..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Στήνουν σκηνικό εκβιασμού με τις .......συντάξεις!!!!!!!


Ενα «παράξενο» σκηνικό στήνεται αυτές τις μέρες, όσο πλησιάζει η ώρα για την κυβέρνηση να «ξεφουρνίσει» την αντιλαϊκή συμφωνία που μεθοδεύει με τους δανειστές. Την Παρασκευή, αποκαλύφθηκε ότι οι εργαζόμενοι του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν πληρώθηκαν στην ώρα τους το δεκαπενθήμερο και ότι γενικά ένα μεγάλο μέρος των πληρωμών (συμβασιούχοι, εκτός έδρας κ.ά.) έχει παγώσει εδώ και μήνες.

Αυτό, όμως, δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Οπως αποκαλύφτηκε, η κυβέρνηση έδωσε εντολή να μην ξεκινήσει η καταβολή του ΕΚΑΣ με τη σύνταξη του Ιούνη, επικαλούμενη τη μη ολοκλήρωση της διασταύρωσης των στοιχείων, η οποία θα έπρεπε να είχε γίνει μέχρι το τέλος Απρίλη. Οι συνταξιούχοι δίκαια θέτουν το ερώτημα αν η κυβέρνηση κηρύσσει μια «άτυπη» στάση πληρωμών, θέλοντας να εκβιάσει συναίνεση στην αντιλαϊκή συμφωνία που ετοιμάζει, ή αν ετοιμάζεται να αλλάξει προς το χειρότερο τις προϋποθέσεις καταβολής του ΕΚΑΣ και γι' αυτό καθυστερεί την καταβολή του.

Τις ανησυχίες επιτείνει ένα ακόμα γεγονός: Οπως διαρρέεται, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ρευστοποίηση περιουσίας του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ρευστότητας του Ταμείου, που καταβάλλει επικουρικές συντάξεις σε πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα συζητήθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση της διοίκησης του ΕΤΕΑ, όπου διαπιστώθηκε ότι λείπουν 100 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των συντάξεων του Ιούνη, στις 29-30 Μάη. Η πρόταση που κατατέθηκε είναι να ρευστοποιηθούν ομόλογα που βρίσκονται τοποθετημένα στο Κοινό Κεφάλαιο της ΤτΕ, με ζημιά που θα ξεπεράσει το 25% της αξίας τους, χωρίς να αποκλείεται και η ρευστοποίηση μετοχών.

Σημειώνεται ότι το μηνιαίο κόστος των συντάξεων του ΕΤΕΑ πλησιάζει τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 36 εκατ. ευρώ είναι το ύψος των αναδρομικών. Η συνολική περιουσία του Ταμείου υπολογίζεται στα 2,2 δισ. ευρώ. Για κερασάκι στην τούρτα ήρθε η είδηση ότι την Παρασκευή δεν καταβλήθηκε το δεκαπενθήμερο σε κάποιους από τους εργαζόμενους της ΝΕΡΙΤ, ενώ θυμίζουμε ότι τον περασμένο μήνα καθυστέρησε και η καταβολή των συντάξεων από τα ATM των τραπεζών.

"Ρ"17052015 Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog