..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Δ. Κουτσούμπας: Τα μνημόνια από τον Αύγουστο, θα ονομάζονται επιτήρηση, εποπτεία.



Απόσπασμα από τη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο ρ/σ «Παραπολιτικά»

Θα αποδράσουμε τον Αύγουστο από το μνημόνιο και το πρόγραμμα; Θα φύγουμε έτσι, με αυγουστιάτικη πανσέληνο; Θα μας βγάλει ο Αλέξης από το πρόγραμμα του μνημονίου;

-- Σε καμιά περίπτωση. Καταρχήν δεν πρόκειται να υπάρξει καθαρή έξοδος. Αυτό που λένε είναι φούμαρα. Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος. Τα μνημόνια, φυσικά, δεν θα ονομάζονται πλέον μνημόνια. Τουλάχιστον αυτό ευελπιστεί, πιστεύω, ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση, από τον Αύγουστο και μετά. Τ

Θα ονομάζεται επιτήρηση, εποπτεία. Κάποιες ανάγκες μεταρρυθμίσεων που θα έχουν συμφωνηθεί με ελληνικό πρόγραμμα, όμως, ψηφισμένο από την ελληνική κυβέρνηση - λες και τα άλλα απλώς τα ετοίμαζαν και συμφωνούσε η ελληνική κυβέρνηση. Πάλι η ελληνική κυβέρνηση τα ψήφιζε, θα τα ονομάζουν «πρόγραμμα».

 Η ουσία είναι ότι η επιτήρηση θα πάει μέχρι το 2060. Τα μνημόνια από μόνα τους δεν λένε τίποτα, 1.000 τόσοι εφαρμοστικοί νόμοι έχουν περάσει όλα αυτά τα 8 χρόνια, πλέον πάμε στον ένατο χρόνο των μνημονίων. Αυτοί είναι νόμοι σε ισχύ. 

Ψηφίστηκαν συγκεκριμένοι αντεργατικοί - αντιλαϊκοί νόμοι, που έπληξαν τα εργατικά, τα λαϊκά εισοδήματα, έπληξαν τους αγρότες, τους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, τους ελευθεροεπαγγελματίες, έπληξαν όλα τα κοινωνικά στρώματα, τα καταπιεζόμενα στρώματα φυσικά, ενώ κάποιους τους αφήσαν απ' έξω, βέβαια, κάποιους μεγαλοεπιχειρηματίες. Και μάλιστα, κάποιοι από αυτούς τους νόμους θα υλοποιηθούν από φέτος και μετά, ή τώρα αρχίζουν να υλοποιούνται. Δηλαδή ακόμα δεν έχουμε δει στο πορτοφόλι μας τις νέες μειώσεις, οι οποίες έχουν προνομοθετηθεί για το '19, το '20.

Και βεβαίως, ακόμη δεν ξέρουμε τι άλλο θα προστεθεί, γιατί τώρα έχει αρχίσει η 4η «αξιολόγηση», η οποία θα συνεχιστεί μέχρι τον Αύγουστο, μέχρι να ολοκληρωθεί και να τελειώσει το πρόγραμμα. Εχουμε ξανά 88 προαπαιτούμενα. Μιλάνε και για το αφορολόγητο και για μειώσεις συντάξεων. Μέσα σε αυτά τα προαπαιτούμενα μιλάνε και για άλλα, όπως οι πλειστηριασμοί, οι οποίοι θα εντατικοποιηθούν, και άλλα μέτρα που θα είναι συνοδευτικά σε αυτά τα ζητήματα. Ούτε βεβαίως, είμαστε της άποψης που καλλιεργεί η κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας με αυτά τα «αναπτυξιακά» συνέδρια, τις φιέστες που κάνει, που μιλάει για «δίκαιη ανάπτυξη». 

Οτι θα έχουμε κάποια μικρή ανάκαμψη, ιδιαίτερα σε κάποιους κλάδους της οικονομίας, είναι φανερό ότι θα υπάρξει. Δηλαδή μετά από μια τέτοια βύθιση της οικονομίας, με τέτοιο χάλι τόσα χρόνια, βεβαίως υπάρχει μια αναζωογόνηση της οικονομίας σε κάποιους κλάδους και συνολικά μπορείς να δεις μια τέτοια βελτίωση, την οποία εμείς την ονομάζουμε ασθενική αυτήν την ανάκαμψη. Είναι επισφαλής αυτή η ανάκαμψη και έχει να κάνει βεβαίως αυτή η επισφάλεια και με την εξέλιξη σε αυτό που λέμε «εθνικά θέματα» και τι εξελίξεις θα έχουμε. Εχει να κάνει με το τι θα συμβεί στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, που φαίνεται μια μικρή τάση ανάκαμψης. 

Ομως υπάρχει μεγάλη επισφάλεια για την ιταλική οικονομία για παράδειγμα. Και η Ιταλία είναι πολύ ισχυρή χώρα, είναι μέσα στο G8 και έχουμε και οικονομικές σχέσεις, είμαστε και γειτονιά στα πλαίσια της Ευρωζώνης, άρα θα επιδράσει και θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία. Ακόμα κι αν κάποιοι επιχειρηματίες σε κλάδους πάνε καλά και έχουν κερδοφορία και έχουν την ανταγωνιστικότητά τους και κάνουν κάποιες επενδύσεις όπως λένε. 

Εμείς ως ΚΚΕ βάζουμε την εξής παράμετρο, ότι αν θα μιλάς για ανάπτυξη και μάλιστα για «δίκαιη ανάπτυξη», πρέπει να κοιτάς τι θα πάρει ο εργαζόμενος, ο άνεργος, ο αυτοαπασχολούμενος επαγγελματίας, ο αγρότης κ.λπ. Ε, τα λαϊκά στρώματα δεν πρόκειται να ανακάμψουν στα εισοδήματά τους, αυτή είναι η ουσία.

 Ε, το αν θα δώσεις τώρα σαν κυβέρνηση κάποια ψίχουλα, από κάποια πακέτα ευρωενωσιακά ή κάτι από τα ψίχουλα που θα πέφτουν από το πάρτι που θα κάνουν κάποιοι όμιλοι ξένοι και ντόπιοι που θα χαίρονται γι' αυτήν την ανάπτυξη ε, τότε, ανάπτυξη τη λες αυτή; Δεν μπορείς να μιλάς για ανάπτυξη, σε ένα λαό που έχει ματώσει κυριολεκτικά κοντά δέκα χρόνια τώρα.


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 16032018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog