..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τρίτη, 7 Απριλίου 2015

 Βουλή:Κάτω από το χάδι του ύπνου αρκετών βουλευτών, εγκρίθηκε η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια. - Η τοποθέτηση του ΚΚΕ (VIDEO)


Με 156 ψήφους υπέρ, 72 κατά και 22 «παρών» ενέκρινε η Βουλή κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας την πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα μνημόνια.

Την πρόταση υπερψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ την καταψήφισαν, ενώ το ΚΚΕ και το Ποτάμι δήλωσαν «παρών».

Η τοποθέτηση του ΚΚΕΗ τοποθέτηση του ΚΚΕ

«Κακόγουστη φάρσα» χαρακτήρισε την επιτροπή λογιστικού ελέγχου της δημόσιου χρέους ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καθαρανασόπουλος, ξεκινώντας την τοποθέτηση του για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για αυθαίρετη κίνηση της προέδρους της βουλής όταν ο υπουργός Οικονομικών δεσμευόταν ότι θα πληρώνονται στο διηνεκές οι υποχρεώσεις στους δανειστές, ενώ τόνισε ότι με την συγκεκριμένη επιτροπή καλείται ο λαός να αποδεχθεί και να πληρώσει μεγαλύτερο η μικρότερο μέρος του χρέους για το οποίο δεν ευθύνεται.

Αναφερόμενος στην πρόταση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για εξεταστική επιτροπή έκανε λόγο για «επιτροπή παρωδία» που θέλει να αποπροσανατολίσει από την έκφραση ευρύτατης συναίνεσης για την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους. Σημείωσε όμως ότι η βασική στόχευση της πρότασης δεν είναι αποπροσανατολιστική καθώς θέλει να συσκοτίσει τα αίτια της όξυνσης των προβλημάτων ου λαού, δηλαδή την εκδήλωση της καπιταλιστική κρίσης και την διαχείριση της με τα μνημόνια. Τόνισε πως επιδίωξη είναι η συσκότιση ότι «έχουμε να κάνουμε με μια καραμπινάτη καπιταλιστική κρίση που είναι στο DNA του συστήματος» που «αξιοποιήθηκε για να φορτωθούν τα βάρη στο λαό» και για να διεκολυνθεί η κεδροφορία του κεφαλαίου.

Τόνισε πως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει το μνημόνιο, την εποπτεία, την αξιολόγηση, τις προηγούμενες πολιτικές και για αυτό δεν φέρνει στη βουλή της συμφωνία της 20ης Φλεβάρη στη βουλή. Για να μην εκφραστεί η ταύτιση ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος επέκρινε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι προσφέρει στις ΗΠΑ ρυθμιστικό ρόλο στον ενεργειακό πλούτο της χώρας, για την παροχή 500 εκατ. ευρώ στην αμερικανική πολεμική βιομηχανία αλλά και για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που χαρίζει πρόστιμα σε εταιρείες για φοροδιαφυγή.

Σημείωσε ότι για όλα αυτά το ΚΚΕ δεν μπορεί να στηρίξει την πρόταση και υπενθύμισε ότι στον αντίποδα είναι η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων.

Διπολικός καυγάς με απειλή για ανακριτική επιτροπή

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ανέφερε πως εξεταστική επιτροπή πρέπει να γίνει αφού υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές διότι «αν δεν υπάρξει (συμφωνία) τότε άλλη επιτροπή θα χρειαστεί, επιτροπή ανακριτική για το ποιος ρίχνει τη χώρα στα βράχια», ανεβάζοντας τους τόνους τις διπολικής αντιπαράθεσης.

Χαρακτήρισε «σκέτη προπαγάνδα »την εισηγητική έκθεση της πρότασης κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ουσιαστικά δεν θέλει να ψηφίσει υπέρ της πρότασης η ΝΔ. Ανέφερε ακόμα «επιτέλους κυβερνήστε, αφήστε τις εύκολες δραπετεύσεις με δημοψηφίσματα ή εκλογές όπως υπονοούν στελέχη σας». Επανέλαβε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει την διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Απαντώντας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανάφερε «περιμένετε στη γωνία την αποτυχία της χώρας. Απειλείτε με ανακριτική επιτροπή μία κυβέρνηση που ανέλαβε μόλις πριν από δύο μήνες και ύστερα μιλάτε για συναίνεση.

Κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι αθέτησε την υπόσχεση του για μια και μόνη εξεταστική επιτροπή αυτή για τα μνημόνια και πως σκοπός της πρότασης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι «να ριχθεί άπλετο φως στα σκοτεινά σημεία της τελευταίας 5ετίας» για το «αν τελέστηκαν πράξεις με μη πολιτικά κίνητρα» αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι ίσως υπάρχουν και ποινικές ευθύνες.

Επίσης με αφορμή δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ στους Financial Times ότι θα στηρίξει μια οικουμενική κυβέρνηση απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο λέγοντας προς τον Αντώνη Σαμαρά ότι θα μείνει στην αντιπολίτευση για πολλά χρόνια.

Τοποθετήσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής, Αλέξης Μητρόπουλος, ζήτησε να υπερψηφιστεί η πρόταση του κόμματος του για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής «ως έμπρακτη απόδειξη της απαραίτητης εθνικής συναίνεσης» δείχνοντας ότι υπάρχει στρατηγική σύγκλιση με άλλα κόμματα όπως ΝΔ, Το Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ. Ανέφερε ότι πρέπει «να διερευνηθεί η αλήθεια ή όχι των στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν, ο ρόλος της ΕΛΣΤΑΤ, οι δανειακές συμβάσεις, οι ρήτρες εκχώρησης της εθνικής κυριαρχίας» όπως επίσης και «ο τρόπος λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών, η παραθεσμική πρόσκληση του ΔΝΤ». Ωστόσο δεν ανέφερε το παραμικρό για το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΧΖΑ - ΑΝΕΛ εφαρμόζει μνημόνια και εφαρμοστικούς νόμους που προεκλογικά καταργούσε όπως άλλωστε έπραξε και η ΝΔ που επίσης ήταν «αντιμνημονιακή» πριν γίνει κυβέρνηση.   

Εκ μέρους της ΝΔ ο βουλευτής, Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε ότι το κόμμα του δεν στηρίζει την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διότι την θεωρεί άκαιρη, ελλειπή και ασαφή λέγοντας ότι θα έπρεπε να δρομολογηθεί μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές και πως θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει και την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2015, οπότε η κυβέρνηση ζήτησε την επέκταση του μνημόνιο. Πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ο αποπροσανατολισμός από τους αυτοσχεδιασμούς και τις αντιφάσεις της.

Θέαμα για να καλυφθεί η έλλειψη άρτου ανέφερε ο βουλευτής του Ποταμιού, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας. 

Δεν έχει νόημα η σύσταση της εξεταστικής επιτροπής ανάφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, και έκανε λόγο για κίνηση διχαστική, ανώφελη με μοναδικό κίνητρο τον αντιπερισπασμό.

Συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλο στη Βουλή

Συνάντηση 10 λεπτών είχαν Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος στο γραφείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη βουλή πριν τη συζήτηση στην ολομέλεια για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε πως είπε «μια καλησπέρα» στο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και του ευχήθηκε χρόνια πολλά. Στη συζήτηση με τους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ και επέκρινε την κατάθεση τροπολογίας από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να καταργηθεί νόμος του 2009 που αναφέρεται σε αυξημένες ποινές σε άτομα με καλυμμένα ή αλλοιωμένα χαρακτηριστικά.  

 ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ -> 1)Ν. Μπογιόπουλος: Εξεταστική για το Μνημόνιο
                                                 -> 2)Δουλειά δεν είχε ο διάολος...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog