..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Παρασκευή, 1 Αυγούστου 2014

Στη Βουλή και στη Ευρωβουλή το θέμα των καταστροφών στην αγροτική παραγωγή από το ΚΚΕ

Και στην Ευρωβουλή το θέμα των καταστροφών στην αγροτική παραγωγή ,από το ΚΚΕ

Ερώτηση σχετικά με τις νέες ζημιές που προκάλεσε η χαλαζόπτωση σε περιοχές της Ημαθίας και της Πέλλας κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι βουλευτές του ΚΚΕ, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:
«Θέμα: Νέες καταστροφικές ζημιές από χαλαζόπτωση σε περιοχές της Ημαθίας και Πέλλας.
Τα χτυπήματα της φύσης στην φετινή φρουτοπαραγωγή της Ημαθίας και της Πέλλας είναι ανελέητα. Νέα χαλαζόπτωση έπληξε στις 22 Ιούλη την περιοχή του διευρυμένου Δήμου της Νάουσας & της Αλεξάνδρειας στην Π.Ε.Ημαθίας και τα χωριά Άσπρο, Σταυροδρόμι, Καλύβια στην Π.Ε.Πέλλας.
Το χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού παράλληλα με τη σφοδρότατη καταιγίδα προκάλεσε μεγάλες καταστροφές λίγο πριν τη συγκομιδή σε Ροδάκινα, Ακτινίδια και Βερίκοκα, αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο μεταφέροντας μέρος της ζημιάς και στην αναμενόμενη παραγωγή του επόμενου έτους.
Η καταιγίδα στην περιοχή της Νάουσας διήρκεσε περίπου 2 ώρες προκαλώντας ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα, πλημμύρες σε σπίτια και αποθήκες και πολύωρη διακοπή ρεύματος λόγο βλαβών στο δίκτυο της ΔΕΗ.
Οι δενδροκαλλιεργητές των παραπάνω περιοχών βρίσκονται σε απόγνωση γιατί πρόκειται για το δεύτερο χτύπημα μέσα σε ένα μήνα στην αναμενόμενη παραγωγή και το εισόδημά τους.
Ούτε και αυτή τη φορά το πολυδάπανο Σύστημα αντιχαλαζικής προστασίας του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων ( ΕΛΓΑ ) με τα αεροπλάνα προστάτευσε τους παραγωγούς της περιοχής. Την ίδια στιγμή ο ΕΛΓΑ «καμαρώνει» για το αποθεματικό, που δημιούργησε με το «χαράτσωμα» και των δενδροκαλλιεργητών της περιοχής.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:
Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα και γρήγορα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών σε Νάουσα, Αλεξάνδρεια Ημαθίας και στα χωριά της Πέλλας, με την έγκαιρη πρόσληψη του απαραίτητου γεωτεχνικού προσωπικού.
Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν, των οποίων το εισόδημα συνεχώς μειώνεται εξ’ αιτίας των εφαρμοζόμενων αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων καθώς και των επαναλαμβανόμενων ζημιών, που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί.
Να λειτουργήσει επιτέλους το πολυδιαφημισμένο αντιχαλαζικό σύστημα προστασίας του ΕΛΓΑ, το οποίο θα προστάτευε τους αγρότες της περιοχής από ισχυρές χαλαζοπτώσεις, δεδομένου ότι οι αγρότες πληρώνουν τσουχτερά ασφάλιστρα και προστασία δεν έχουν».

Επίσης το ζήτημα των σοβαρών καταστροφών της παραγωγής χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών της Κ. Μακεδονίας, εξαιτίας των φετινών αντίξοων καιρικών συνθηκών, και την ανάγκη της γρήγορης και πλήρους αποκατάστασης των ζημιών που υπέστησαν, αναδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με ερώτηση του ευρωβουλευτή του Κόμματος, Σωτήρη Ζαριανόπουλου, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ζητώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των αγροτών για αποζημίωση και έκτακτη ενίσχυσή τους, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τονίζει ότι οι φετινές καταστροφές έρχονται να προστεθούν στα συνεχή πλήγματα που δέχεται το εισόδημα της φτωχής αγροτιάς από την αντιαγροτική Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ και τα μέτρα της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που στόχο έχουν το ξερίζωμα των μικρομεσαίων αγροτών από τη γη τους, προς όφελος των μεγάλων καπιταλιστικών αγροτικών επιχειρήσεων.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog