..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2013

Αντ. Σαμαράς: Καλύπτουμε μόνοι μας τις ανάγκες μας!!!!!Νέες θυσίες από τον ελληνικό λαό και για το 2014 ζήτησε ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, στο μήνυμά του για τη νέα χρονιά. Προπαγάνδισε την αναγκαιότητα συνέχισης των βαθιά αντεργατικών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Πάνω στα ερείπια δικαιωμάτων και εν μέσω καταβαράθρωσης του λαϊκού εισοδήματος, απαίτησε από το λαό να στοιχιστεί «ενωμένος» και «όχι διχασμένος» πίσω από τα αντιλαϊκά προτάγματα του «ευρωμονόδρομου».
Μεταξύ άλλων είπε: «Καταφέραμε για πρώτη φορά, εδώ και πολλά χρόνια, αυτό που είναι αυτονόητο για κάθε σοβαρή χώρα: Να καλύπτουμε μόνοι μας τις άμεσες ανάγκες μας. Αυτό είναι που λέμε το πρωτογενές πλεόνασμα (...)». Αποσιώπησε το γεγονός ότι το περιλάλητο πλεόνασμα προέκυψε πάνω στα αποκαΐδια μισθών και συντάξεων, μέσα από συνεχείς περικοπές στο λαϊκό εισόδημα, χιλιάδες απολύσεις, με νοικοκυριά να ξεπαγιάζουν, γέροντες να τρέφονται στα συσσίτια, παιδιά να λιποθυμούν από την πείνα στα σχολεία.


Υποσχέθηκε «τέλος στο φαύλο κύκλο της ύφεσης», ισχυρίστηκε ότι «το 2014 ανατέλλει με προοπτικές ανάκαμψης» και έταξε ότι «στους επόμενους μήνες (...) το μεγαλύτερο μέρος από το φετινό πλεόνασμα θα το επιστρέψουμε στην κοινωνία». Εφερε για παράδειγμα την υπογραφείσα κλαδική Σύμβαση στα τουριστικά επαγγέλματα και την τάχα αύξηση που προβλέπει. Αύξηση - κοροϊδία (0% για το 2014, 1% για το 2015) μετά από χρονιά με ρεκόρ στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις, που αγγίζουν τα 17,5 εκατ. άτομα και σημαίνουν 11,5 δισ. ευρώ άμεσων εσόδων για τους μεγαλοξενοδόχους. Με τους εργαζόμενους στον κλάδο να μαστίζονται από ανεργία, υποαπασχόληση, απλήρωτη εργασία, εξευτελιστικούς μισθούς, μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις, βάρβαρη εντατικοποίηση της δουλειάς. «Αύξηση» μετά από προηγούμενες κατάπτυστες Συμβάσεις Εργασίας που προέβλεπαν μείωση αποδοχών 15%.
«Τη νέα χρονιά το ελληνικό χρέος θα ανακηρυχθεί και επίσημα βιώσιμο, χωρίς δηλαδή ανάγκη νέου δανεισμού και χωρίς νέα μνημόνια», συνέχισε ο πρωθυπουργός, αποκρύβοντας ότι από 1/1/2014 ξεκινά η μόνιμη επιτήρηση των χωρών από την ΕΕ, με μνημόνια διαρκείας σε βάρος των λαών, επιβεβαιώνοντας ότι αυτή η λυκοσυμμαχία φτιάχτηκε για να υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Χώρια το γεγονός ότι παρουσιάζει τα χρωστούμενα των μονοπωλίων ως χρέος του λαού, που καλείται να το φορτωθεί στην πλάτη του και να το πληρώσει στο ακέραιο.


Εδειξε ανοιχτά ότι ο αντεργατικός κατήφορος συνεχίζεται παρά τα παχιά λόγια και τις υποσχέσεις: «Βέβαια, έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε (...) Το 2014 θα ξεκινήσει το επόμενο κύμα των μεγάλων μεταρρυθμίσεων (...) Η οικονομία μας επιτέλους να γίνει ανταγωνιστική». Μεταρρυθμίσεις και καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το μεγάλο κεφάλαιο για να διευρύνει παραπέρα την κερδοφορία του, τις είχε σχεδιασμένες χρόνια πριν στο πλαίσιο της ΕΕ, και τώρα τις επιταχύνει με πρόσχημα την κρίση, ισοπεδώνοντας ό,τι απέμεινε από εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και άλλα δικαιώματα, ξεπουλώντας δίκτυα και υποδομές στο μεγάλο κεφάλαιο, καταργώντας και ό,τι είχε κερδίσει ο λαός με αγώνες χρόνων και σε άλλους διεθνείς συσχετισμούς, π.χ., σε Υγεία - Πρόνοια, Παιδεία κ.ά.

Ο,τι κι αν ισχυρίζεται η κυβέρνηση και όποιοι άλλοι υπερασπιστές του «ευρωμονόδρομου», η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών με την κερδοφορία και ανάπτυξη του κεφαλαίου δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Αυτό δεν έγινε ποτέ, πολύ περισσότερο δεν μπορεί να γίνει σήμερα που τα αδιέξοδα του συστήματος βαθαίνουν και ο ανταγωνισμός μεταξύ καπιταλιστικών χωρών και τμημάτων κεφαλαίου οξύνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, εξαιτίας και της κρίσης, οδηγώντας τα πλατιά λαϊκά στρώματα σε μεγαλύτερη φτώχεια, εκμετάλλευση, κινδύνους πολεμικών συγκρούσεων.

2 σχόλια:

  1. Kαλή χρονιά φίλε Μπέλο
    και στα τσακίδια οι γδάρτες των ονείρων του λαού μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρόνια Πολλά !

    Καλή, Αγωνιστική Χρονιά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog