..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Ανοίγουν οι πύλες της κολάσεως: Πώς θ'απελευθερώσει τους πλειστηριασμούς των σπιτιών μας η Σαμαρικοβενιζελική συμμορία!!!



Τρία σενάρια σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» θα επεξεργαστεί η αδίστακτη, μνημονιόδουλη σαμαρικοβινεζελική συμμορία για τις υποτιθέμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα στους πλειστηριασμούς, με το πιο ακραίο, ακόμη αν δεν βρεθεί λύση μέχρι το τέλος του χρόνου, η κυβέρνηση να νομοθετήσει μονομερώς με ισχύ για τρεις μήνες μέσα στο 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υποανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης θα παρουσιάσει τρία σχέδια σε περίπτωση που η τρόικα επιμείνει στην οριζόντια άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών. 

Το πρώτο σχέδιο
 Καταργείται διάταξη με την οποία προστατεύεται από τους πλειστηριασμούς οποιασδήποτε μορφής ακίνητη περιουσία για οφειλές σε τράπεζες μέχρι 200.000 ευρώ. Με τη ρύθμιση αυτή προστατευόταν ακόμη και δανειολήπτης ο οποίος είχε κατοικία, εξοχικό και ενοικιαζόμενο κατάστημα. Υπάρχουν λοιπόν, περιπτώσεις μπαταχτσήδων οι οποίοι τα τελευταία πέντε χρόνια δεν πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους, αν κι έχουν ακίνητη περιουσία. Με την άρση της διάταξης αυτής απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί για δεύτερες κατοικίες, εξοχικά, καταστήματα και γραφεία. Εκτιμάται ότι 15.000 δανειολήπτες καλύπτονται από αυτή την προστατευτική ρύθμιση.


 •
 Μειώνονται τα όρια των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων μέχρι τα οποία απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί της κύριας κατοικίας για τραπεζικές οφειλές. Σήμερα, δεν μπορεί να κατασχεθεί η κύρια κατοικία εφόσον η αντικειμενική αξία ισούται με το αφορολόγητο όριο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας (200.000 ευρώ) προσαυξημένο κατά 50%. Έτσι, το σπίτι ενός άγαμου που είχε αντικειμενική αξία μέχρι 300.000 ευρώ η τράπεζα δεν μπορούσε να τους το πλειστηριάσει, εφόσον το δάνειό του είχε «κοκκινίσει». Τα όρια αυτά προσαυξάνονταν στην περίπτωση του έγγαμου στις 375.000 ευρώ και για τις 4μελής οικογένειες στα 450.000 ευρώ. Η πρόταση του υπουργείου Υποανάπτυξης θα είναι να μειωθούν αυτά τα όρια. Πληροφορίες θέλουν να διαμορφώνονται στα 200.000 με 220.000 για τον άγαμο και στα 280.000 για μία τετραμελή οικογένεια.
 
Μειώνονται σταδιακά τα προαναφερόμενα όρια ώστε σε βάθος 2-3 χρόνων να μην υπάρχουν.

Το δεύτερο σχέδιο
Το σχέδιο προβλέπει την καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων. Να μπει δηλαδή ένα όριο διαβίωσης. Μέχρι αυτό το ύψος θα υπάρχει το ακατάσχετο της κύριας κατοικίας. Παράλληλα, θα λειτουργεί και το λεγόμενο ιρλανδικό μοντέλο της ρύθμισης των δανείων (συνεργάσιμοι δανειολήπτες και αναγκαίες δαπάνες διαβίωσης). Με βάση τη λίστα των εξόδων ενός νοικοκυριού και το αν ένας δανειολήπτης είναι συνεργάσιμος θα γίνονται ρυθμίσεις δανείων, ώστε να αποφεύγεται η κατάσχεση της ακίνητης περιουσίας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας capital.gr, εξετάζεται η θέσπιση ενός εισοδηματικού κριτηρίου που θα βρίσκεται κοντά στο κατώφλι της φτώχειας (6.591 ευρώ ανά άτομο και 13.842 ευρώ για τετραμελή οικογένεια) και ενός κριτηρίου στη βάση του οποίου θα καθορίζεται αν ο δανειολήπτης είναι «συνεργάσιμος», δηλαδή έχει πρόθεση να ρυθμίσει τα δάνειά του και δεν έχει σταματήσει να πληρώνει από δόλο.

Το τρίτο σχέδιο
Η συμμορία προβληματίζεται τι θα γίνει στην περίπτωση που δεν βρεθεί λύση μέχρι τέλος του Δεκεμβρίου, οπότε και λήγει το ισχύον καθεστώς. Τότε, λένε οι πληροφορίες, το υπουργείο Ανάπτυξης θα νομοθετήσει με διάρκεια τριών μηνών. Η λύση που θα δοθεί θα είναι μάλλον το πρώτο σενάριο. 
Ανεμος Αντίστασης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog