..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Αποκαλυπτικό: Κόβουν την επικουρική από συνταξιούχους της πρώην ΑΤΕ!!!

Η εξέλιξη είναι συνέπεια της πώλησης της «Αγροτικής» στην «Τράπεζα Πειραιώς» και των γενικότερων αντιασφαλιστικών ανατροπών

Σε ολοκληρωτική κατάργηση της επικουρικής σύνταξης σε συνταξιούχους τραπεζοϋπαλλήλους της πρώην Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) προχώρησε η διοίκηση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), στο οποίο υπάγεται πλέον το επικουρικό τους ταμείο (πρώην ΕΛΕΜ), όπως και άλλα επικουρικά ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων. Η απώλεια στο μηναίο εισόδημα αυτών των συνταξιούχων θα είναι κατά μέσο όρο της τάξης των 371 ευρώ!

Οπως προκύπτει, 1.200 συνταξιούχοι (από τους περίπου 7.500) που πήγαν να πάρουν την επικουρική τους σύνταξη για το μήνα Ιούνη, διαπίστωσαν ότι αυτή δεν καταβλήθηκε. Πρόκειται για εξέλιξη που απορρέει από τις γενικότερες ανατροπές σε βάρος των συνταξιούχων, σε συνέχεια των αλλεπάλληλων περικοπών στις επικουρικές συντάξεις, με τελευταία τη μείωση κατά 5,2% σε πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους του ΕΤΕΑ.

«Παράπλευρες απώλειες» των ιδιωτικοποιήσεων
 
Η διακοπή της επικουρικής σύνταξης είναι επίσης ευθεία συνέπεια της πώλησης της ΑΤΕ στην «Τράπεζα Πειραιώς», χωρίς να διασφαλιστούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων σε αυτή. Εξίσου εξοργιστικό είναι το γεγονός ότι το ΕΤΕΑ δεν μπήκε καν στον κόπο να ενημερώσει τους συνταξιούχους γι' αυτήν την απόφαση!

Το Ταμείο Επικουρικής Σύνταξης για τους εργαζομένους της ΑΤΕ ήταν Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και είχε ως βασικούς πόρους τις εργοδοτικές κι εργατικές εισφορές (9% και 3% αντίστοιχα επί των συνολικών αποδοχών τους).

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων την περίοδο που μεθοδευόταν η πώληση της ΑΤΕ
Ωστόσο ο κανονισμός παροχών του ταμείου προέβλεπε ότι αυτό θα κατέβαλε την επικουρική σύνταξη μετά από τη συνταξιοδότηση του εργαζομένου, για διάστημα που ισούται με τα χρόνια που απασχολήθηκε στην τράπεζα - εργοδότη. Το υπόλοιπο διάστημα, την υποχρέωση καταβολής της σύνταξης στο συνταξιούχο ή στους δικαιούχους αναλάμβανε η τράπεζα, στην προκειμένη περίπτωση η ΑΤΕ.
 
Βέβαια, όπως συνέβη σε όλες τις περιπτώσεις ιδιωτικοποίησης κρατικών επιχειρήσεων, αλλά κι εξαγορών και συγχωνεύσεων μεγάλων καπιταλιστικών ομίλων, για να διευκολυνθούν οι διαδικασίες συγκεντροποίησης και για ν' απαλλαγούν οι νέοι ιδιοκτήτες από υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζομένους, δεν υπήρξε η παραμικρή πρόβλεψη κι εγγύηση για τις επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων και των εργαζομένων σε αυτή.

Χιλιάδες περιπτώσεις στον αέρα!
 
Το ίδιο έγινε και στην πρώην ΑΤΕ. Ετσι, αφού πλέον δεν υπάρχει η παλιά τράπεζα, οι συνταξιούχοι, που συμπληρώνουν τόσα χρόνια συνταξιοδότησης όσα είχαν προσληφθεί στην τράπεζα μέχρι το 1993 κι έχουν συνταξιοδοτηθεί ή θα συνταξιοδοτηθούν από εδώ και πέρα, κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς επικουρική σύνταξη όταν εκλείψουν οι προϋποθέσεις του πρώην ΕΛΕΜ. Δυνητικά, σε αυτήν την κατάσταση μπορεί να βρεθούν οι σημερινοί 7.500 συνταξιούχοι της πρώην ΑΤΕ και όσοι από τους παλιούς εργαζομένους συνταξιοδοτηθούν στο μέλλον.

Να σημειώσουμε ότι τα πρώτα «θύματα» είναι εκείνοι που είχαν συνταξιοδοτηθεί «πρόωρα», π.χ., για λόγους υγείας, δηλαδή ακριβώς αυτή η ομάδα που είναι και πιο ευάλωτη. Οι εξελίξεις στο επικουρικό ταμείο της ΑΤΕ είναι ταυτόχρονα ένα ισχυρό και αποκαλυπτικό δείγμα για το τι σημαίνει η σύνταξη του εργαζομένου να συνδέεται με την ύπαρξη ή μη της επιχείρησης - εργοδότη και να εξαρτάται από τα σκαμπανεβάσματα ή τις επιχειρηματικές συμφωνίες στο πλαίσιο της καπιταλιστικής οικονομίας.

http://dea.org.gr/sites/dea.org.gr/files/styles/square_large/public/skitso_trapezes_0.jpg?itok=yNLq0JHu

Το συμπέρασμα αυτό γίνεται ακόμα πιο επίκαιρο στο φόντο της προσπάθειας που γίνεται από κυβέρνηση, ΕΕ και κεφάλαιο να γενικευτεί ο θεσμός της επαγγελματικής ασφάλισης και ν' αντικατασταθεί η δημόσια σύνταξη από την ιδιωτική ή επαγγελματική ασφάλιση, στις οποίες δεν υπάρχει η παραμικρή εγγύηση για το ύψος της σύνταξης, αλλά και για την ίδια την απόδοση της σύνταξης. Δηλαδή, όπως γίνεται τώρα και στην περίπτωση της ΑΤΕ. 


Πηγή: Ριζοσπάστης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog