..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Ο """αριστερός""" κόφτης: Μείωση 45% σε μισθούς και 15% σε συντάξεις.!!!!!


Μισθοί και συντάξεις φιγουράρουν ως τα πρώτα υποψήφια θύματα του δημοσιονομικού κόφτη σε περίπτωση ενεργοποίησής του, σύμφωνα με το Τεχνικό Μνημόνιο Συνεργασίας (TMU) που συμπεριλαμβάνεται στο συμπληρωματικό μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση πριν την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Το κείμενο προβλέπει ότι η εξοικονόμηση δαπανών για την κάλυψη της απόκλισης από το στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα θα προέρχεται από τη μείωση δαπανών για:

- Μισθούς του Δημοσίου σε ποσοστό 45%.

- Συντάξεις σε ποσοστό 15%.

- Ελαστικές δαπάνες του προϋπολογισμού σε ποσοστό 21%.

- Προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών σε ποσοστό 19%.

Ο «κόφτης» δαπανών ενεργοποιείται αν υπάρξει απόκλιση από 0,26% του ΑΕΠ και πάνω στο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα και η μείωση δαπανών μπορεί να κυμανθεί από 0,5% έως και 2% του ΑΕΠ ανάλογα με την έκταση της απόκλισης. 

Παράδειγμα: Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 είναι 1,75% του ΑΕΠ. Αν υπάρξει απόκλιση από 0,26% έως 0,75% του ΑΕΠ, τότε ενεργοποιείται ο «κόφτης» και θα πρέπει να μειωθούν δαπάνες για μισθούς, συντάξεις και προμήθειες ύψους 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή  κατά περίπου 900 εκατ. ευρώ.

Στο «τεχνικό μνημόνιο» διευκρινίζεται, ευθύς εξαρχής ο τρόπος υπολογισμού των αυτόματων περικοπών σε συντάξεις και μισθούς, σε συνδυασμό με τις «απώλειες» των φόρων που θα προκύψουν εξαιτίας της μείωσης των εισοδημάτων και συγκεκριμένα:

- Για κάθε μείωση ύψους 100 ευρώ στις συντάξεις, το «καθαρό δημοσιονομικό όφελος» θα είναι μόλις 85 ευρώ, καθώς τα υπόλοιπα θα «χάνονται» από τη μείωση της μάζας των φόρων που επιβάλλονται στους συνταξιούχους.

- Για κάθε μείωση ύψους 100 ευρώ στους μισθούς του δημόσιου τομέα, το «καθαρό όφελος» διαμορφώνεται μόλις στα 55 ευρώ.

πηγή: 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog