..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2015

Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν υπάρχει φως στο τούνελ για ανάπτυξη!!!!


Σοβαρές δυσκολίες και το 2015 θα συναντήσει η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, όπως προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Παρά το φθηνότερο πετρέλαιο και τη συνεχή ανάπτυξη των ΗΠΑ, βλέπουμε την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας να συνεχίζει να αντιμετωπίζει ένα πολύ ισχυρό αντίθετο άνεμο» τόνισε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, στην Ουάσιγκτον, με θέμα την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας το 2015. Η κυρία Λαγκάρντ ανέφερε ότι την ερχόμενη εβδομάδα (20ή Ιανουαρίου) θα παρουσιαστεί επίσημα η έκθεση για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η παγκόσμια οικονομία και για τις προοπτικές που διαγράφονται.

«Μεγάλες προκλήσεις»

Σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, η παγκόσμια οικονομία χρειάζεται να ληφθούν αποφάσεις για να αντιμετωπιστούν «μεγάλες πολιτικές προκλήσεις», που πρέπει να βασίζονται «σε πολιτικό θάρρος, αποφασιστική δράση και πολυμερείς αποφάσεις». Η πρώτη πρόκληση, ανέφερε, είναι «η ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στους επόμενους 12 μήνες», η δεύτερη «η επίτευξη πιο περιεκτικής, από κοινού ανάπτυξης» και η τρίτη, «η επίτευξη πιο βιώσιμης, ισόρροπης ανάπτυξης».

Αναφερόμενη στις παγκόσμιες προοπτικές, στους κινδύνους και στις πολιτικές ενέργειες, επεσήμανε ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά» την κατάσταση και ότι «βέβαια, η πτώση των τιμών του πετρελαίου είναι μια ευπρόσδεκτη τονωτική ένεση για την παγκόσμια οικονομία. Το φθηνότερο πετρέλαιο αυξάνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και την ιδιωτική ζήτηση σε χώρες εισαγωγείς πετρελαίου. Ανάλογα με το πόσο καιρό οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα, αυτό θα μπορούσε να παρέχει μια θετική συμβολή στην παγκόσμια ανάπτυξη για κάποιο χρονικό διάστημα».

Χαμηλή ανάπτυξη σε Ευρωζώνη, Ιαπωνία

Όσο για την οικονομία των ΗΠΑ, «απέδωσε καλά το 2014 και θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω το τρέχον έτος», όπως είπε, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας της επεσήμανε ότι «οι ΗΠΑ είναι η μόνη μεγάλη οικονομία που είναι πιθανό να αντιστρέψει την αρνητική τάση το 2015, ενώ άλλες οικονομίες υστερούν εξαιτίας κυρίως της έλλειψης επενδύσεων».

Η κυρία Λαγκάρντ υποστήριξε στη συνέχεια ότι «η ανάπτυξη παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα στην ευρωζώνη και την Ιαπωνία» και οι οποίες, όπως επεσήμανε, «παραμένουν κολλημένες σε έναν περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης και χαμηλού πληθωρισμού για μια παρατεταμένη περίοδο». Πρόσθεσε ότι «αυτό το υποτονικό περιβάλλον θα καταστήσει ακόμη πιο δύσκολο, για πολλές χώρες της Ευρωζώνης, να μειώσουν την ανεργία και το υπερβολικό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος και έτσι θα αυξηθεί ο κίνδυνος της ύφεσης και του αποπληθωρισμού».
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog