..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Mε την γαρνιτούρα της εθελουσίας απολύει 1.000 εργαζόμενους


ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΠΣ-ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΜΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΜΟΡΦΗ από αγωνιστικό μέτωπο

Ενώ 1.100 (μπορεί και περισσότεροι) εργαζόμενοι έχουν ήδη “πατήσει το κουμπί” της εθελούσιας, οι περισσότεροι από τους οποίους χωρίς να έχουν άμεση δυνατότητα συνταξιοδότησης, τα 6 σωματεία της Πειραιώς περιορίζονται στο ...να τους κουνάνε το μαντήλι, ή να κάνουν τον τροχονόμο των πιέσεων της Διοίκησης.

Με το επιχείρημα ότι η εθελούσια είναι προσωπική επιλογή του εργαζόμενου, ο οποίος (όπως λένε) πρέπει απλά να πάρει ανεπηρέαστος την απόφασή του, βάζουν πλάτη στην ουσία στην εργοδοσία όχι απλά να μειώνει το προσωπικό αλλά και να “εξαφανίζει” θέσεις εργασίας ενώ η ανεργία είναι σε αυτά τα επίπεδα και να καταστρατηγεί την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αφού πλέον ο αριθμός των νοικιασμένων χωρίς δικαιώματα εργαζόμενων ειδικά στις ΚΥ τείνει να ξεπεράσει τον αριθμό εκείνων που καλύπτονται από την Κλαδική ΣΣΕ, τις Επιχειρησιακές ΣΣΕ και τον Οργανισμό.

Η εθελούσια, αυτή και όλες οι προηγούμενες, λοιπόν, την οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιλέξει κάποιος που δεν έχει τη δυνατότητα άμεσης συνταξιοδότησης (και αυτό είναι εύκολο να το διαπιστώσει κανείς ρωτώντας τους συναδέλφους που πήραν τις προηγούμενες εθελούσιες), αφορά κυρίως αυτούς που μένουν πίσω, άρα το συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορεί να μη πάρει θέση.

Τι θα γίνει με την ήδη παρούσα εντατικοποίηση της εργασίας; Δε θα είναι ακόμα χειρότερη με μείον 1.100 εργαζόμενους; Τι θα γίνει με τις συλλογικές συμβάσεις; Όσο μειώνεται ο αριθμός αυτών που καλύπτουν δεν αδυνατίζει η δυνατότητα διεκδίκησης του κινήματος αλλά και διατήρησής τους;

Οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες της Πειραιώς και του κλάδου τα γνωρίζουν όλα αυτά, αλλά κάνουν τις ...πάπιες. Κόβουν πίτες με τη Διοίκηση και τσουγκρίζουν στην υγειά των Τραπεζών και των μετόχων τους, πάνω στα αποκαϊδια των δικαιωμάτων των εργαζόμενων στις Τράπεζες.

Αυτή τη ... νιρβάνα έρχεται και πάλι να διαταράξει το Κλαδικό Σωματείο ΧΠΣ διοργανώνοντας μια σειρά δράσεων το επόμενο διάστημα, στις οποίες καλεί το σύνολο των εργαζόμενων του κλάδου με αφετηρία τη συγκέντρωση στις 7/3 στις 4μμ στο Υπουργείο Εργασίας, ενάντια στις απολύσεις στον κλάδο με οποιαδήποτε μορφή. Ακολουθεί το σχετικό Δελτίο Τύπου:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Φεβρουαρίου 28, 2018
 Το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού οργανώνει τη μάχη της διεκδίκησης Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους τους τραπεζοϋπάλληλους και για όλους τους εργαζόμενους στις υπόλοιπες εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου που δουλεύουν για λογαριασμό των τραπεζών.

Σήμερα που οι εργαζόμενοι του ίδιου κλάδου, της ίδιας τράπεζας ή της ίδιας εταιρείας είναι διασπασμένοι σε «χίλια κομμάτια» όσον αφορά τη σχέση εργασίας τους, τους όρους αμοιβής τους και τους υπόλοιπους όρους εργασίας, σήμερα είναι πιο αναγκαίο να διεκδικήσουμε όλοι μαζί, οργανωμένα και συλλογικά, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Να επιβάλλουμε με τον αγώνα μας στους εργοδότες να υπογράψουν και να εφαρμόσουν ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους, με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, να μην υπάρχει εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ κατώτερο μισθό.

Το ΔΣ του Κλαδικού Σωματείου, σε κοινή συνεδρίαση με τα ΔΣ των επιχειρησιακών σωματείων της First Data και της Mellon στις 16/2/2018 κατέληξε στο εξής σχέδιο δράσης για το μήνα Μάρτιο στα πλαίσια διεκδίκησης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας:

Συγκέντρωση και παρέμβαση στο Υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη 7 Μαρτίουστις 16:00 με περιεχόμενο ενάντια στις εκατοντάδες απολύσεις στο χώρο των τραπεζών (απόσχιση κλάδου, εθελούσιες κλπ).

Γενική Συνέλευση του Κλαδικού Σωματείου την Τρίτη 13 Μαρτίου στις 18:00, στην αιθ. εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5β, πλ. Μητροπόλεως).

Παρέμβαση στον Ελληνικό Σύνδεσμο Εταιρειών Ενημέρωσης – Διαπραγμάτευσης Απαιτήσεων (ΕΣΕΔΑ) την Τρίτη 27 Μαρτίου, με αιχμή την διεκδίκηση ενιαίας ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους των "εισπρακτικών" εταιρειών.

Γενικές Συνελεύσεις που θα οργανώσουν τα επιχειρησιακά σωματεία σε First Data και Mellon με σκοπό να συζητήσουν το σχέδιο Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης και να οργανώσουν τη πάλη τους. Ειδικότερα, το επιχειρησιακό σωματείο της First Data ετοιμάζει παράλληλα σχέδιο Επιχειρησιακής Σύμβασης που θα καταθέσει στην εργοδοσία μέσα στο μήνα Μάρτιο.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΜΑΣ – ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ.
Το ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog