..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2015

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στον ANT1: Όσο αδυνατίζει το ΚΚΕ τόσο αδυνατίζει ο ίδιος ο λαός (Video)


Δείτε τη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στη δημοσιογράφο Μαρία Χούκλη. 

Στο τέλος της συνέντευξης το Video 

Παρατίθεται η συνέντευξη: 

- Τι βλέπετε, έχει κριθεί το αποτέλεσμα, από τις περιοδείες, τις ομιλίες, τις επαφές με τον κόσμο;

- Όλα δείχνουν ότι ο ελληνικός λαός σ' αυτές τις εκλογές την Κυριακή θα πει ένα μεγάλο όχι σε όσους κυβέρνησαν μέχρι τα σήμερα, στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που οδήγησαν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση και το λαό μας, το βιοτικό του επίπεδο συνολικότερα μέσα στα χρόνια της κρίσης. Νομίζω ότι είναι τελειωμένη υπόθεση αυτή. Δηλαδή τέλειωσε η ιστορία της ΝΔ, πολύ περισσότερο του ΠΑΣΟΚ και των δύο ΠΑΣΟΚ. Πρώτο κόμμα θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα, δεν αποκλείεται και αυτοδυναμία βεβαίως. Οπωσδήποτε θα πάμε για κυβέρνηση είτε αυτοδύναμη του ΣΥΡΙΖΑ, είτε με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ απ' ό,τι φαίνεται μέχρι στιγμής, με συμμετοχή άλλων κομμάτων που έχουν δηλώσει τουλάχιστον μέχρι σήμερα πρόθυμοι να συνδράμουν σε μια τέτοια υπόθεση. 

- Κύριε Κουτσούμπα, το ΚΚΕ πού βάζει τον πήχη σε αυτή την αναμέτρηση; 

- Αυτό νομίζουμε ότι είναι και το βασικό διακύβευμα αυτών των εκλογών. Δηλαδή αυτό που πραγματικά θα μετρήσει το βράδυ της κάλπης είναι πόσο πιο ψηλά θα βρίσκεται το ΚΚΕ. Επειδή εμείς, ξέρετε πολύ καλά κυρία Χούκλη, δεν βάζουμε και αριθμητικούς ή ποσοτικούς στόχους ή στόχους κατάταξης εκλογικής φύσης, όλα δείχνουν όμως, υπάρχει αυτή η πιθανότητα, το βλέπουμε και με το λαό που επικοινωνούμε, τη νεολαία, τις εκδηλώσεις, τις περιοδείες, αλλά και από τα δημοσκοπικά ευρήματα που υπάρχουν και δημοσιεύονται, ότι υπάρχει η πιθανότητα να είναι τρίτη δύναμη ή τουλάχιστον παλεύει με αξιώσεις και το ΚΚΕ να βρίσκεται στην τρίτη θέση. 

- Παρ' όλα αυτά πώς γίνεται μετά από 66 μήνες λιτότητας, με όσα προσάπτετε στην κυβέρνηση, στις κυβερνήσεις που πέρασαν να έχουν επιφέρει στον ελληνικό λαό, το κόμμα του λαού που είστε, και νομίζω ότι πολλοί συμφωνούν μαζί σας ότι αγωνίζεστε για τα δικαιώματα των εργαζομένων, να μη συγκεντρώνει τη μεγάλη πλειοψηφία αυτών οι οποίοι αδικήθηκαν, δεινοπάθησαν από αυτή την πολιτική; 

- Είναι τρομακτικά όλα αυτά τα διλήμματα τα εκφοβιστικά που τίθενται σε περίοδο εκλογών και σ' αυτές τις εκλογές. Μιλάμε για μια ακραία πόλωση δικομματικού χαρακτήρα. Βέβαια ξέρουμε, η πείρα μας λέει ότι έτσι παίζεται το δικομματικό παιχνίδι, πότε ο ένας πότε ο άλλος, φύγε εσύ, έλα εσύ και βεβαίως προεκλογικά και την προηγούμενη περίοδο, αλλά κυρίως τις τελευταίες μέρες υψώνονται οι τόνοι χωρίς επί της ουσίας όμως να υπάρχουν διαφορές στα προγράμματα. Και από αυτή την άποψη, μέσα σε όλη αυτή τη θολούρα, αλλά και την ανάγκη ο εργαζόμενος, ο λαός μας να βρει πού θα ακουμπήσει, ποιον πρέπει να υποστηρίξει, ποιον πρέπει να ψηφίσει, είναι πολύ ισχυρά αυτά τα στοιχεία της πόλωσης. Είναι επίσης πολύ ισχυρά και τα διλήμματα των αυταπατών και των ψεύτικων ελπίδων, των κάλπικων ελπίδων που λέμε εμείς και τα βλέπουμε καθημερινά, για παράδειγμα απ' τον ΣΥΡΙΖΑ, από άλλες δυνάμεις. Άρα, λοιπόν, σε συνθήκες όπου υπάρχει υποχώρηση του εργατικού λαϊκού κινήματος, τώρα δεν είναι και στα πάνω του και διεθνώς και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, όπου υπάρχουν όλες αυτές οι αλλαγές, υπάρχουν δυσκολίες. 


- Μήπως όμως, αν μου επιτρέπετε, έχει να κάνει με το γεγονός, όσα επαγγέλλεστε δεν είναι εφαρμοσμένα σε κανένα κράτος για να δει ο κόσμος ότι πράγματι μπορούν να εφαρμοστούν και να βοηθήσουν τον κόσμο ώστε μετά να πειστεί και να σας ακολουθήσει; 

- Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να δοκιμάσει ο ελληνικός λαός και νέα πράγματα, αρκεί να πιστέψει πραγματικά στη δύναμη που έχει. Έχει δύναμη ο λαός, έχει δύναμη το κίνημά του, μπορεί να επιβάλει αλλαγές, ανατροπές προς το συμφέρον του και αυτό είναι το βασικό ζήτημα που πρέπει να σκεφτεί. Δηλαδή, το κριτήριο ψήφου πρέπει να είναι την επόμενη μέρα τι θα ξημερώσει. Εντάξει, ωραία, να φύγουν αυτοί, αλλά αυτοί που θα έρθουν τι θα είναι; Άρα, λοιπόν, τα ζητήματα της αυταπάτης, της ψεύτικης ελπίδας, πρέπει να τα βάλει στην άκρη. Γι’ αυτό πρέπει να τα δει, γιατί μία κυβέρνηση θα γίνει, είτε συμμαχιών είτε οτιδήποτε άλλο. 

- Εσείς γιατί αρνείστε να είστε κομμάτι αυτής της κυβέρνησης η οποία θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές; Γιατί δεν θέλετε να βρέξετε τα χέρια σας, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί δεν θέλετε να αφήσετε το ίχνος σας σε εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική; 

- Κατ' αρχάς πρέπει να υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση. Δυνατή αντιπολίτευση σε αυτές τις συνθήκες είναι αυτό που έχει ανάγκη ο λαός, που έχει ανάγκη η χώρα. Όλοι οι άλλοι παλεύουν για κυβερνητική θεσούλα. Όλους τους τους βλέπετε πρόθυμους, από μεγάλο συνασπισμό μέχρι τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, είναι πρόθυμοι να συνδράμουν στο σχηματισμό μιας κυβέρνησης για να διαχειριστεί ένα χρέος που δεν φταίει ο λαός, που δεν ευθύνεται ο λαός και βεβαίως να έχουμε και νέα αντιλαϊκά μέτρα. Εμείς το θεωρούμε δεδομένο. 

- Γιατί δεν μπαίνετε σε μία τέτοια κυβέρνηση να επηρεάσετε την πορεία των πραγμάτων; 

- Θεωρούμε αφέλεια όσοι το σκέπτονται, γιατί κάποιοι το λένε σκόπιμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα, κάνει προτάσεις συνεργασίας προς το ΚΚΕ τέτοιου είδους. Εμείς δεν θα στηρίξουμε, δεν θα δώσουμε ανοχή σε κυβέρνηση. Γιατί, κοιτάξτε να δείτε κυρία Χούκλη, αυτό που λέγεται κατά κόρον το τελευταίο διάστημα «ε, βρε αδελφέ, να τα βρούμε σε δύο - τρία πραγματάκια, να κάνει η κυβέρνηση έστω ένα». Άκουγα τις προάλλες στην τηλεόραση «να κάνετε κι ένα, κύριε Τσίπρα, θα είναι μεγάλο πράγμα". Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Είναι ψέμα, είναι κοροϊδία. Διότι μία κυβέρνηση δεν έχει να διαχειριστεί ένα δύο ζητηματάκια. Έχει να διαχειριστεί ζητήματα μεγάλα της οικονομίας. Έχει να διαχειριστεί μεγάλα ζητήματα της κοινωνίας. Αφορά αυτό τους ανέργους, τα επιδόματα, τη μόνιμη και σταθερή δουλειά τι θα γίνει, αφορούν τους ΕΒΕ, αφορούν τη φορολογία, αφορούν τους φτωχούς αγρότες. 

Από τη θέση της δυναμικής αντιπολίτευσης το ΚΚΕ μπορεί όχι μόνο να μην ενσωματωθεί, μπορεί όχι μόνο να αντέξει και να επιβάλει, να ασκήσει ισχυρή πίεση σε μια πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έτσι ώστε όλα αυτά, οι κατακτήσεις των εργαζομένων που πάρθηκαν να γυρίσουν πίσω, να καταργηθούν οι εφαρμοστικοί νόμοι για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει τίποτα, οι απώλειες που είχε ο λαός μας να επανέλθουν ξανά πίσω. Αυτά είναι τα διακυβεύματα αυτών των εκλογών. Αυτό είναι το κύριο ζήτημα. Για αυτό, λοιπόν, λέμε ότι ΚΚΕ δυνατό αυτή τη στιγμή είναι η μόνη εγγύηση, η σίγουρη ελπίδα ότι αύριο, από την άλλη μέρα κιόλας των εκλογών θα είμαστε μπροστάρηδες στο πλάι του λαού για να πιέσουμε, για να λύσουμε ζητήματα. Γιατί εδώ, οι προτάσεις αυτές δεν αφορούν ένα νόμο για παράδειγμα φιλολαϊκό, όπως λένε κάποιοι. Αν έρθει φιλολαϊκός νόμος στη Βουλή, από οποιονδήποτε κι αν έρθει, από τον ΣΥΡΙΖΑ ή από άλλο κόμμα, θα τον στηρίξουμε. 

- Το έχουν πει και στελέχη σας. 

- Με χέρια και με πόδια. Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση. Άλλο αυτό, άλλο όμως και η στήριξη από χέρι μιας αντιλαϊκής κυβέρνησης. Και βεβαίως εμείς λέμε στο λαό να αξιοποιήσει αυτή τη φορά την πείρα του. Τα προηγούμενα χρόνια δεν το έκανε. Όσο αδυνατίζει το ΚΚΕ τόσο αδυνατίζει ο ίδιος ο λαός, γίνεται πιο αδύναμος για να επιβάλει αλλαγές, για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες, γι’ αυτόν και τα παιδιά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog