..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Η Τουρκία αμφισβητεί ευθέως τα κυριαρχικά δικαιωμάτα της Ελλάδας


Το πολύ επικίνδυνο παιχνίδι που κλιμακώνεται στα ελληνοτουρκικά και στο «γκριζάρισμα» του Αιγαίου με τη ΝΑΤΟική παρουσία στο Αιγαίο και τη σύμφωνη γνώμη και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έρχεται να επιβεβαιώσει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», της Κυριακής 6η Γενάρη. Συγκεκριμένα η εφημερίδα δημοσιεύει το απόρρητο κείμενο 17 σημείων που κατέθεσε ο επικεφαλής τους τουρκικής αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ, Ethem Buyukisik, στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, στις 15 Φλεβάρη, στο πλαίσιο της συζήτησης για το ΝΑΤΟικό σχέδιο στο Αιγαίο με πρόσχημα τις προσφυγικές ροές που οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις δημιουργούν.

Το κείμενο ουσιαστικά καταγράφει όλες τις απαιτήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο που αμφισβητούν ευθέως κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Επιβεβαιώνει ακόμη ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ, που δεν αναγνωρίζει σύνορα ανάμεσα στα κράτη - μέλη του και που παραπέμπει όλα αυτά τα ζητήματα σε «διμερείς διαφορές», δίνει ουσιαστικά αέρα στα πανιά της επιθετικότητας της αστικής τάξης της Τουρκίας.

Η Τουρκία στο κείμενό της αμφισβητεί τον εθνικό εναέριο χώρο των δέκα μιλίων, ενώ ζητάει να μην κατατίθενται σχέδια πτήσης στο FIR Αθηνών, με το χαρακτηριστικό απόσπασμα να λέει ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ που θα επιχειρούν «αναμένεται να λειτουργήσουν σε διεθνή ύδατα και εναέριο χώρο. Ισχυρισμοί σχετικοί με "δήθεν" εναέριο χώρο 10 ναυτικών μιλίων δεν θα πρέπει να αναφέρονται στις OPGEN Directives» (γενικές επιχειρησιακές οδηγίες). Οι αρχές του σχεδιασμού πτήσεων του ΝΑΤΟ ΜΡΑs κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού, της εντολής και της σχετικής επικοινωνίας στη γραμμή του Athens FIR θα πρέπει να αποφευχθεί». Ακόμη πιο χαρακτηριστικά, ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ απαιτεί να μη γίνεται αναφορά σε εναέριο χώρο του Αιγαίου, αλλά «ο εναέριος χώρος που θα χρησιμοποιηθεί στο Αιγαίο θα πρέπει να αναφέρεται ως εναέριος χώρος του ΝΑΤΟ». 

Το κείμενο αποτυπώνει επίσης τις πάγιες θέσεις τους Τουρκίας σε ό,τι αφορά την ελληνικότητα νησιών για τα οποία ζητάει να μην λέγονται με τα ονόματά τους («Η χρησιμοποίηση οποιωνδήποτε ονομάτων με τρόπο ο οποίος θα δημιουργήσει αχρείαστο περισπασμό, μπορεί να προκαλέσει δυσαρέσκεια ή θα μπορούσε να εκληφθεί ως προώθηση των συμφερόντων αναμένεται να αποφευχθεί»), ενώ επαναφέρει τα περί αποστρατιωτικοποιημένων Δωδεκανήσων, στα οποία καλεί το ΝΑΤΟ «να μη σχεδιάσει και μεταφέρει κάποια ναυτική - στρατιωτική δραστηριότητα συμπεριλαμβανομένων των ελλιμενισμών». 

Διαβάστε εδώ την συνέχεια: http://www.902.gr/eidisi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog