..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Υγεία: Χωρίς ασφάλιση 2,5 εκ. άνθρωποι!

Το 78,8% είναι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, που μαζί με ανασφάλιστους απ' τα άλλα ταμεία βγαίνουν στη ζητιανιά για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.


Χωρίς ασφαλιστική κάλυψη έχει μείνει σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας εξαιτίας της ανεργίας μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, που εκτοξεύτηκε την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης, και της αντιλαϊκής διαχείρισης από τις κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου. Η κατάσταση είναι οριακή για εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά και η διεκδίκηση μέτρων για την ανακούφισή τους είναι ζήτημα προτεραιότητας για τα ταξικά σωματεία και τις αγωνιστικές Ενώσεις των ΕΒΕ.

Το σύνολο των ανασφαλίστων στη χώρα ανέρχονται επίσημα σε 2.524.243 άτομα, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), που στηρίχτηκαν στην καταγραφή απ' το σύστημα «Ατλας» για τον Οκτώβρη του 2014. Η καταγραφή αφορά τα άμεσα και τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη. Περιλαμβάνονται δηλαδή αυτός (ή αυτή) που έχει την κύρια ασφάλιση και ταυτόχρονα καλύπτει για άλλες -κυρίως υγειονομικές- παροχές τα μέλη της οικογένειάς του.

Η μεγαλύτερη ασφαλιστική γύμνια αφορά τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, όπως φαίνεται και στον Πίνακα. Δηλαδή, οι ασφαλισμένοι και τα προστατευόμενα μέλη που είχαν ασφάλιση στο ΙΚΑ, αποτελούν το 78,8% των σημερινών ανασφάλιστων.

Ακολουθούν 161.326 (6,4%) προερχόμενοι απ' τον ΟΓΑ, 160.357 (6,4%) απ' τον ΟΑΕΕ, 68.882 (2,7%) απ' το Δημόσιο, 36.329 (1,4%) απ' το ΕΤΑΑ (πρώην ταμείο συντάξεων μηχανικών και εργοληπτών δημοσίων έργων), 29.150 (1,2%) απ' το ΕΤΑΑ (πρώην ταμείο συντάξεων και αυτασφάλισης υγειονομικών) και 28.823 (1,1%) απ' το ΝΑΤ. Υπάρχουν και 49.627 (2%) χωρίς κατάταξη και σ' αυτήν περιλαμβάνονται, μεταξύ των άλλων, μακροχρόνια άνεργοι που δεν είχαν ασφαλιστική κάλυψη.

Βιβλιάριο Υγείας υπό προθεσμία

 
 
Οι άμεσα ασφαλισμένοι που έχασαν την ασφαλιστική ικανότητα έχουν απώλειες στις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες συνταξιοδότησης, τις οποίες θα βρουν μπροστά τους όταν «θα κάνουν ταμείο» στα ένσημα. Ομως, κατά κανόνα, χάνουν και την υγειονομική κάλυψη τόσο οι άμεσα όσο και οι έμμεσα ασφαλισμένοι.
 
Οι «διέξοδοι» που δίνει η σημερινή νομοθεσία σε καμιά περίπτωση δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ιδιαίτερα οξυμένες ανάγκες. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ο ανασφάλιστος και η οικογένειά του δικαιούνται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μόλις για ένα ή δυο χρόνια μετά την απώλεια της δουλειάς του και αυτό με προϋποθέσεις.

Ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα, που δείχνουν και το μέγεθος του προβλήματος:

1. Ανεργοι ηλικίας 29-55 ετών και ελεύθεροι επαγγελματίες που διακόπτουν τη δραστηριότητά τους, ανεξάρτητα από το αν χρωστούν ή όχι εισφορές, δικαιούνται βιβλιάριο ασθενείας για 2 χρόνια, με την προϋπόθεση να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ για 12 τουλάχιστον μήνες, όπως προβλέπει ο νόμος 2768/99 (άρθρο 5). Η ανανέωση του βιβλιαρίου μπορεί να γίνει υπό προϋποθέσεις που συνδέονται με την ηλικία και τις μέρες ασφάλισης.

2. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που χρωστούν εισφορές στον ΟΑΕΕ και το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων (ΕΤΑΑ) και το εισόδημά τους δεν υπερέβη τα 12.000 ευρώ για τα έτη 2011 μέχρι 2013, μπορούν να ανανεώσουν το βιβλιάριο ασθενείας για ένα χρόνο, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υποβάλλει τις φορολογικές δηλώσεις του 2014, ώστε να είναι καταχωρισμένα τα εισοδήματα του 2013. Η διάταξη αυτή προβλέπει ότι στο εισόδημα περιλαμβάνονται και τεκμήρια, που σημαίνει ότι όσοι έχουν ΙΧ και σπίτι με τεκμήρια άνω των 12.000 ευρώ δεν μπορούν να ανανεώσουν το βιβλιάριο ασθενείας!

3. Ανεργοι ηλικίας μέχρι 29 χρονών έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στον κλάδο ασθένειας του ΙΚΑ μέσω του ΟΑΕΔ, εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 29ο έτος και έχουν εγγραφεί ως άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ επί ένα συνεχές δίμηνο πριν την υποβολή αίτησης και κατέχουν κάρτα ανεργίας ανανεούμενη κάθε μήνα.

4. Οι μακροχρόνια άνεργοι ηλικίας άνω των 55 χρόνων, μετά από αίτηση που υποβάλλουν στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, καλύπτονται απ' τον κλάδο παροχών ασθένειας σε είδος, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει οποτεδήποτε 3.000 μέρες εργασίας στην ασφάλιση του κλάδου ασθενείας του ΙΚΑ.

Εκτός των παραπάνω περιπτώσεων, υπάρχει και το βιβλιάριο απορίας απ' την Πρόνοια, που καλύπτει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των κατόχων απ' τις δημόσιες δομές Υγείας.


Πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog