..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Αλέξης Τσίπρας: Δύο βήματα πριν την....... ''ρήξη''. 1) Συνεργασία με ΑΝΕΛ 2) Π.Δ. Προκόπης Παυλόπουλος. Με το καλό και το ΤΡΙΤΟ, συνεργασία με την....... Ν.Δ.


Τον Προκόπη Παυλόπουλο, επί χρόνια στέλεχος και υπουργό της ΝΔ, πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας για πρόεδρο της Δημοκρατίας κατόπιν συνεννόησης με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο νέος πρόεδρος της δημοκρατίας πρέπει να έχει «εθνική συνείδηση»(σ.σ. ένας από τους 153 που ψήφισε ΝΑΙ  στο 3ο μνημόνιο) και «ευρύτατη αποδοχή». Αναφερόμενος στην πρόταση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για «αριστερό πρόεδρο της δημοκρατίας» είπε πως είναι «μια εύλογη πρόταση» αλλά πρόσθεσε ότι τα αξιώματα δεν πρέπει να τα διεκδικούμε για τον εαυτό μας. Με την τοποθέτηση του έδειξε πως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης υπήρξαν διαφωνίες για την επιλογή του προσώπου και ίσως για αυτό και δεν προτάθηκε τελικά ο Δημήτρης Αβραμόπουλος όπως άφηναν να διαφανεί -με διαρροές- στελέχη της κυβέρνησης.

Γιατί μας κάνει εντύπωση;
Σε αρκετούς προκάλεσε εντύπωση (αρνητική και σε μερίδα ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ) η επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Και όμως ήταν στην ουσία μία «προδιαγραμμένη επιλογή». Και αυτό για δύο λόγους. 

Ο πρώτος γιατί τέτοιος είναι ο θεσμός από τη φύση του. Δηλαδή να υπογράφει τους νόμους της εκάστοτε κυβέρνησης. Και όταν μία κυβέρνηση δεν πρόκειται να ξεφύγει από το πλαίσιο της διαχείρισης του αστικού συστήματος προφανώς και θέλει στο πόστο αυτό άνθρωπο που ιδεολογικά-πολιτικά έχει υπηρετήσει το σύστημα αυτό με επάρκεια.

 Ο δεύτερος γιατί έτσι ρίχνει γέφυρες και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της χώρας σε όσους πίστευαν (αφελώς) ότι η «κυβέρνηση της αριστεράς» στην Ελλάδα επρόκειτο να προβεί σε «ρήξεις» και «τομές» που θα έβαζαν σε κίνδυνο τόσο τις δομές του συστήματος, όσο και στη συμμετοχής της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (π.χ Ε.Ε-ΝΑΤΟ κ.α). Να θυμίσω ακόμη ότι στο καίριο πόστο του Επιτρόπου της Ε.Ε (μέσω της επιλογής αυτής) μένει ο «γαλάζιος» Δ. Αβραμόπουλος. 

Όλα τα παραπάνω ας τα λάβουν υπόψη όσοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις με τον τίτλο «ανάσα αξιοπρέπειας» και κυρίως όσοι έχουν αυταπάτες για το χαρακτήρα της νέας κυβέρνησης…

Υ.Γ Στο όνομα των "εθνικών κινδύνων" μήπως σε λίγο διάστημα θα δούμε σε πολιτικό επίπεδο και "Μεγάλο Συνασπισμό" (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚή προτρέχω των γεγονότων;
η άλλη άποψη

Οι θέσεις των κομμάτων για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι η παρακάτω: 

Το ΚΚΕ θα ψηφίσει «παρών» στην ψηφοφορία που θα γίνει αύριο Τετάρτη στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Ο Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος του ευχήθηκε καλή επιτυχία και καλή δύναμη στα καθήκοντά του και του επανέλαβε τη στάση αρχών του ΚΚΕ σχετικά με το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και ότι το ΚΚΕ ψηφίζει «παρών» στην προεδρική εκλογή, ανεξαρτήτως του προσώπου που προτείνεται.

 Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, προκειμένου να τον ενημερώσει ότι το Ποτάμι θα προτείνει τον Νίκο Αλιβιζάτο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισήμανε στον επικεφαλής του Ποταμιού τη στάση αρχών του ΚΚΕ σχετικά με την προεδρική εκλογή, ανεξαρτήτως του προσώπου που προτείνεται.

Η ΝΔ θα υπερψηφίσει την υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου.

Το Ποτάμι ανακοίνωσε πως προτείνει τον καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκο Αλιβιζάτο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να μη ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για την Προεδρία της Δημοκρατίας για λόγους «βαθύτατα πολιτικούς». Γνωστοποιεί οτι «η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε το συντονισμό των κινήσεων της με την ΚΟ του Ποταμιού στο κορυφαίο συμβολικά ζήτημα της προεδρικής εκλογής. Κοινή πρόταση των δυο κομμάτων είναι ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος».


2 σχόλια:

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog