..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Αλέξης Τσίπρας : Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη.!!!!! Τι λες ρε α........ι.


Με τη γνωστή απαράδεκτη διαδικασία του κατεπείγοντος θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και τα άλλα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα.

Το μεσημέρι της Τετάρτης θα συζητηθεί στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής σε μία και μόνο συνεδρίαση. Το πρωί της Πέμπτης θα ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία θα ολοκληρωθεί το βράδυ με την ψηφοφορία.



Μόλις για το 25% των δανειοληπτών θα είναι η προστασία από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας με βάση τη συμφωνία κυβέρνησης - κουαρτέτου, ενώ εξετάζεται η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης προκύπτει ότι στο όνομα της εύρυθμης λειτουργίας των τραπεζών προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων στο σφυρί κινδυνεύουν να βγουν δεκάδες χιλιάδες σπίτια μιας και αίρεται η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς για το 75% των δανειοληπτών που δεν εξυπηρετούν τα στεγαστικά τους δάνεια.

Αυτό που ισχύει έως τώρα ήταν η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό για το 100% των δανειοληπτών με «κόκκινα» δάνεια και πλέον το ποσοστό μειώνεται δραματικά μόλις στο 25%.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των δύο υπουργών, η συμφωνία προβλέπει δυο ζώνες για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Στην 1η ζώνη διατηρείται η προστασία από πλειστηριασμό για το 25% των δανειοληπτών που θα ενταχθούν με εισοδηματικά κριτήρια που είναι το επίσημο όριο της φτώχειας. Οι δανειολήπτες της 1ης ζώνης θα κληθούν να καταβάλουν περίπου το 5% με 10% του εισοδήματός τους για τη δόση και το υπόλοιπο ποσό θα το πληρώνει το κράτος.

Στη 2η ζώνη ξεπαγώνουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας με προϋποθέσεις και αφορά το 35% των δανειοληπτών που είναι πάνω από το επίσημο όριο της φτώχειας. Γι' αυτούς η συμφωνία προβλέπει ότι ανεξάρτητοι εκτιμητές θα καθορίζουν την τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου και με βάση αυτή θα υπολογίζεται η δόση με εξωδικαστική ή δικαστική διαδικασία για 3 χρόνια κι έπειτα θα διαγράφεται η διαφορά μεταξύ της τρέχουσας εμπορικής αξίας του ακινήτου και της αξίας του δανείου. Σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, η νέα δόση θα είναι περίπου στο ύψος του μηνιαίου ενοικίου για παρόμοιο ακίνητο.

Αν και πάλι με το νέο διακανονισμό ο δανειολήπτης δεν είναι σε θέση να πληρώσει τη δόση, τότε η τράπεζα παραπέμπει το δάνειό του στον Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών και έτσι η τράπεζα θα είναι εκείνη που θα αποφασίσει αν θα κάνει νέα αναδιάρθρωση του δανείου ή θα βγάλει την πρώτη κατοικία στο σφυρί.

Στην προσπάθειά του να μετριάσει τις εντυπώσεις, ο Ευ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι όσοι δανειστές έχουν τη διάθεση να πληρώσουν θα τύχουν μεγαλύτερης προστασίας από πλειστηριασμό και πως οι τράπεζες δεν έχουν συμφέρον να οδηγήσουν σε πλειστηριασμό ακίνητα που σήμερα έχουν χαμηλή αξία.

Παραδέχθηκε ότι η φιλοσοφία της συμφωνίας είναι η προστασία των τραπεζών, που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της καπιταλιστικής οικονομίας με τη δανειοδότηση των επιχερηματικών ομίλων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως κυβέρνηση και κουαρτέτο θέλουν «οι τράπεζες να κάνουν την κανονική τους δουλειά, να υποστηρίζουν την πραγματική οικονομία» και έκανε λόγο για την «ανάγκη των τραπεζών για πιστωτική επέκταση, να δώσουν νέα δάνεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog