..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2014

Η αλήθεια για το γάλα!!


Πολλά γράφονται και ακόμα περισσότερα λέγονται αυτές τις μέρες για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την τρόικα, γύρω από το γάλα.
Ανεξάρτητα από την τελική μορφή που θα πάρει η σχετική ρύθμιση, από την εφαρμογή της κερδισμένοι θα βγουν μεγάλοι καπιταλιστικοί όμιλοι στον κλάδο της τυποποίησης και διακίνησης του γάλακτος, ενώ χαμένοι θα είναι κυρίως οι φτωχοί και μεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την ίδια την έκθεση του ΟΟΣΑ για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας, στη βάση της οποίας προωθούνται αλλαγές που αφορούν και στο γάλα.
Ο ΟΟΣΑ ομολογεί ότι η αλλαγή της ελληνικής νομοθεσίας για το φρέσκο γάλα επιβάλλεται για λόγους συμμόρφωσης με το ευρωπαϊκό Δίκαιο. Οπως γράφεται στην έκθεση, το γεγονός ότι στην Ελλάδα το «φρέσκο» παστεριωμένο γάλα κυκλοφορεί με διάρκεια ζωής 5 ημερών, αποτελεί «μια αυστηρή απόκλιση από τις συνήθεις πρακτικές της ΕΕ, που προκύπτουν από τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η απόκλιση αυτή ενδεχομένως να βλάπτει τον ανταγωνισμό στη σχετική αγορά σε σημαντικό βαθμό».
Η διαπίστωση αυτή εκθέτει όσους όψιμα εμφανίζονται σαν «φίλοι» των κτηνοτρόφων, ενώ την ίδια ώρα προπαγανδίζουν υπέρ της «ευρωπαϊκής πορείας» της χώρας.
Η ίδια έκθεση αποκαλύπτει το λόγο για τον οποίο πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία για το γάλα. Οπως σημειώνεται, «η κατάργηση του ορίου των πέντε ημερών θα δώσει επαρκή χρόνο στη βιομηχανία για την εισαγωγή γάλακτος από άλλες, φθηνότερες χώρες της ΕΕ, μειώνοντας έτσι το κόστος των πρώτων υλών». Δηλαδή, οι κτηνοτρόφοι θα υποχρεωθούν να μειώσουν κι άλλο τις ήδη εξευτελιστικές τιμές που πωλούν το γάλα, προκειμένου να αυξηθεί το περιθώριο κέρδους των βιομηχάνων.


Η ίδια έκθεση προϊδεάζει τους εργαζόμενους - καταναλωτές να κρατούν μικρό καλάθι σε ό,τι αφορά τη μείωση της τιμής του γάλακτος στο ράφι. Λέει συγκεκριμένα: «Υπάρχει μια ένδειξη ότι μακροπρόθεσμα η συνολική επίπτωση στις τιμές θα είναι πτωτική χωρίς όμως να μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια κατά πόσο οι τιμές θα πέσουν». Το βέβαιο είναι ότι ακόμα κι αν καταγραφεί μια πρόσκαιρη μείωση της τιμής, όταν προχωρήσει το νέο μοίρασμα της αγοράς γάλακτος ανάμεσα σε μεγάλους ομίλους, οι τιμές θα ανέβουν πάλι.
Το κερασάκι στην τούρτα έρχεται από την κυνική ομολογία του ΟΟΣΑ ότι οι φτωχοί και μεσαίοι κτηνοτρόφοι δεν έχουν θέση στο νέο τοπίο που διαμορφώνουν τα μονοπώλια. Γράφει η έκθεση: «Η εντατικοποίηση του ανταγωνισμού θα καταστήσει πολύ δύσκολο για τα τοπικά μικρά αγροκτήματα να λειτουργήσουν σύμφωνα με το ισχύον επιχειρηματικό τους μοντέλο και θα περίμενε κανείς ότι ορισμένα από αυτά θα αγοραστούν από τις μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις».
Η νομοθεσία για το γάλα είναι συνέχεια άλλων παρεμβάσεων που προβλέπουν αυστηροποίηση των όρων αδειοδότησης των κτηνοτροφικών μονάδων, νέα φορολογικά βάρη στους φτωχούς και μεσαίους κτηνοτρόφους κ.ά. Ολα αυτά τα μέτρα εντείνουν τη συγκέντρωση και καθετοποίηση της παραγωγής από μεγάλες καπιταλιστικές παραγωγικές μονάδες, που βεβαίως δεν θα παράγουν για τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες του λαού αλλά με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος και ό,τι αυτό σημαίνει.

Αυτές οι διαπιστώσεις πρέπει να αποτελέσουν κριτήριο για τη στάση και την κοινή δράση των κτηνοτρόφων, των εργαζομένων στα μονοπώλια των τροφίμων και των λαϊκών στρωμάτων που καταναλώνουν τα προϊόντα τους.
"Ρ" 28032014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog