..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

ΝΔ-ΠΑΣΟΚ: «Μαγειρεύουν» περικοπές 15% στις επικουρικές!!!!!!!


Επιπλέον μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, πάνω και από το 5,2% που ήταν η αρχική πρόταση της διοίκησης του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) προς το υπουργείο Εργασίας, «μαγειρεύει» η κυβέρνηση για τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση θεωρούν μικρή τη μείωση που προβλέπει η πρόταση του Ταμείου προς το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας. Κι αυτό επειδή υπολογίστηκε με βάση τα έσοδα του Ταμείου τους πρώτους μήνες του 2014 και όχι τη συνολική οικονομική του κατάσταση στο τέλος του 2013, όπως προβλέπει και η σχετική νομοθεσία.
Το ζήτημα συζητήθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΤΕΑ, όπου και επικυρώθηκε η μείωση κατά 5,2% στα ποσά των καταβαλλόμενων συντάξεων από 1/7/2014. Ωστόσο, η μείωση αυτή μπορεί το φθινόπωρο να γίνει ακόμα μεγαλύτερη, ανάλογα με τα έσοδα του Ταμείου το αμέσως επόμενο τρίμηνο.

Σε κάθε περίπτωση, γίνεται φανερό ότι η εφαρμογή του νέου μαθηματικού τύπου υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, με βάση το «συντελεστή βιωσιμότητας», που θα εφαρμοστεί για τις συντάξεις του Ιούλη, δεν αποκλείεται να οδηγήσει τους επόμενους μήνες σε μειώσεις μέχρι και 15% - ποσοστό το οποίο συζητήθηκε - στις καταβαλλόμενες συντάξεις και όχι 5,2%, όπως επιβάλλεται σε πρώτη φάση από τον Ιούλη.
Ενα άλλο σενάριο θέλει την κυβέρνηση να διοχετεύει διάφορα «υψηλά» ποσοστά σε ό,τι αφορά τις περικοπές που σχεδιάζει, προκειμένου με μια μείωση της τάξης του 8% να φανεί τελικά ότι κάνει και χάρη στους συνταξιούχους.
Υπενθυμίζεται ότι η συνολική μηνιαία καταβολή προς το ένα εκατομμύριο και πλέον συνταξιούχους του ΕΤΕΑ, ανέρχεται στα 202 εκατομμύρια ευρώ. Ετσι, η μείωση που ξεκινάει τον Ιούλη, αφαιρεί από τους συνταξιούχους του ΕΤΕΑ πάνω από 10 εκ. ευρώ κάθε μήνα. Μια πιθανή μείωση κατά 15%, θα αφαιρεί κάθε μήνα από την τσέπη των συνταξιούχων 30 εκ. ευρώ και σε ετήσια βάση οι απώλειες θα ξεπερνούν τα 350 εκ. ευρώ, χωρίς να υπολογιστούν οι προηγούμενες μειώσεις.
Σε μια τέτοια περίπτωση, η μέση σύνταξη του ΕΤΕΑ θα πέσει από τα 190 ευρώ μεικτά σήμερα, περίπου στα 160 ευρώ μεικτά, ενώ η επικουρική σύνταξη του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ), που αφορά και την πολυπληθέστερη ομάδα (650.000 συνταξιούχοι), θα πέσει κάτω από τα 150 ευρώ μεικτά!

Διαρκής «δαμόκλειος σπάθη»
Ανεξάρτητα, πάντως, από το ύψος της νέας μείωσης στις επικουρικές συντάξεις του ΕΤΕΑ για το μήνα Ιούλη, το χαράτσωμα θα έχει και «ουρά», αφού με πρόσχημα τη «βιωσιμότητα» και με δεδομένο ότι τα έσοδα μειώνονται, το ύψος των συντάξεων θα επανεξετάζεται κάθε τρίμηνο. Δηλαδή, η «δαμόκλειος σπάθη» των μειώσεων θα επικρέμαται σταθερά πάνω από τα κεφάλια των συνταξιούχων.
Αλλωστε, η πολιτική αυτή δεν περιορίζεται μόνο στις επικουρικές συντάξεις, ούτε μόνο σε ό,τι έχει γίνει στο παρελθόν. Αποτελεί βασική στρατηγική κυβέρνησης και τρόικας για το ασφαλιστικό και τα επόμενα χρόνια. Η στρατηγική αυτή αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, στην οποία γινόταν λόγος για «αδύναμη σύνδεση των εισφορών με τις παροχές» στο ασφαλιστικό σύστημα, προϊδεάζοντας για νέες μειώσεις σε συντάξεις και περικοπές στις παροχές των ασφαλιστικών ταμείων.
Μάλιστα, επιχειρώντας να θεμελιώσει και ποσοτικά το φιρμάνι, η Εκθεση Αξιολόγησης, υποστηρίζει ότι η δαπάνη για τις συντάξεις ανέρχεται στο 17% του ΑΕΠ, ύψος που θεωρεί πολύ υψηλό για τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
"Ρ"19062014...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog