..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Ερώτηση του ΚΚΕ για τα προβλήματα καθαριότητας - σίτισης στα Νοσοκομεία Βέροιας και Νάουσας


Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου σχετικά με τα προβλήματα πρώην εργαζομένων στην εταιρεία Τεν Ε. Βασιλική «ΑΛΜΠΑΤΡΟΣ», που είχε αναλάβει τη σίτιση και την καθαριότητα των Νοσοκομείων Βέροιας και Νάουσας στην ΠΕ Ημαθίας.

Αναλυτικά το κείμενο: 

«ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Θέμα: Προβλήματα πρώην εργαζομένων στην εταιρεία Τεν Ε. Βασιλική "ΑΛΜΠΑΤΡΟΣ", που είχε αναλάβει τη σίτιση και την καθαριότητα των Νοσοκομείων Βέροιας και Νάουσας στην ΠΕ Ημαθίας.


Στον κλάδο των εργαζομένων στην καθαριότητα και τη σίτιση, μέσω εργολάβων στους δημόσιους οργανισμούς και ιδιωτικούς χώρους, είναι γνωστό ότι επικρατεί εργασιακός μεσαίωνας. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν περισσότερες ώρες από τις δηλωμένες, πληρώνονται τις μισές ή δεν πληρώνονται τα συμφωνηθέντα με περικοπές στα ένσημα, χωρίς επιδόματα κ.ά. 

Οι εργολαβίες αυτές στα δημόσια νοσοκομεία είναι πλευρά που αφορά την επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της δημόσιας υγείας και συνολικότερα την εμπορευματοποίησή της. Δραστηριότητα που διαχρονικά έχουν στηρίξει όλες οι κυβερνήσεις και συνεχίζει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, τα αρνητικά αποτελέσματα της οποίας βιώνουν οι εργαζόμενοι, αλλά και οι ασθενείς.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της εταιρείας Τεν Ε. Βασιλική "ΑΛΜΠΑΤΡΟΣ", η οποία απασχολεί για πολλοστή φορά σχετικά με τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων σε αυτή. 

Η εταιρεία της Τεν Ε. Βασιλικής που δραστηριοποιείται στο χώρο των εργολαβιών με τρεις εταιρείες "ΑΛΜΠΑΤΡΟΣ", "DELUXE" και "ΙΚΕ" και είχε αναλάβει τη σίτιση και την καθαριότητα στα Νοσοκομεία Βέροιας και Νάουσας. Μάλιστα μόνο στα δύο Νοσοκομεία απασχολούσε περίπου 50 εργαζόμενους, οι οποίοι κάλυπταν το 100% του προσωπικού στους τομείς καθαριότητας και τραπεζοκόμων. Συχνό ήταν το φαινόμενο να απασχολούνταν σε εργασίες οι οποίες δεν αποτελούσαν ειδικότητά τους όπως για παράδειγμα ενώ η σύμβαση ήταν στην καθαριότητα, μπορεί να υπήρχε απασχόληση στα πλυντήρια. 


Και σε αυτά τα Νοσοκομεία, όπως και στο ΓΝΘ Παπανικολάου όπου η εταιρεία έχει αναλάβει τη σίτιση, καθυστερούσε επανειλημμένα τους μισθούς των εργαζομένων, έδινε χαμηλότερο μεροκάματο, δεν έδινε καθόλου ή έδινε μέρος των δώρων και των επιδομάτων, ενώ η πλειοψηφία των εργαζόμενων έπαιρνε 5-10 μέρες άδεια το χρόνο. Πάγια τακτική της εταιρείας για τους περισσότερους εργαζόμενους ήταν η υπογραφή συμβάσεων ορισμένου χρόνου από 1 έως 3 μήνες, των οποίων μάλιστα δεν είχαν δικαίωμα να κρατήσουν αντίγραφα.

Για όλα τα παραπάνω, οι εργαζόμενοι στη σίτιση του Νοσοκομείου Νάουσας μαζί με το Σωματείο επανειλημμένα είχαν απευθυνθεί στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας με καταγγελίες και στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων Βέροιας και Νάουσας, ενώ είχε κατατεθεί και σχετική Ερώτηση στη Βουλή από το Κόμμα μας (αρ. πρωτ. 5766/28.01.2014).

Σήμερα, για ακόμα μια φορά οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι και σε καθεστώς αβεβαιότητας. Η εταιρεία, μετά τη λήξη των συμβάσεών της με τα Νοσοκομεία (για την καθαριότητα στο τέλος του Οκτωβρίου 2014, ενώ για τη σίτιση στις 10 Νοεμβρίου 2014), δεν ανέλαβε ξανά τα έργα αυτά στα δύο Νοσοκομεία. Όμως στους εργαζόμενους, κατά περίπτωση, οφείλονται δεδουλευμένα Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και αναλογία Νοεμβρίου, υπόλοιπα αδείας, επιδόματα αδείας και αναλογία δώρων Χριστουγέννων. Από την πλευρά της η εταιρεία δηλώνει αδυναμία πληρωμής. 

Αυτά είναι τα αποτελέσματα των εργολαβιών στα Νοσοκομεία, ειδικά στην καθαριότητα και τη σίτιση, νευραλγικούς τομείς για τη λειτουργία ενός νοσοκομείου, που έχει ανάγκη από μόνιμο και έμπειρο προσωπικό.

Αποδεικνύεται ότι για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο καθαριότητας, υπεύθυνες είναι διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που με την πολιτική τους δημιουργήθηκαν τα "δουλεμπορικά" γραφεία ενοικίασης εργαζομένων, ενώ παραχωρήθηκε η καθαριότητα δημόσιων οργανισμών σε εργολάβους - επιχειρηματίες, που κερδίζουν πολλαπλά από αυτή την ιδιωτικοποίηση, εκμεταλλευόμενοι τους εργαζομένους τους. 

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

Την αποπληρωμή, στο σύνολό τους, των δεδουλευμένων των εργαζόμενων της εταιρείας Τεν Ε. Βασιλική "ΑΛΜΠΑΤΡΟΣ", αξιοποιώντας και το άρθρο 68 του Ν. 3863/2010, όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 22 του Ν. 4144/2013.

Να διασφαλιστεί για τους εργαζόμενους αυτούς η μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Να καταργηθούν οι εργολαβίες στα Νοσοκομεία. Να περάσει η καθαριότητα και η σίτιση στην ευθύνη του δημόσιου νοσοκομείου, με την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, πλήρους απασχόλησης».


Πηγή: 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog