..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τετάρτη, 23 Απριλίου 2014

Ασφαλιστικό: «Στα σκαριά» τα νέα επώδυνα μέτρα!!!


Το έδαφος των νέων επώδυνων αλλαγών - ανατροπών στο Ασφαλιστικό την περίοδο 2014 - 2015 προλειαίνουν μια σειρά δημοσιευμάτων του Τύπου, ρεπορτάζ των ΜΜΕ, «διαρροών», «πηγών», «κύκλων», «ειδικών» κλπ προκειμένου να «εθιστούν» οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα ότι «δεν γίνεται αλλιώς», «τα μέτρα αυτά είναι μονόδρομος», «είναι για τη σωτηρία των Ταμείων», ότι «με αυτά τελειώνουμε» και πάει λέγοντας.
Αποφεύγουν βέβαια συνειδητά να πουν ότι πρόκειται για προειλημμένες αποφάσεις στα πλαίσια των αποφάσεων της ΕΕ και των απαιτήσεων του κεφαλαίου που εξειδικεύτηκαν μέσα από συνθήκες, αποφάσεις Συνόδων Κορυφής στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων. Δεν λένε ότι αποτελούν την «πεμπτουσία», την «κορωνίδα» των πολιτικών της ΕΕ στα πλαίσια του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, ανεξαρτήτως «μείγματος» διαχείρισης και διαχειριστή της εξουσίας.
Έτσι ανεξαρτήτως από το αν δεν λέγεται πια μνημόνιο, αλλά κάπως αλλιώς, τα νέα μέτρα θα αφορούν:
·         Συρρίκνωση των συνταξιοδοτικών παροχών (κύριες και επικουρικές συντάξεις).
·         Περικοπή των εσόδων από το ασφαλιστικό σύστημα καταργώντας τους φόρους υπέρ τρίτων, αλλά και μέσω της μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.
·         Νέο κύκλο ενοποιήσεων και συγχωνεύσεων Ασφαλιστικών Ταμείων (προς τα κάτω βέβαια με μείωση δικαιωμάτων στο όνομα της «κοινωνικής δικαιοσύνης»).
Ειδικότερα από τον Ιούλη οι επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν στο μισό (ήδη έχουν καρατομηθεί) και πλέον θα έχουμε τις λεγόμενες «ατομικές μερίδες ασφάλισης» στα πλαίσια της ιδιωτικοποίησης του συστήματος. Χάνεται η αρχή της αλληλεγγύης και του συνόλου και πάμε στην ατομική ευθύνη του εργαζόμενου στο να έχει ασφάλιση. Μειώσεις στις καταβαλλόμενες εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές όπου ουσιαστικά μιλάμε για «χαριστική απαλλαγή των εργοδοτών». Κατάργηση των κοινωνικών πόρων που χρηματοδοτούν μια σειρά Ασφαλιστικών Ταμείων. Θέσπιση της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος» και αυτόματη περικοπή παροχών -όπου υπάρχουν ελλείμματα- με σκοπό τα Ταμεία να «ισοσκελίζουν και να προσαρμόζουν» τα έσοδά τους.

Ο «επιστημονικός μανδύας» για να νομιμοποιηθούν στη λαϊκή συνείδηση τα νέα βάρβαρα μέτρα θα είναι και πάλι οι περιβόητες «αναλογιστικές μελέτες», που στην ουσία είναι ατόφιες οι θέσεις της ΕΕ και του κεφαλαίου, «ρετουσαρισμένες» με «τεχνοκρατικές εκθέσεις». Έτσι, η κυβέρνηση θα έχει «άλλοθι και σύμμαχο» στη λήψη μέτρων που θα φαίνεται ότι δεν τα λαμβάνει η ίδια, αλλά είναι «απαίτηση επιστημονικά τεκμηριωμένη» πέραν κάθε αμφισβήτησης. Έτσι και με δεδομένη την απώλεια εσόδων, αλλά και την απαγόρευση να χρηματοδοτηθούν τα ελλείμματα των Ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό με βάση και τις δεσμεύσεις προς τους εταίρους είναι βέβαιη η λήψη «πρόσθετων μέτρων» με τη λογική της «σαλαμοποίησης» για να αποφεύγεται το πολιτικό κόστος και οι αντιδράσεις. 
Η αρχή θα γίνει με το Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο των Μισθωτών (ΕΤΕΑ) στο οποίο οι «αλλαγές» στον υπολογισμό της σύνταξης ξεκινούν από τον Ιούλη του 2014 και όχι από την 1η Γενάρη του 2015, όπως αρχικά προέβλεπε ο σχεδιασμός. Παράλληλα, θα έχουμε την εφαρμογή του «συντελεστή βιωσιμότητας» όπου ως αποτέλεσμα θα έχουμε την αυτόματη περικοπή των παροχών στα ελλειμματικά Ταμεία. Εξάλλου από τον Ιούλη θα έχουμε την ενεργοποίηση του λεγόμενου «μεικτού» συστήματος υπολογισμού των συντάξεων του ΕΤΕΑ. Το μέρος της σύνταξης που αντιστοιχεί μέχρι τις 30 Ιούνη 2014 θα υπολογίζεται με το «παλαιό σύστημα» και το μέρος που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισης από τις αρχές Ιούλη και μετά με τον «νέο τρόπο υπολογισμού».

Το νέο σύστημα ουσιαστικά δρομολογεί την ιδιωτικοποίηση του Ασφαλιστικού με την ολοκληρωτική θέσπιση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στον λεγόμενο «τρίτο πυλώνα». Το κράτος θα εγγυάται την καταβολή  μέχρι 330 - 360 ευρώ (πρώτος πυλώνας). Σε αυτόν θα «χτίζεται» ο δεύτερος πυλώνας, δηλαδή ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης, αλλά και τις καταβαλλόμενες εισφορές στο σύνολο του εργάσιμου βίου και όχι με βάση των υπολογισμό του μέσου όρου της τελευταίας εργάσιμης 5ετίας, αλλά και με δυσμενέστερο ποσοστό υπολογισμού αναπλήρωσης (1,2) επί του 60%. Γεγονός που σε συνάρτηση με εδραίωση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, την εκτεταμένη περίοδο ανεργίας και την καρατόμηση μισθών και ΣΣΕ οδηγούμαστε στο «γκρέμισμα» του δεύτερου πυλώνα. Και βέβαια ο τρίτος πυλώνας είναι η ιδιωτική ασφάλιση, μέσα από τα λεγόμενα «επαγγελματικά ταμεία» που η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ «πίνει νερό στο όνομά τους», με μεγάλο όμως κίνδυνο, όπως έδειξε το παράδειγμα της «Enron» στις ΗΠΑ, αλλά και αλλού.
Η ουσία είναι ότι ο εργαζόμενος μόνο θα ξέρει τι θα πληρώνει, αλλά ποτέ τι σύνταξη και πότε θα την πάρει. Πάντως ο συνολικός συνδυασμός των προαναφερόμενων μέτρων θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια και στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, καθώς ο εργαζόμενος θα εξαναγκάζεται να παραμένει στην εργασία με κακοπληρωμένο μισθό μέχρι τα γεράματα. Η σύνταξη θα είναι φιλοδώρημα και έτσι θα εμφανίζεται ότι ο ίδιος θέλει να δουλεύει, απαλλάσσοντας τις εκάστοτε κυβερνήσεις από τις πολιτικές ευθύνες τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog