..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

«Πες μου ποιον φόβο αγάπησες πάλι»… – Με αφορμή τη φιλοξενία προσφύγων-μεταναστών στην Πιερία


Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, ύστερα από την συμφωνία της με Ε.Ε. και Τουρκία, μετατρέποντάς την χώρα μας σε αποθήκες ψυχών. Τότε χρειαζόταν μια μαζική αντίδραση στο νομό μας ενάντια σε αυτή τη συμφωνία, κάποιοι έλεγαν όμως πως αυτά τα θέματα δε μας αφορούν. Οι επιλεκτικές αντιδράσεις έχουν και αυτές τη σημασία τους στη σχετική συζήτηση, για να γίνουν σαφείς οι προθέσεις και τα κίνητρα του καθενός.

Η καλλιέργεια μίσους, φόβου και πανικούς από διάφορους ανώνυμους του διαδικτύου, υπηρετεί ύποπτους σκοπούς. Οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν είναι άνθρωποι με 2 κεφάλια που τρώνε παιδιά, δεν σέβονται την ζωή και θέλουν να ζούνε εις βάρος των άλλων. Αυτή η εικόνα ανήκει στη νοσηρή φαντασία όσων ασπάζονται το κήρυγμα της τρομολαγνείας στο διαδίκτυο.



Οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι τα θύματα της υπόθεσης. Είναι θύματα και αυτών των υπερ-πατριωτών που κλείνουν τα μάτια στα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού, ρίχνοντας το ανάθεμα στους κατατρεγμένους που ξεριζώθηκαν από το σπίτι τους. Είναι θύματα και αυτών που βάζουν πλάτη για να αναβαθμιστούν οι Νατοϊκές βάσεις, κάνοντας τη χώρα ένα απέραντο πεδίο βολής, χωρίς καμία πρακτική αξία για την άμυνά της.

Είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, της πολιτικής που αναπαράγει την φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες, που λέει ότι τα λαϊκά δικαιώματα είναι παρωχημένα και όλα πρέπει να υποτάσσονται στο κεφάλαιο. Σε αυτή την πολιτική θύματα είμαστε όλοι. Τα αδιέξοδά της προκαλούν τους πολέμους, για να εξομαλύνονται εις βάρος των λαών οι αντιθέσεις των καπιταλιστών. Χώρες και λαοί βομβαρδίζονται, βυθίζονται στην απόλυτη φτώχεια δυστυχία και πείνα.

Αυτά θερίζουν όσοι σπέρνουν το κάλεσμα της υποταγής στον ιμπεριαλισμό. Αυτή η πολιτική γεννάει την προσφυγιά, ξεριζώνει ανθρώπους από τη χώρα τους, τους σπρώχνει στον γκρεμό για να σωθούν από το βέβαιο θάνατο και την εξαθλίωση.

Η απάντηση δεν μπορεί να είναι άναρθρες ρατσιστικές κραυγές, βία και υστερία. Να μην αφήσουμε τους ρατσιστές να γίνουν το άλλοθι του ιμπεριαλισμού. Να αντιπαρατάξουμε το όπλο της λαϊκής αλληλεγγύης. Αύριο στη θέση των προσφύγων μπορεί να βρεθούμε εμείς; Άραγε τι αντιμετώπιση θα θέλαμε να έχουμε;

Οι μετανάστες δεν είναι μέρος κάποιου συνωμοσιολογικού σχεδίου εισβολής, για να αλλοιώσουν τον πολιτισμό, τη θρησκεία και τα έθιμά μας. Πρέπει να ηττηθεί αυτό το φασιστικό-αντιδραστικό αφήγημα στη λαϊκή συνείδηση. Να ξεμπροστιάσουμε όσους το αναπαράγουν, να αναδείξουμε τον πραγματικό εχθρό, που είναι κοινός, για όλους τους λαούς. Τους λαούς που δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, που μπορούν να ζήσουν μεταξύ τους ειρηνικά, με αλληλοσεβασμό.

Πρέπει να καταγγελθεί η συμφωνία που εγκλωβίζει χιλιάδες ψυχές, σε άθλιες συνθήκες. Να κλείσουν τα Hot-Spot της ντροπής. Να δίνονται χαρτιά στους πρόσφυγες, για να φτάνουν στον προορισμό που επιθυμούν. Να επανενωθούν άμεσα οικογένειες που ζουν τώρα χωριστά, να υπάρξει άμεσα μέριμνα για χιλιάδες ορφανά παιδιά.

Να μη μείνουν οι πρόσφυγες έρμαια των ΜΚΟ που στήνουν κερδοφόρες μπίζνες πάνω στον πόνο τους. Να γίνουν λαϊκές συνελεύσεις στα χωριά του νομού μας και να μετατραπούν σε βήματα καταδίκης της βαρβαρότητας που γεννά νέους πολέμους και νέους πρόσφυγες.

Να καταδικαστεί η πολιτική της χώρας που στηρίζει τους μακελάρηδες των λαών ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε. Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πόλεμοι, να υψώσουμε τείχος στον εθνικισμό και στις μισαλλόδοξες- ξενοφοβικές φωνές.

Αυτό το μήνυμα πρέπει να σταλεί από τον λαό της Πιερίας αλλά και από όλο τον Ελληνικό λαό.

Δεν θα γίνουμε τα «τέρατα» που θέλουν κάποιοι να μας κάνουν. Εξάλλου κάτι τέτοιο είναι ξένο στην ιστορία, στον πολιτισμό, στην κουλτούρα του λαού μας που πάντα αντιστάθηκε χωρίς φόβο σε κατακτητές και επικυρίαρχους όταν όλα έμοιαζαν αδύνατα.

ΚΑΤΙΟΥΣΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog