..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Κυριακή 14 Ιουλίου 2019

Μάθε παιδί μου... τις «αξίες» των ΗΠΑ

«Οι συμμετέχοντες επιστρέφουν στο σπίτι γαλβανισμένοι και εμπνευσμένοι για να επηρεάσουν θετικά τις πατρίδες τους», λέγεται στην περιγραφή του προγράμματος

«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΩΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΗΓΕΤΩΝ» ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ

Στο πλαίσιο του «Στρατηγικού Διαλόγου» με τις ΗΠΑ που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ και δεσμεύεται να πάει παραπέρα η κυβέρνηση ΝΔ

Χωρίς να χαθεί ούτε μέρα συνεχίζεται και επιταχύνεται, επί κυβέρνησης ΝΔ, η υλοποίηση των αποφάσεων του περιλάλητου «Στρατηγικού Διαλόγου» μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Διαδικασία που εγκαινιάστηκε το Δεκέμβρη στην Ουάσιγκτον επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και αφορά στο βάθεμα της εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ σε μια σειρά από πεδία, μεταξύ των οποίων και η Εκπαίδευση, αναδεικνύοντας ξανά και ξανά ότι η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη έρχεται να οικοδομήσει πάνω σε ό,τι - επικίνδυνο και αντιλαϊκό - ξεκίνησε να χτίζει αυτή του Αλ. Τσίπρα.


Συγκεκριμένα, το πρώτο γκρουπ 9 Ελλήνων μαθητών που έχουν ενταχθεί στο αμερικανικό πρόγραμμα FLEX («Future Leaders Exchange Program», «Πρόγραμμα Ανταλλαγών Μελλοντικών Ηγετών») ετοιμάζεται να αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, προκειμένου να φοιτήσουν για ένα χρόνο σε αμερικανικά γυμνάσια και λύκεια. Πριν από την αναχώρησή τους, μάλιστα, κλήθηκαν στην πρεσβεία για τις τελευταίες συνεννοήσεις.

Επισήμως, το πρόγραμμα FLEX, ειδικά το υποπρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από Ευρώπη και Ευρασία, τους παρέχει υποτροφίες να περάσουν ένα χρόνο σε σχολεία στις ΗΠΑ. Κάθε μαθητής ζει με μια αμερικανική οικογένεια για ένα ακαδημαϊκό έτος, ώστε «να μάθει για τις αμερικανικές αξίες, να παρακολουθήσει ένα αμερικανικό σχολείο και να διδάξει στους Αμερικανούς για τη χώρα του».

Επιστρέφουν... «γαλβανισμένοι» από τις αμερικανικές «αξίες»

Οπως αναφέρεται παρακάτω στο σχετικό ενημερωτικό του FLEX: «Οι συμμετέχοντες επιστρέφουν στο σπίτι γαλβανισμένοι και εμπνευσμένοι («galvanized and inspired»), για να μοιραστούν τις νέες εμπειρίες τους και να επηρεάσουν θετικά τις πατρίδες τους και τις κοινότητές τους».

Παραπέρα: «Αυτοί οι απόφοιτοι εντάσσονται σε ένα ισχυρό διεθνές δίκτυο, το οποίο υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Alumni FLEX, το οποίο προσφέρει υποστήριξη μέσω επιχορηγήσεων και επαγγελματικής ανάπτυξης («grants and professional development»). Σήμερα, οι απόφοιτοι FLEX εργάζονται σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων, των ΜΚΟ, της εκπαίδευσης και της δημοσιογραφίας», με δυο λόγια σε όλα τα κρίσιμα πόστα.

Η FLEX ιδρύθηκε το 1992 και - όπως λένε οι ίδιοι οι υπεύθυνοι του προγράμματος - από το 1993 παρείχε τέτοιες υποτροφίες σε περισσότερους από 27.000 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία, την Τσεχία, την Εσθονία, τη Γεωργία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, το Καζακστάν, την Κιργιζία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Μολδαβία, τη Ρωσία, τη Σερβία, τη Σλοβακία, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν, την Ουκρανία και το Ουζμπεκιστάν. Δηλαδή, στοχευμένα σε χώρες ενταγμένες προηγούμενα στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο, ή με ισχυρό αντιιμπεριαλιστικό λαϊκό αίσθημα.

Αλλωστε, το FLEX έχει «σπόνσορα» το ίδιο το αμερικανικό ΥΠΕΞ και ειδικότερα το Γραφείο για τις Εκπαιδευτικές και Πολιτιστικές Υποθέσεις, όπως λέγεται, με στόχο την οικοδόμηση «φιλικών και ειρηνικών σχέσεων μέσα από διεθνείς ανταλλαγές».

Παραπέρα, το όλο πρόγραμμα έχει διαχειριστή την οργάνωση «American Councils» («Αμερικανικά Συμβούλια για τη Διεθνή Εκπαίδευση»). Η δράση τους απλώνεται σε 90 χώρες, από τα προγράμματά τους έχουν περάσει πάνω από 94.000 σπουδαστές διεθνώς, ενώ σήμερα υπολογίζεται ότι, στο πλαίσιο του FLEX, έχουν πάνω από 1.700 ξένους σπουδαστές σε γυμνάσια, κολέγια και πανεπιστήμια, απλωμένους και στις 50 Πολιτείες των ΗΠΑ.

Οι Ελληνες να κατανοήσουν τις προτεραιότητες των ΗΠΑ στην περιοχή

Θυμίζουμε, εδώ, στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση του πρώτου «Στρατηγικού Διαλόγου» το Δεκέμβρη στην Ουάσιγκτον, με επικεφαλής των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών τους υπουργούς Εξωτερικών των 2 χωρών (Μ. Πομπέο και Γ. Κατρούγκαλο) αναπτύσσονταν συνολικά έξι θεματικές ενότητες: «Περιφερειακή Συνεργασία, Αμυνα και Ασφάλεια, Κράτος Δικαίου και Αντιτρομοκρατία, Εμπόριο και Επενδύσεις, Ενεργειακή Συνεργασία και Επαφές των Πολιτών».

Για, δε, τις τελευταίες το ανακοινωθέν έγραφε: «Οι δύο πλευρές αναγνώρισαν τους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν τους δύο λαούς, καθώς και τον ζωτικό ρόλο που αυτές οι σχέσεις διαδραματίζουν για την ενίσχυση της διμερούς σχέσης. Ειδικότερα, οι δύο κυβερνήσεις συζήτησαν τρόπους για την αύξηση της συνεργασίας μεταξύ μουσείων, προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών και προγραμμάτων αγγλικής γλώσσας και χαιρέτισαν την έναρξη του προγράμματος ανταλλαγής FLEX το καλοκαίρι του 2019.

«Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν επίσης τη δέσμευσή τους για το πρόγραμμα Fulbright στην 70ή του επέτειο, τονίζοντας ότι αυτές οι συζητήσεις θα συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους, με στόχο την ανασκόπηση της προόδου στον επόμενο διάλογο που θα γίνει στην Ελλάδα το 2019».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, προχτές ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ, έστελνε προσωπικά τα συγχαρητήριά του στην νέα υπουργό Παιδείας, Ν. Κεραμέως, για την ανάληψη των καθηκόντων της, αλλά και «σήμα» για το τι έχουν να «τρέξουν» μπροστά, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους προηγούμενους. Ειδικότερα, έλεγε στο μήνυμά του ότι «υπάρχουν τόσα πολλά για εμάς να κάνουμε μαζί σε αυτόν τον χώρο, οικοδομώντας ευκαιρίες για τους νέους και στις δύο χώρες μας και εμβαθύνοντας τους ακαδημαϊκούς δεσμούς που θα βοηθήσουν στη διαμόρφωση του μέλλοντος».

Θυμίζουμε, επίσης, σε ό,τι αφορά την ...οικοδόμηση μελλοντικών ηγετών στις ΗΠΑ, ότι στη λεγόμενη Ολοκληρωμένη Εκθεση («Integrated Country Strategy») του αμερικανικού ΥΠΕΞ για την Ελλάδα, που εγκρίθηκε πέρυσι τέτοια εποχή, έμπαινε ως ένας από τους στόχους για την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, με μια σειρά από τέτοια προγράμματα, «να προωθήσουν μια θετική άποψη των αμερικανοελληνικών σχέσεων» και «οι Ελληνες πολίτες να κατανοήσουν τις προτεραιότητες των ΗΠΑ στην περιοχή και να υποστηρίξουν τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας με τις ΗΠΑ, τους οικονομικούς δεσμούς και την πολιτική εμπλοκή». Μάλιστα, η «αιτιολόγηση» του στόχου σημειώνει ότι «ορισμένα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας είναι ιστορικώς επιφυλακτικά για τη συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ στην άμυνα, στην οικονομία και τα πολιτικά ζητήματα»...

Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνεται ότι η βρώμικη προπαγάνδα για τη στοίχιση του λαού και ειδικά της νεολαίας στα προτάγματα των ΗΠΑ, για την οποία «έδωσε τα ρέστα του» ο ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη τετραετία, θα επιχειρηθεί να συνεχιστεί ακάθεκτη και με ΝΔ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog