..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για την εφαρμογή των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων στον Επισιτισμό Τουρισμό, την ανάκληση των απολύσεων και την προστασία των εργαζόμενων


 ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Να ανακληθούν οι απολύσεις, να προστατευτούν οι εργαζόμενοι και να εφαρμοστούν οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις στον Επισιτισμό  Τουρισμό.

Με νόμους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖ - ΑΝΕΛ καθώς και με τη διατήρηση όλων των προηγούμενων της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τις εργασιακές σχέσεις, έχει πολλαπλώς ενισχυθεί το κύκλωμα των "δουλεμπορικών" επιχειρήσεων και η δυνατότητα συγκέντρωσής τους σε μεγάλα σχήματα και ομίλους, εντείνοντας την εκμετάλλευση των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και ανέργων.

Νομοθετικό πλαίσιο που εντάσσεται στην κοινή στρατηγική ΕΕ και κυβερνήσεων, για ουσιαστική κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, τη γενίκευση των ελαστικών, προσωρινών και επισφαλών σχέσεων εργασίας, με σκοπό τη δήθεν «διευκόλυνση της κινητικότητας των εργαζομένων» .

Αποτέλεσμα όλου αυτού του αντεργατικού πλαισίου είναι η αντικατάσταση μεγάλου μέρους ειδικευμένων και έμπειρων, από εργαζόμενους που προσλαμβάνονται από δουλεμπορικές εταιρείες, από συνεργεία καθαρισμού που δημιουργούν οι ίδιες οι τουριστικές επιχειρήσεις τις ονομαζόμενες (ΙΚΕ) Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες, για να καταστρατηγούνται νόμοι και συλλογικές συμβάσεις, να γίνεται αδύνατος ο έλεγχος από τα ασφαλιστικά ταμεία και τις Επιθεωρήσεις Εργασίας και να αντικαθίστανται σε μεγάλο ποσοστό οι εργαζόμενοι με σταθερή δουλειά ιδιαίτερα στις μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις.

Οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν από το ΣΕΠΕ στην περιοχή της Αττικής από την υπογραφή για την επέκταση της ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων όλης της χώρας μέχρι και σήμερα επιβεβαιώνουν με αδιάσειστα στοιχεία τα παραπάνω, τα οποία έχουν δημιουργήσει ένα εφιαλτικό εργασιακό περιβάλλον. 

Ξεπερνούν την επέκταση και την υποχρεωτικότητα της ΣΣΕ με εκατοντάδες μαζικές απολύσεις εργαζόμενων με μόνιμη και σταθερή δουλειά, και με εκβιασμό τους προτρέπουν να γίνονται μέλη των ΙΚΕ ή προσλαμβάνονται από δουλεμπορικά συνεργεία, ή σε περίπτωση άρνησης αντικαθίστανται από νέους εργαζόμενους από τις ίδιες εταιρείες.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός:

Τι προτίθεται να κάνει ώστε να εφαρμοστούν οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις σε όλους τους εργαζόμενους που οι ειδικότητες τους καλύπτονται από αυτές;

Τι μέτρα θα πάρει ώστε να ανακληθούν οι απολύσεις που έχουν γίνει μετά την επέκταση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της προσπάθειας των εργοδοτών να αποφύγουν την εφαρμογή τους;

Αν προτίθεται το υπουργείο να θεσμοθετήσει την ελάχιστη σύνθεση προσωπικού στα ξενοδοχεία, όπως απαιτούν τα Συνδικάτα Επισιτισμού Τουρισμού;

Οι βουλευτές

Χρήστος Κατσώτης
Σάκης Βαρδαλής
Νίκος Καραθανασόπουλος
Μανώλης Συντυχάκης
Σταύρος Τάσσος

Κοινοβουλευτικό Τμήμα KKE-Κ.Ο. Κ. Μακεδονίας μέσω gmail.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog