..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

 33ος Μαραθώνιος: 19 δρομείς σε νοσοκομεία Αναδεικνύεται η έλλειψη του προαθλητικού ελέγχου


Σε νοσοκομεία της Αττικής διακομίσθηκαν 19 δρομείς του 33ου Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών την Κυριακή. Από αυτούς, 16 μεταφέρθηκαν στον «Ευαγγελισμό», 2 στο «Σισμανόγλειο - Αμαλία Φλέμινγκ» και ένας στο ΚΑΤ. Τρία από τα περιστατικά που διακομίσθηκαν στον «Ευαγγελισμό» ήταν σε σοβαρή κατάσταση και εισήχθησαν στη Μονάδα Εμφραγμάτων, ανάμεσά τους και ένας 50χρονος με καρδιακή ανακοπή, ο οποίος νωρίτερα είχε μεταφερθεί στο «Σωτηρία» όπου και διασωληνώθηκε.

Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ επενέβησαν συνολικά σε 42 περιστατικά, 11 με αναπνευστικά προβλήματα, 4 με ορθοπεδικά και 4 με καρδιολογικά. Από όλα τα προαναφερόμενα περιστατικά, για περαιτέρω νοσηλεία παραμένουν 4 άτομα στην Καρδιολογική Κλινική του «Ευαγγελισμού».

Με αφορμή και τον 33ο Μαραθώνιο αναδεικνύεται το σοβαρό ζήτημα του προαθλητικού ελέγχου που αφορά μαθητές και αθλητές. Η ανυπαρξία πρόληψης και η γύμνια των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχει ως αποτέλεσμα είτε να πληρώνουν αδρά όσοι αθλούνται για τις απαραίτητες εξετάσεις (σ.σ. ακόμη και 100 ευρώ), είτε να γίνονται τελείως τυπικά χωρίς ουσιαστική εξέταση λόγω των επιβαρυμένων δημόσιων υπηρεσιών, είτε να αμελούνται, να παραλείπονται. Επίσης κανένα κρατικό κονδύλι δεν προβλέπεται κάθε χρόνο για υπηρεσίες σχολικής υγιεινής και προαθλητικό έλεγχο.

Εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές, νέοι, άνθρωποι όλων των ηλικιών που συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες είναι απαραίτητο να υποβάλλονται ανά τακτά διαστήματα σε προληπτικό έλεγχο, με τον οποίο μπορούν να διαγνωσθούν π.χ. καρδιακές παθήσεις, που είναι εν δυνάμει επικίνδυνες, όπως η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια. Επιπλέον πρέπει να εξετάζονται από οφθαλμίατρο, δερματολόγο (όταν πρόκειται για κολυμβητήριο) και ορθοπεδικό.

Γι' αυτό είναι αναγκαία η δημιουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν δικτύου ΠΦΥ, με Κέντρα Υγείας ανά γειτονιά, ανάλογα με τις πληθυσμιακές ιδιαιτερότητες, συνδεδεμένα με σχολεία, τόπους δουλειάς κλπ. και πλήρως στελεχωμένα με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog