..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Επέμβαση της Ε.Ε στην ΚεντροΑφρικάνικη Δημοκρατία {Αμεση ελληνική εμπλοκή}

 
Με «πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα» η στρατιωτική δύναμη

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε χτες το Στρατηγείο στη Λάρισα, που συντονίζει την αποστολή της EUFOR RCA
Στρατιώτες της EUFOR RCA που συμμετέχουν στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία
 
  «Επίτευξη πλήρους επιχειρησιακής ικανότητας της δύναμης της ΕΕ "EUFOR RCA"» που επιχειρεί για τα συμφέροντα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (ΚΑΔ), ανακοινώθηκε χτες από το Στρατηγείο της ΕΕ στη Λάρισα. Στρατηγείο που ενεργοποιήθηκε για υποστήριξη της ιμπεριαλιστικής επέμβασης, κατόπιν απόφασης της κυβέρνησης.
    Να σημειωθεί ότι η ιμπεριαλιστική επέμβαση εκεί της ΕΕ «ντύνεται» με «ανθρωπιστικό» μανδύα, δηλαδή την αντιμετώπιση αντιποίνων μεταξύ διαφορετικών φυλετικών και θρησκευτικών ομάδων, όταν στην πραγματικότητα οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές υποδαύλισαν πολύμορφα αυτές τις συγκρούσεις, σε μια χώρα που διαθέτει τεράστια κοιτάσματα ουρανίου (υπολογίζονται σε περίπου 15.000 τόνους), πετρελαίου, χρυσού και διαμαντιών...

Image

    Διόλου τυχαία, στην ΚΑΔ επιχειρούν εδώ και πολλούς μήνες η γαλλική δύναμη «Sangaris» και στρατιωτική δύναμη της Αφρικανικής Ενωσης, χώρια της EUFOR RCA που προστέθηκε τελευταία. Στην ευρωενωσιακή δύναμη EUFOR RCA μετέχει και η Ελλάδα, με μέσα, υποδομές και προσωπικό.

Αμεση ελληνική εμπλοκή
 
   Συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΣΕΕΕ) στη Λάρισα να λειτουργήσει ως το στρατηγείο της επιχείρησης. Το επάνδρωσε με Ελληνες επιτελείς, οι οποίοι αποτελούν την κυρίως δύναμη του Στρατηγείου, αριθμώντας 72 εκ συνόλου 129. Κατάφερε υποδιοικητής της EUFOR RCA να οριστεί Ελληνας ταξίαρχος και έδωσε στις δυνάμεις που επιχειρούν στην ΚΑΔ το Κινητό Κόμβο Επικοινωνιών του Στρατηγείου, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι μεταξύ τους επικοινωνίες. Επιπλέον, τα σύγχρονα δορυφορικά συστήματα που διαθέτει το Στρατηγείο μπορούν σε «ζωντανό χρόνο» να συλλέγουν δεδομένα από το πεδίο των τακτικών επιχειρήσεων στην ΚΑΔ και μέσω αυτών να παρέχονται οι επιτελικές κατευθύνσεις από το Στρατηγείο της Λάρισας.

   Οπως αναφέρεται στην πιο πρόσφατη ανακοίνωση του ευρωστρατηγείου, «η στρατιωτική δύναμη της ΕΕ στην ΚΑΔ ανακοινώνει επισήμως την επίτευξη της πλήρους επιχειρησιακής ικανότητας, αρχομένης από 15 Ιουνίου 2014. Εχοντας σαν αφετηρία την προαναφερθείσα ημερομηνία, η αποστολή θα έχει διάρκεια για μια χρονική περίοδο 4 έως 6 μηνών», με ανοιχτό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της περιόδου παραμονής.

   Εχοντας αναπτυχθεί από τις αρχές Απρίλη 2014, η EUFOR RCA «παρέχει ασφάλεια και προστασία στο αεροδρόμιο "M'Poko" της πρωτεύουσας Μπανγκί της ΚΑΔ, για έξι και πλέον εβδομάδες. Ενισχυμένη με 700 στρατιώτες και τμήματα στρατοχωροφυλακής, εξασφαλίζει, σε συνεργασία με τις δυνάμεις της Αφρικανικής Ενωσης, την επίτευξη ασφαλούς περιβάλλοντος στην 3η και την 5η περιφέρεια της πρωτεύουσας Μπανγκί (...) H EUFOR RCA πρόκειται να ενισχυθεί με επιπλέον εκατό στρατιώτες εντός των επομένων ημερών. Επίσης, θα προετοιμάσει την ανάπτυξη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ που αναμένεται να αναλάβει δράση μέχρι τα τέλη του 2014».


ΝΑΤΟική σύνοδος στην Αθήνα
 
    Στο μεταξύ, άλλη μια ΝΑΤΟική σύνοδος διεξήχθη αυτές τις μέρες στην Αθήνα, στη λογική της προετοιμασίας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές αποστολές όπου Γης. Συγκεκριμένα, στο διάστημα από 10 μέχρι 13 Ιούνη, έγινε στην Αθήνα, με μέριμνα της Διεύθυνσης Αμυντικού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού του ΓΕΣ, η Σύνοδος Συμμαχικής Στρατιωτικής Επιτροπής Τυποποίησης Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (ΝΑΤΟ Military Committee Land Standardization Board - MCLSB), του έτους 2014.

  Οπως ανακοινώθηκε, «κατά τη διάρκεια της Συνόδου επισημάνθηκε η σημασία της τυποποίησης για την επίτευξη της διαλειτουργικότητας, η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη κοινών δογμάτων και διαδικασιών, οι οποίες απαιτούνται για την επιτυχή διεξαγωγή πολυεθνικών, μικτών και συνδυασμένων επιχειρήσεων».

Πηγή: Ριζοσπάστης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog