..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο


ΕΡΩΤΗΣΗ 
Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Για το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. 

Το τελευταίο διάστημα οι φοιτητές του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου έχουν έρθει εκ νέου αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα ως προς τη λειτουργία του Ιδρύματος και την εργασιακή τους προοπτική. 

Πιο συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2018, και μέσα στην εξεταστική περίοδο, η ΔΕ αποφάσισε αιφνιδιαστικά να ανακοινώσει στους φοιτητές ότι για την επανεγγραφή τους για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, θα έπρεπε να καταβάλλουν, μέσα σε ένα μήνα, το μισό του συνολικού ποσού της οικονομικής συμμετοχής τους, παρά τα δυσβάσταχτα βάρη που αντιμετωπίζει κάθε οικογένεια. 

Παράλληλα, δεν προχώρησαν καθόλου οι δεσμεύσεις για επιπλέον εξεταστικές ώστε να μη χάνονται έτη σπουδών, οι απαραίτητες υποδομές για τις αναγκαίες τηλεδιασκέψεις, η διανομή των συγγραμμάτων, η απόδοση των φοιτητικών πάσο, ενώ σοβαρότατο εξακολουθεί να είναι το πρόβλημα με την έλλειψη διδασκόντων, τους ωρομίσθιους διδάσκοντες που δεν υπογράφουν έγκαιρα συμβάσεις, δεν πληρώνονται τις επιβλέψεις και τα οδοιπορικά, εργάζονται ανασφάλιστοι με «μπλοκάκι». 

Πέραν των παραπάνω, οι φοιτητές των Τμημάτων του ΕΑΠ, στην πλειοψηφία τους, παραμένουν σε μια ομηρία σε σχέση με την επαγγελματική τους προοπτική, καθώς δεν έχει ορισθεί καμιά αντιστοιχία πτυχίου και πρόσβασης σε επάγγελμα. Έτσι, βαθαίνει η αποσύνδεση του πτυχίου τους από το επάγγελμα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δώσουν εξετάσεις ούτε σε ΑΣΕΠ, να μην μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις που άπτονται του επιστημονικού τους αντικειμένου και να αποκλείονται από διάφορες προκηρύξεις πλήρωσης θέσεων, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τους απόφοιτους του Τμήματος Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. 

Η κατάσταση αυτή έρχεται να προστεθεί στα υπέρογκα ποσά που πληρώνουν οι φοιτητές προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους σε κάποιο Τμήμα του ΕΑΠ, την ίδια στιγμή που πληρώνονται τεράστια ποσά από την κυβέρνηση, ακολουθώντας την πολιτική και των προκατόχων της, για εκδηλώσεις βιτρίνας και διαφήμισης επιχειρήσεων στις υποδομές του Ιδρύματος. 

Είναι σαφές ότι η κατεύθυνση και της σημερινής όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι να αντιμετωπίζει τους φοιτητές ως πελάτες που αγοράζουν τα προγράμματα - εκπαιδευτικά προϊόντα του ΕΑΠ, σε συνεργασία μάλιστα με τη σημερινή διοίκηση του Ιδρύματος, που έχει κι αυτή μερίδιο ευθύνης για την υπολειτουργία και την επιχειρηματική δράση του.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε:

- Να λυθούν άμεσα όλα τα προβλήματα λειτουργίας του ΕΑΠ, να εξασφαλισθούν μόνιμοι διδάσκοντες, αίθουσες, συγγράμματα και πάσο για τους φοιτητές.

- Το πτυχίο να είναι μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα και να καθορισθεί σαφώς η αντιστοίχηση περιεχομένου σπουδών και επαγγελματικών δικαιωμάτων.

- Να καταργηθούν άμεσα όλα τα δίδακτρα, να μην πληρώνουν οι φοιτητές ούτε ένα ευρώ από την τσέπη τους για τις σπουδές τους, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.

Οι βουλευτές

Γιάννης Γκιόκας
Γιάννης Δελής
Νίκος Καραθανασόπουλος
Μανώλης Συντυχάκης

Κοινοβουλευτικό Τμήμα KKE-Κ.Ο. Κ. Μακεδονίας μέσω gmail.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog