..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Αλέξης Τσίπρας : Μπράβο μας που καταφέραμε να μην εφαρμοστούν για το 2019 οι περικοπές που ψηφίσαμε


Σε προκλητικούς πανηγυρισμούς αναλώθηκε ο πρωθυπουργός, αξιώνοντας και «μπράβο» που δεν θα εφαρμοστεί μία ακόμα περικοπή των συντάξεων, οι οποίες έχουν «ψαλιδιστεί» 30 φορές τα προηγούμενα χρόνια, περικοπές που παραμένουν φυσικά όλες σε ισχύ! Οπως σε ισχύ διατηρείται συνολικά ο νόμος Κατρούγκαλου, και οι προηγούμενες αντιασφαλιστικές ανατροπές, με την κυβέρνηση να απορρίπτει και την τροπολογία του ΚΚΕ για κατάργησή τους.


Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο Αλ. Τσίπρας αναπαράγοντας τη λογική του «μη χείρον βέλτιστον» παρουσίασε την αναβολή μιας ακόμα μείωσης των συντάξεων που η κυβέρνησή του είχε προνομοθετήσει, σε ένα νομοσχέδιο που εισάγει ευνοϊκές ρυθμίσεις για την ιδιωτική ασφάλιση και επιπλέον κάνει «δωράκι» στους επιχειρηματίες τις ασφαλιστικές εισφορές νέων εργαζομένων μέχρι 25 χρόνων σαν «ένα ακόμη φιλολαϊκό σχέδιο που φέρνουμε στη Βουλή», ισχυριζόμενος ότι 620.000 συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση με το νέο χρόνο! «Καμία ανησυχία, λοιπόν, σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, αλλά και κανένα άλλοθι παράλληλα, από τη στιγμή που η πολιτεία αναλαμβάνει να επιδοτήσει κατά το ήμισυ τις εισφορές των νέων εργαζομένων», διαμήνυσε στους επιχειρηματίες.

Ο πρωθυπουργός δεν δίστασε εξάλλου να παρουσιάσει το μαύρο για άσπρο, φέρνοντας την πραγματικότητα στα μέτρα των προεκλογικών αναγκών της κυβέρνησής του. Ετσι εκτός των αυξήσεων στους συνταξιούχους, μίλησε για κατάργηση των ...ελαστικών ωραρίων και καθιέρωση του 8ωρου (!), για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού που πάει χέρι - χέρι με τα νέα «δώρα» στην εργοδοσία και τον αποκρουστικό νόμο Αχτσιόγλου - Βρούτση που καθορίζει τον κατώτατο μισθό με κυβερνητική απόφαση, ξεσπάθωσε... για την αυθαιρεσία στην αγορά εργασίας, που γνώρισε «νέες δόξες» επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ που θωράκισε παραπέρα το νομοθετικό οπλοστάσιο της εργοδοσίας, χτυπώντας ως και το δικαίωμα στην απεργία και για μια «νέα εποχή» ανταμοιβής των πολιτών για τις θυσίες τους, την ώρα που οι πάνω από 1.000 μνημονιακοί νόμοι παραμένουν σε πλήρη ισχύ.

Πυροδοτώντας, εξάλλου, τον άθλιο δικομματικό σκυλοκαβγά με τη ΝΔ που ακολούθησε - για το ποιος έκοψε τα περισσότερα από εργαζόμενους και συνταξιούχους - και αξιοποιώντας γι' αυτό τη βολική κριτική της ΝΔ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων που παρουσιάζουν ως «παροχολογία» τα ψίχουλα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, πρόσθεσε πως «εμείς, λοιπόν, παροχές δεν κάνουμε, αλλά αποκαθιστούμε τις αδικίες που γέννησε η σκληρή και πρωτόγνωρη λιτότητα των ημερών σας, τώρα, που με ασφάλεια έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε αυτό, αφού ανορθώσαμε πρωτίστως την οικονομία και επιστρέφουμε σταδιακά σε εκείνους που επλήγησαν από την κρίση και τα μνημόνια αυτά που στερήθηκαν για χρόνια άδικα», επιχειρώντας να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες στο λαό που η κυβέρνησή του έχει αλυσοδέσει με δεσμεύσεις και μνημόνια διαρκείας έως το 2060.

Προσπαθώντας, εξάλλου, να συγκαλύψει τη στρατηγική σύμπλευση με τη ΝΔ και αξιοποιώντας τη σχετική «πλειοδοσία» της ΝΔ για να στηρίξει κάλπικες διαχωριστικές γραμμές, που, όπως ισχυρίστηκε, «είναι βαθιές ιδεολογικές και πολιτικές», ο πρωθυπουργός την ώρα που η κυβέρνηση καλλιεργεί το έδαφος για να δράσουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, υποστήριξε ότι η ΝΔ είναι αυτή που θέλει να εφαρμοστεί ο τρίτος πυλώνας της ιδιωτικής ασφάλισης. 

Την ώρα που στην αγορά εργασίας χιλιάδες εργαζόμενοι αμείβονται με ψίχουλα και εργάζονται στις άθλιες συνθήκες που διαμόρφωσαν διαχρονικά οι πολιτικές στήριξης του κεφαλαίου, ο Αλ. Τσίπρας πρόσαψε στη ΝΔ πρόθεση για «πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, ανασφάλιστη και "μαύρη" εργασία, επιστροφή στο μνημονιακό εργασιακό σκοτάδι». 

Ενώ οι τομείς της Παιδείας, της Υγείας - Πρόνοιας βαρυγκωμούν απ' το ψαλίδισμα των δαπανών, ισχυρίστηκε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, ενώ της ΝΔ «οι απολύσεις, η εκχώρηση υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα, η κατάργηση της δωρεάν περίθαλψης των ανασφάλιστων».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog