..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

1/3 οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις.


Η δημοσίευση των υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου 4387/2016 επιβεβαιώνει ότι τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους τούς περιμένουν πολλές ακόμα δυσάρεστες εκπλήξεις σε ό,τι αφορά τα μέτρα που ψηφίστηκαν για κύριες και επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ και μερίσματα.

Ενα πρώτο στοιχείο είναι ότι όλες οι επικουρικές συντάξεις που αποδίδονται σήμερα θα επανυπολογιστούν με βάση τους κανόνες και τους συντελεστές του νέου συστήματος, που σημαίνει ότι θα προκύψουν μειωμένα ποσά σε σχέση με τα σημερινά.

Με την υπουργική απόφαση επιβάλλονται μεγάλες περικοπές σε συνταξιούχους με εισόδημα (άθροισμα κύριας και επικουρικής) μεγαλύτερο από 1.300 ευρώ μεικτά, το οποίο μεταφράζεται σε περίπου 1.150 ευρώ καθαρά. Τους συνταξιούχους πάνω από αυτό το όριο, που πλήρωναν μια ζωή τις εισφορές τους, η κυβέρνηση τους θεωρεί ...πλούσιους και τους αφαιρεί ένα γενναίο μέρος του εισοδήματός τους.

Το συγκεκριμένο μέτρο υπολογίζεται ότι αφορά περίπου 200.000 συνταξιούχους, που θα δουν τις επικουρικές τους να μειώνονται (σε πρώτη φάση) μέχρι και κατά το 1/3.

Αυτόν τον τρόπο επινόησε η κυβέρνηση για να βάλει από την πίσω πόρτα τη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», που στα λόγια απέρριπτε μετά βδελυγμίας, για να θολώσει τα νερά. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι ένας από τους βασικούς στόχους του νέου ασφαλιστικού συστήματος που ψήφισε, είναι να σύρει τις συντάξεις, παλιές και νέες, στα κατώτερα όρια, συνεχίζοντας τις περικοπές που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog