..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για την μεταστέγαση του ΚΕΔΔΥ Ανατολικής Θεσσαλονίκης


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Σχετικά με την μεταστέγαση του ΚΕΔΔΥ Ανατολικής Θεσσαλονίκης

Σοβαρότατα προβλήματα ανακύπτουν από τον σχεδιασμό μεταστέγασης του ΚΕΔΔΥ Ανατολικής Θεσσαλονίκης (Α ΚΕΔΔΥ), το οποίο καλύπτει τις περιοχές από το δυτικό όριο της Θεσσαλονίκης (περιοχή Βαρδάρη) μέχρι τα όρια της ΠΕ Χαλκιδικής (περιοχή Περιστεράς) και απευθύνεται σε πληθυσμό περίπου 100.000 μαθητών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ούτε η δημιουργία δεύτερου ΚΕΔΔΥ (ή ΚΕΣΥ, σύμφωνα με τις αλλαγές που επίκεινται) θα είναι αρκετό για να καλυφθούν οι υπάρχουσες ανάγκες, όπως φαίνεται από τα γεωγραφικά όρια και τον πληθυσμό που εξυπηρετείται.
Τα προβλήματα αυτά σχετίζονται κυρίως με το γεγονός ότι το προτεινόμενο κτίριο (παρυφές Δυτικής Θεσσαλονίκης, οδός Ταντάλου, πλησίον της Πλατείας Βαρδαρίου) βρίσκεται σε σημείο ιδιαίτερα απομακρυσμένο από τον κύριο όγκο των σχολείων που εξυπηρετεί το εν λόγω ΚΕΔΔΥ, με αποτέλεσμα να γίνεται χρονοβόρα και δαπανηρή η μετακίνηση για τους μαθητές με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες και τις οικογένειές τους. 
Επιπλέον, εγείρονται προβληματισμοί σχετικά με την καταλληλότητα του κτιρίου να φιλοξενήσει μαθητές με κινητικές δυσκολίες. Για παράδειγμα, η στέγαση της εν λόγω υπηρεσίας σε γραφεία που βρίσκονται στον 4ο όροφο μπορεί να δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα ασφάλειας (π.χ. σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης διαφυγής), ιδιαίτερα σε περιπτώσεις μαθητών με αναπηρία (κινητική, αισθητηριακή – τύφλωσης και κώφωσης -, πολλαπλή, αυτιστική, νοητική). 
Ενώ προβληματισμοί εγείρονται σχετικά με το αν τα τετραγωνικά μέτρα των εν λόγω γραφείων αρκούν για τις αυξημένες ανάγκες της εν λόγω υπηρεσίας. Τέλος, προκύπτει θέμα και  σχετικά με τα έξοδα μετακίνησης στα οποία θα πρέπει να υποβληθούν οι γονείς των παιδιών προκειμένου να μεταβούν από το ανατολικό όριο της περιοχής ευθύνης της υπηρεσίας μέχρι το εν λόγω κτίριο, τα έξοδα στάθμευσης (καθώς στη συγκεκριμένη περιοχή δεν διατίθενται χώροι πάρκινγκ), καθώς και για το αν οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα προλαβαίνουν να επιστρέψουν εγκαίρως στο σχολείο τους μετά την αξιολόγησή τους, ώστε να απουσιάσουν από αυτό κατά το δυνατόν λιγότερες ώρες.

Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση, ώστε το ΚΕΔΔΥ Ανατολικής Θεσσαλονίκης να στεγαστεί σε χώρο που πραγματικά να εξυπηρετεί ολόπλευρα, από άποψη υποδομών και δυνατοτήτων πρόσβασης (εύκολης, γρήγορης και οικονομικής), τις ανάγκες των μαθητών με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες και των οικογενειών τους, δεδομένης της ήδη έντονης επιβάρυνσης που οι εν λόγω οικογένειες αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους; 

Οι βουλευτές 

Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής

Κοινοβουλευτικό Τμήμα KKE-Κ.Ο. Κ. Μακεδονίας μέσω gmail.com
                                                       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog