
                        Κλιμάκιο του ΚΚΕ στην περιοχή από το βράδυ της Πέμπτης

Αυτές τις εικόνες, που θυμίζουν πολεμική κατάσταση, αντίκρισε στην Καρδίτσα ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης, ο οποίος μετέβη εκτάκτως την Πέμπτη στην περιοχή, με την περιοδεία να συνεχίζεται και την Παρασκευή.

Μαζί με κλιμάκιο του Κόμματος, στο οποίο συμμετείχαν η Γραμματέας της ΤΕ Καρδίτσας Χριστίνα Μπεκιάρη, ο Γιάννης Τσιούτρας, μέλος της ΚΕ, και ο Νίκος Τέγος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας, επισκέφτηκε τον χώρο περίθαλψης των πρώτων απεγκλωβισμένων από τα πλημμυρισμένα χωριά του δήμου Παλαμά, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας, που κυρίως λειτουργεί με τη συνδρομή των εθελοντών και είναι εμφανής η απουσία των κρατικών φορέων.

Στη συνέχεια έγινε συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Κ. Νούσιο, στη βυθισμένη στο σκοτάδι Αντιπεριφέρεια, ενδεικτικό και αυτό της ανυπαρξίας σχεδίου για έκτακτες καταστάσεις, αφού δεν υπήρχε ούτε γεννήτρια! Το κλιμάκιο του ΚΚΕ επεσήμανε τα επείγοντα ζητήματα ανθρώπων που στην κυριολεξία κινδυνεύει η ζωή τους στον Παλαμά, στον Κοσκινά και σε άλλα χωριά καθότι ο κρατικός μηχανισμός δεν είχε φτάσει ακόμα, ενώ υπήρχαν περιπτώσεις ηλικιωμένων, χρόνια πασχόντων και παιδιών που χρειάζονται τα φάρμακά τους.
Ο αντιπεριφερειάρχης, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του, δήλωσε ουσιαστικά ότι δεν μπορούν να γίνουν πολλά και ότι η Αντιπεριφέρεια δεν έχει την επιχειρησιακή ευθύνη...

Ακολούθησε επίσκεψη στον Πυροσβεστικό Σταθμό της Καρδίτσας, όπου δίνεται τιτάνια μάχη, παρά τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα.

Στη συνέχεια το κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφτηκε το νοσοκομείο της πόλης και συναντήθηκε με τη διοίκηση. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Εκτορας Γάζος, γιατρός και υποψήφιος δήμαρχος Καρδίτσας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Εκεί διαπιστώθηκε η ετοιμότητα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού να προσφέρουν με αυταπάρνηση στους πληγέντες, ενώ έκδηλη ήταν η ανησυχία ότι το μέγεθος της καταστροφής θα είναι τεράστιο.

Το πρωί της Παρασκευής ο Ν. Παπαναστάσης, με βάση τα στοιχεία που έρχονται στην ΤΕ Καρδίτσας, προχώρησε σε παρέμβαση στον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλια, ώστε να δοθεί άμεση βοήθεια με νερό και τρόφιμα στους εγκλωβισμένους, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά.

Στη συνέχεια κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Ν. Παπαναστάση, στο οποίο συμμετείχαν επίσης ο Ν. Τέγος και ο Βασίλης Ελευθερίου, υποψήφιος δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», βρέθηκε στο γήπεδο του Αστέρα, όπου τα ελικόπτερα μεταφέρουν τον κόσμο που απεγκλωβίστηκε από τα πλημμυρισμένα χωριά.

Το κλιμάκιο του Κόμματος επισκέφτηκε ακόμα το Μορφοβούνι, ένα ορεινό χωριό της Καρδίτσας όπου λόγω της διάβρωσης του εδάφους υπάρχει κίνδυνος κατολίσθησης του βουνού, ενώ ήδη κάποια σπίτια έχουν καταρρεύσει και άλλα έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. Τόνισαν την ανάγκη άμεσα ο κρατικός μηχανισμός να επισκεφτεί το χωριό μαζί με γεωλόγους για να εκτιμήσει την κατάσταση, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα, να βρεθεί ασφαλές σημείο για τη μετακίνηση και βέβαια οι κάτοικοι να αποζημιωθούν γρήγορα για τις ζημιές.


Ακολούθως το κλιμάκιο του ΚΚΕ βρέθηκε στις συνοικίες Καροπλεσίτικα και Παλέρμο, στην πόλη της Καρδίτσας. Μετά τον «Ιανό» δημιουργήθηκαν εκεί αντιπλημμυρικά έργα, που δημιούργησαν ένα φράγμα, το οποίο την Τετάρτη εγκλώβισε το νερό σε αυτές τις συνοικίες. Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι αυτό έγινε με δόλο. Δηλαδή «θυσίασαν» τις γειτονιές τους για να γλιτώσει η πόλη της Καρδίτσας.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες τους, η τεχνική σύμβουλος του δήμου Καρδίτσας τούς είπε ότι «ήσασταν οι παράπλευρες απώλειες για να σώσουμε την πόλη». Τις ίδιες καταγγελίες κάνουν και κάτοικοι άλλων χωριών που έχουν πλημμυρίσει.

Ο Ν. Παπαναστάσης επεσήμανε ότι αυτά είναι τα αποτελέσματα της απουσίας ενός ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού, με αποτέλεσμα, για να σωθεί ένα μέρος, να θυσιάζεται ένα άλλο. Τόνισε επίσης ότι το ΚΚΕ θα αναδείξει το συγκεκριμένο ζήτημα στη Βουλή.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 09-10092023

1 σχόλιο:

  1. Αύριο κατεβαίνουν στον Θεσσαλικό κάμπο εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης
    Μεγάλη η ανταπόκριση στο κάλεσμα των αγωνιστικών σωματείων

    Εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης οργανώνουν αύριο Σάββατο αποστολή ομάδας εργαζομένων, που θα πάνε στα χωριά του πλημμυρόπληκτου Θεσσαλικού κάμπου για να βοηθήσουν στους καθαρισμούς σπιτιών και σε ό,τι άλλο χρειαστεί.
    https://gkagkarin.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog