..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τετάρτη, 1 Οκτωβρίου 2014

Να μπει τέλος στις «σφαγές» των ΚΕΠΑ

Νέα διαμαρτυρία χτες για τις περικοπές στα ποσοστά αναπηρίας, που αφήνουν ξεκρέμαστους χιλιάδες αναπήρους


Μια ακόμη παρέμβαση έκαναν χτες στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής, διαμαρτυρόμενοι για το πετσόκομμα των ποσοστών αναπηρίας και κατά συνέπεια την περικοπή επιδομάτων και συντάξεων αναπηρίας, της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, άλλων κοινωνικών παροχών.

http://www.rizospastis.gr/getImage.do?size=medium&id=455278&format=.jpg
Φώτης Καραμπέτσος: Απο τη χτεσινή  διαμαρτυριά
Με συνθήματα όπως «Οργάνωση, αγώνας, συμμαχία, ενάντια στων ΚΕΠΑ τα σφαγεία» και μοιράζοντας ανακοινώσεις στους παρευρισκόμενους αναπήρους, χρόνια πάσχοντες και τους συγγενείς τους, τους κάλεσαν να οργανωθούν στη ΣΕΑΑΝ και στον Ενιαίο Σύλλογο, να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο στις 4 Οκτώβρη στην Ομόνοια, με προσυγκέντρωση της ΣΕΑΑΝ στις 10 π.μ. έξω από τα γραφεία της, καθώς και στις 14 Οκτώβρη στο υπουργείο Εργασίας.

Στη χτεσινή παρέμβαση παραβρέθηκαν και συμπαραστάθηκαν εκπρόσωποι των Σωματείων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Λογιστών Αθήνας, Ταχυδρομικών - Ταχυμεταφορών Αττικής. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος έδωσαν χτες στη δημοσιότητα ενδεικτικές περιπτώσεις αναπήρων και χρόνια πασχόντων με βαριές και μη αναστρέψιμες παθήσεις ή αναπηρίες, που παίρνουν χαμηλά ποσοστά από τα ΚΕΠΑ, για να τους κοπούν επιδόματα, σύνταξη, δικαιώματα, Ασφάλιση. «Πρόκειται για έμμεσο και ύπουλο τρόπο περικοπών», κατήγγειλαν.

Ανέφεραν περιπτώσεις αυτοαπασχολούμενων που έκλεισαν το μαγαζί τους, πούλησαν ό,τι είχαν για να αντιμετωπίσουν σοβαρές παθήσεις και τώρα - στα 60 τους χρόνια - μένουν χωρίς σύνταξη αναπηρίας, χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Εγινε επίσης αναφορά σε περίπτωση οικοδόμου, που με κομμένο πνεύμονα του ζητάνε να ξαναγυρίσει στη δουλειά, πάνω στη σκαλωσιά. Σε σοβαρές νευρολογικές παθήσεις, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά και σε περιπτώσεις καρκινοπαθών που τους κόβουν τα ποσοστά επειδή δεν έχει γίνει μετάσταση! «Περνούν από Επιτροπή κάθε δυο χρόνια, ώστε σε περίπτωση που η πάθηση δεν έχει επιδεινωθεί, αλλά έχει μείνει στάσιμη, να μειωθεί το ποσοστό αναπηρίας κάτω από 67%!», τόνισαν οι εκπρόσωποι της ΣΕΑΑΝ και του Ενιαίου Συλλόγου.

Σήμερα, αντιπροσωπεία της ΣΕΑΑΝ θα συμπαρασταθεί στη Γ. Ρ., μια 23χρονη κοπέλα που περνάει από Β/βάθμια επιτροπή ΚΕΠΑ. Οπως καταγγέλθηκε χτες, «έχει βαριά καρδιακή ανεπάρκεια, με απανωτά χειρουργεία από όταν ήταν μικρό παιδί, πήρε ποσοστό αναπηρίας 30%, παρότι πριν λίγους μήνες αναγκάστηκε να νοσηλευτεί με σοβαρή επιπλοκή για ενάμιση μήνα στο Ωνάσειο. Στα ΚΕΠΑ, της είπαν: "Αφού μπορείς να κάνεις μια δουλειά, γιατί θέλεις παραπάνω ποσοστό αναπηρίας;".

Είναι δασκάλα, είναι άνεργη, είναι ανασφάλιστη. Εχει ανάγκη από ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67% για να διεκδικήσει να διοριστεί κοντά στη μοναδική καρδιολογική μονάδα για ανεπάρκεια, άρα στην Αθήνα. Επιπλέον, χρειάζεται μια σειρά μέσα και μια υψηλή ποιότητα ζωής που κοστίζουν και ως άνεργη δεν μπορεί να τα καλύψει. Η αναπηρία, το χρόνιο πρόβλημα, επιβάλλει μια ποιότητα ζωής, προϋποθέσεις για να μην επιβαρύνεται η κατάσταση. Ολα αυτά κοστίζουν».

Ανάμεσα σε άλλα διεκδικούν: Να μη γίνει καμία περικοπή επιδομάτων και αναπηρικών συντάξεων. Να μη σταματά η καταβολή επιδομάτων και συντάξεων για όσο περιμένουν να εξετασθούν στα ΚΕΠΑ. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τεχνολογικά μέσα και τεχνικά βοηθήματα για όλους τους αναπήρους, ανεξάρτητα από το ποσοστό αναπηρίας.

Οριακές καταστάσεις για τους χρονίως πάσχοντες

Οριακές καταστάσεις βιώνουν οι χρονίως πάσχοντες, όπως αναφέρθηκε χτες από συλλόγους ασθενών και συνταξιούχων, σε συνέντευξη Τύπου, που οργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Η εκπρόσωπος του συλλόγου καρκινοπαθών (ΚΕΦΙ) ανέφερε ότι μια ακτινοθεραπεία (Syber knife) διενεργείται μόνο στον ιδιωτικό τομέα και ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει 6.000 ευρώ. Ομως, υπάρχει διαγνωστικό κέντρο που χρεώνει και 2.000 ευρώ επιπλέον για τη διάγνωση απ' το γιατρό. «Μετά από έντονες διαμαρτυρίες ασθενών, καταφέραμε να μειωθεί το πρόσθετο χαράτσι», είπε και συνέχισε.

«Δεδομένου ότι στις δημόσιες δομές είτε δεν υπάρχει ο απαραίτητος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός και το εξειδικευμένο προσωπικό (π.χ. στα ΠΕΔΥ δεν μπορεί να γίνει μαστογραφία) ή όπου υπάρχει (π.χ. δημόσια νοσοκομεία), ο χρόνος αναμονής είναι μεγάλος, θεωρείται βέβαιο ότι λίγοι είναι αυτοί που θα προστρέξουν στις δημόσιες δομές και η πλειοψηφία θα βρει "τρόπο" (χρήματα δηλαδή) για να πραγματοποιήσει τις εξετάσεις "επί πληρωμή" στον ιδιωτικό τομέα».

Ανέφερε, μάλιστα, την υψηλής καινοτομίας εξέταση ONCOTYPEDX, που στοιχίζει 3.600 ευρώ και ο άρρωστος πληρώνει όχι μόνο 15% συμμετοχή, όπως καθιερώθηκε απ' τις υπουργικές αποφάσεις, αλλά 20% μετά τις προσαυξήσεις που επιβάλλουν οι επιχειρηματίες της Υγείας. Δηλαδή, πληρώνει 720 ευρώ. Υπάρχει, όπως αναφέρθηκε, ασθενής -ο μοναδικός που έχει καταγραφεί με κάποια μορφή σαρκώματος- που παρότι έχει ασφάλιση στο ΙΚΑ δεν εγκρίνεται φάρμακο που στοιχίζει 4.000 ευρώ, παρότι αυτό το φάρμακο χρησιμοποιείται σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Την απόγνωση των ηλικιωμένων μετέφερε εκπρόσωπος των συνταξιουχικών οργανώσεων.

Παρά τα στοιχεία που βοούν, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης επέμενε στην επιβολή «κατευθυντήριων οδηγιών όπως γίνεται και στην Ευρώπη», όταν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τις διαγνωστικές εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ στηρίχτηκαν σε αυτές ακριβώς τις «κατευθυντήριες γραμμές» και τις ανάλογες των ΗΠΑ. Με το ίδιο σκεπτικό -δηλαδή της «ευρωπαϊκής εμπειρίας»- επέμενε και στην εφαρμογή των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Επίσης, επανέφερε τη θέση της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΙΣΑ για κλιμακωτή - ανάλογα με το εισόδημα - συμμετοχή των αρρώστων στις δαπάνες της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, δηλαδή για χαράτσωμα των ασθενών.

Πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog