..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Ο Τσίπρας δίνει τα ρέστα του. ΝΑΙ στις ομαδικές απολύσεις.


Ομαδικές απολύσεις, ανταπεργία («lock out») και αλλαγές του συνδικαλιστικού νόμου, που βάζουν νέα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση, βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το κουαρτέτο, όπως επιβεβαίωσε στη χτεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος. Αν και η Ολγα Γεροβασίλη προσπάθησε να ρίξει τις ευθύνες κατ' αποκλειστικότητα στην προηγούμενη κυβέρνηση και στο ΔΝΤ, εντούτοις δεν αναιρείται το γεγονός ότι και η σημερινή «διαπραγματεύεται» και συζητά με τους δανειστές τα ίδια ακριβώς ζητήματα.

Οπως είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, «αυτό που υπάρχει στο τραπέζι είναι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, τη θεσμοθέτηση του "lock out" και τις ομαδικές απολύσεις. Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, έχει ήδη απορρίψει τη σχετική εισήγηση του ΔΝΤ και εργάζεται για να αποτρέψει τις ομαδικές απολύσεις και το "lock out". Θα τα καταφέρουμε, όπως καταφέραμε να αποτρέψουμε και την υλοποίηση άλλων δεσμεύσεων της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου στους δανειστές, όπως η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις. Παράλληλα, έχει θέσει στη διαπραγμάτευση το ζήτημα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Αλλωστε, όλα τα παραπάνω, που η κυβερνητική εκπρόσωπος τα χρεώνει αποκλειστικά στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δεν ήταν δεσμεύσεις μόνο αυτών, αλλά και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που με το 3ο μνημόνιο και τη συμφωνία που έκανε το καλοκαίρι του 2015.

Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενοι, ανανέωσε τους αντεργατικούς σχεδιασμούς, που περιγράφουν με σαφήνεια το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο. Και σίγουρα δεν αποτελούν ...εγγύηση για το περιεχόμενο και την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, ούτε η εμπλοκή του Ευρωκοινοβουλίου, ούτε τα «πρότυπα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου» που επικαλείται η κυβερνητική εκπρόσωπος στη συνέχεια της ενημέρωσης, με τα οποία εξωραΐζεται η πολιτική της ΕΕ και επιδιώκεται να παγιδευτούν οι εργαζόμενοι.

Μάλιστα, η «διαβεβαίωση» της κυβερνητικής εκπροσώπου ότι «θα τα καταφέρουμε (σ.σ. η κυβέρνηση), όπως καταφέραμε να αποτρέψουμε και την υλοποίηση άλλων δεσμεύσεων της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου στους δανειστές, όπως η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις», μόνο ανατριχίλα προκαλεί στους εργαζόμενους, αφού η κυβέρνηση σφαγίασε κυριολεκτικά τις επικουρικές συντάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog