..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Νέα χαλάρωση των capital controls


Επιχείρηση χαλάρωσης των κεφαλαιακών περιορισμών στις τράπεζες επιχειρεί η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις τράπεζες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιτραπεί άμεσα στους καταθέτες να σπάνε τις προθεσμιακές καταθέσεις τους αλλά και να προχωρούν στην αποπληρωμή των δανείων τους, κάτι το οποίο δεν είναι εφικτό από πέρυσι το καλοκαίρι.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για την αποπληρωμή των δανείων θα μπει ένα όριο, ουσιαστικά θα μπορεί να πληρώνει ο δανειολήπτης ένα συγκεκριμένο ποσό.

Όπως αναφέρει το Capital.gr θα μπορεί να εξοφλεί μέχρι και το 50% του υπολοιπόμενου δανείου. Ετσι πιστεύεται ότι θα μπει στο τραπεζικό σύστημα νέο χρήμα, από αυτά που έχουν στα στρώματα χιλιάδες Ελληνες.

Τραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν ότι η δυνατότητα να σπάσουν οι προθεσμιακές καταθέσεις θα γίνεται χωρίς κανέναν περιορισμό.

Η αγορά εκτιμά ότι αν κλείσει επιτυχώς η αξιολόγηση θα υπάρξουν κι άλλα μέτρα χαλάρωσης των capital controls.

Όπως π.χ. να δίνεται η δυνατότητα να ανοίξουν νέοι τραπεζικοί λογαριασμοί από τους οποίους ο καταθέτης θα μπορεί να κάνει ανάληψη όσων χρημάτων θέλει κι όχι μόνο 420 ευρώ την εβδομάδα.

Επίσης συζητείται ακόμη και η αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου από τα 420 ευρώ, ίσως να φτάσει και στα 500 ευρώ.

Το μέτρο του χαρακτηρισμού καταθέσεων ως new money αναμένεται να επιτραπεί μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, η οποία όπως έχουν αναφέρει πολλές φορές, τόσο η ΤτΕ όσο και τραπεζίτες, θα ανάψει το «πράσινο φως» για την επιτάχυνση των διαδικασιών χαλάρωσης, και τελικώς άρσης, των περιορισμών στο τραπεζικό σύστημα και στην κίνηση κεφαλαίων.

enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog