..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2016

Δεν αναγνωρίζει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας;


Ιδιαίτερα αποκαλυπτική ήταν η συζήτηση στην Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας για το πώς εννοεί η ΕΕ τα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας, τα οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καθώς και τα άλλα αστικά κόμματα χαρακτηρίζουν «ευρωπαϊκά σύνορα».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης έθεσε στον εκπρόσωπο στη συζήτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πατρίκ Πακέ, κι αντιπρόεδρο του τμήματος για την Τουρκία, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το παρακάτω ερώτημα:

«Με βάση τις εξαγγελίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόκειται να συγκροτηθεί "Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή - Ακτοφυλακή", παραχωρώντας αρμοδιότητες στην ΕΕ για μονομερή ανάληψη δράσης κι οργάνωσης επιχειρήσεων στο όνομα της φύλαξης των λεγόμενων "ευρωπαϊκών συνόρων", χωρίς καν να χρειάζεται η άδεια του κράτους - μέλους στα σύνορα του οποίου θα γίνονται αυτές οι επιχειρήσεις.

Σε περίπτωση, λοιπόν, ανάληψης μονομερούς δράσης από την ΕΕ στο Αιγαίο, με βάση τη "νέα Συνοριοφυλακή Ακτοφυλακή της ΕΕ" σε ποια σύνορα αυτή και οι δυνάμεις ταχείας επέμβασής της θα αναλάβουν δράση μονομερώς; 
Στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία; 
Η σε αυτά που ισχυρίζεται η Τουρκία ότι αποτελούν σύνορά της και με βάση αυτά προχωρά σε συστηματικές παραβιάσεις εναέριου χώρου, χωρικών υδάτων και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας όσο και της Κύπρου, έχοντας μάλιστα προκλητική ασυλία τόσο από την ΕΕ όσο κι από το ΝΑΤΟ;».

Η απάντηση στον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ ήταν: «Δυστυχώς, δεν μπορώ να απαντήσω στην ερώτησή σας».

Η αντίδραση αυτή του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φανερώνει ότι η ΕΕ καθόλου τυχαία δεν αντιδρά στις συνεχείς παραβιάσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο. Η ένοχη σιωπή της και η «δυσκολία» της να τοποθετηθεί μαρτυρούν ότι η επιχείρηση γκριζαρίσματος του Αιγαίου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και τα λεγόμενα «ευρωπαϊκά σύνορα» αποτελούν το όχημα για συνολικότερες ντε φάκτο αμφισβητήσεις στο Αιγαίο και την Κύπρο που εξυπηρετούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Οι λαοί να επαγρυπνούν. Στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με τις αστικές τάξεις στο τιμόνι της εξουσίας, τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα βρίσκονται σε μόνιμο κίνδυνο. Η ενίσχυση της πάλης ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή αποτελεί μονόδρομο για τους λαούς.

Αναδημοσιεύεται από τον «Ριζοσπάστη» της 26ης Γενάρη 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog