..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Οπως και με το Σχέδιο Ανάν έτσι και τώρα συμφωνούν.


Μήνυμα συναίνεσης εκπέμπεται από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό που είναι σε εξέλιξη. 

«Μπορούμε να βρούμε εθνική γραμμή», λέει η ΝΔ, «υπάρχει σύγκλιση προς την κατεύθυνση της λύσης που στηρίζει η Ελλάδα», λέει η κυβέρνηση, ενώ αντίστοιχες είναι και οι τοποθετήσεις από τα υπόλοιπα αστικά κόμματα. 

Το κλίμα αυτό δεν είναι αποτέλεσμα ενός «καθωσπρεπισμού» γύρω από «κρίσιμα εθνικά θέματα». Δείχνει ότι, παρά τις όποιες διαφορές τους, τα αστικά κόμματα στρατηγικά συμπλέουν στα κρίσιμα παζάρια της ελληνικής αστικής τάξης με τις άλλες καπιταλιστικές δυνάμεις της περιοχής. 

Διόλου τυχαία, άλλωστε, η ταύτιση είναι σχεδόν απόλυτη σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, την παρουσία του τελευταίου στο Αιγαίο και όλη τη ΝΑΤΟική δράση στην περιοχή. 

Αυτή η «σύμπτωση» ανάμεσα στις αστικές δυνάμεις αποτελεί άλλη μια εκκωφαντική ακύρωση της προσπάθειάς τους να πείσουν ότι έχουν διαφορές στο τι πρεσβεύουν για τα λαϊκά συμφέροντα. 

Αλλωστε, η «εξωτερική πολιτική» ενός κράτους δεν είναι αποσπασμένη από την πολιτική που ασκείται στο εσωτερικό του, αλλά αποτελεί φυσική της συνέχεια. «Μέσα κι έξω», λοιπόν, το ίδιο αντιλαϊκές και επικίνδυνες είναι οι στοχεύσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ. 

Κι αυτό γιατί η «εσωτερική πολιτική» υπηρέτησης του κεφαλαίου, που τσακίζει την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, δεν υπηρετεί κάτι άλλο από ό,τι η «εξωτερική πολιτική», που εκθέτει το λαό σε σοβαρούς κινδύνους στο πλαίσιο των διεθνών ανταγωνισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog