..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Συμφωνία των Πρεσπών: Ανατολίτικο παζάρι με αλλαγή ρότας στο ""ΠΟΤΑΜΙ""


Στο ενδοαστικό κυβερνητικό κομπρεμί φαίνεται ότι έχει μπει η ΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών. Την όλη εικόνα περί παζαριού ήρθε να ενισχύσει η στάση του Ποταμιού, αλλά και οι πιέσεις που του ασκεί το Μαξίμου για να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Αρχικά το Ποτάμι είχε ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας, αλλά το τελευταίο διάστημα ορισμένοι βουλευτές του διατυπώνουν διαφορετικές απόψεις ως προς τη στάση που θα πρέπει να τηρήσει όταν έρθει η Συμφωνία στη Βουλή.

Πρόσφατα ο βουλευτής του Ποταμιού Γ. Αμοιράς δήλωσε πως το κόμμα του θα πρέπει «να ξανασκεφτεί τη θέση του» απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, μετά και τις τελευταίες δηλώσεις Ζάεφ περί «μακεδονικής» μειονότητας και γλώσσας. Ο ίδιος υποστήριξε πως θα ήθελε το Ποτάμι να καταψηφίσει τη Συμφωνία, γιατί η ψήφος στη Συμφωνία των Πρεσπών «σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση».

Ακολούθησαν μέσα στο Σαββατοκύριακο πρωτοσέλιδα του Τύπου σύμφωνα με τα οποία το Ποτάμι αλλάζει τη στάση του για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μάλιστα, ορισμένοι συνέδεσαν αυτά τα σενάρια με το ενδεχόμενο να συνεργαστεί ο Στ. Θεοδωράκης με τη ΝΔ ή ακόμα και να τοποθετηθεί στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού προσπάθησε να αποκρούσει τα περί παζαριού, ωστόσο δεν ξεκαθάρισε τι θα πράξει όταν έρθει η Συμφωνία στη Βουλή. Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα το απόγευμα ο Στ. Θεοδωράκης και ο Κυρ. Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσουν κοινή εμφάνιση, καθώς θα παρουσιάσουν το βιβλίο του βουλευτή της ΝΔ Κ. Χατζηδάκη. 

Πάντως, το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με το Ποτάμι, σε περίπτωση που αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ. Την Κυριακή, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας ρωτούσε το Ποτάμι εάν έχει αλλάξει στάση, υποστηρίζοντας ότι τα περί εγέρσεως ζητήματος σλαβομακεδονικής μειονότητας συνιστούν «αστείες» δικαιολογίες.

Ο βουλευτής του Ποταμιού Σπ. Δανέλλης δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα» ότι θα παραιτηθεί αν το κόμμα του δεν ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του Ποταμιού Γ. Μαυρωτάς, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ δήλωσε πως υπάρχει «θετική προδιάθεση» για την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά «θα περιμένουμε να δούμε όλα τα δεδομένα εκείνη τη στιγμή». Πρόσθεσε πως οι τέσσερις από τους έξι βουλευτές του Ποταμιού «είμαστε σε μια γραμμή να αλλάξει σελίδα η χώρα στο θέμα των σχέσεων με την ΠΓΔΜ», αλλά η κυβέρνηση των Σκοπίων πρέπει να μην υπονομεύει τη Συμφωνία.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ξυδάκης εκτίμησε μιλώντας στον «Real» ότι θα ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Επιπλέον, δήλωσε ότι εάν χρειαστεί καινούργια κυβερνητική πλειοψηφία από την παρούσα Βουλή «νομίζω ότι θα επιχειρηθεί και νομίζω ότι θα βρεθεί». 

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog