..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Πρωτογενές πλεόνασμα: 3 αλήθειες για ένα μεγάλο ψέμα!!!!!


Με επιχείρημα το «πρωτογενές πλεόνασμα», ο πρωθυπουργός διαπραγματεύεται τάχα τη στήριξη της ΕΕ για το έλλειμμα της περιόδου 2015-2016 υπενθυμίζοντας ότι «το Νοέμβριο του 2012, το Eurogroup δεσμεύτηκε να στηρίξει περαιτέρω την Ελλάδα, εάν η χώρα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα». Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ένταση της επίθεσης στο λαό, λέγοντας το έλλειμμα «αυτό θα καλυφθεί μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που θα έχουν δημοσιονομικά αποτελέσματα» και προσπαθώντας να καλλιεργήσει φρούδες ελπίδες στο λαό είπε πως «οι θυσίες του ελληνικού λαού αποδίδουν καρπούς»... Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση αυτοδιαψεύδεται όταν υπόσχεται «φως στο τούνελ», μέσω του πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ την ίδια στιγμή σχεδιάζει νέο γύρο επίθεσης στα λαϊκά στρώματα, με νέα φοροεπιδρομή, απολύσεις, χτύπημα συντάξεων και κοινωνικών δικαιωμάτων. Ας δούμε όμως τις αλήθειες που κρύβονται γύρω από το μεγάλο αυτό ψέμα που έχει μετατραπεί προπαγανδιστικά στην “γη της επαγγελίας”.
1. Το λεγόμενο “πρωτογενές πλεόνασμα” (δηλαδή  το να είναι τα έσοδα του κράτους περισσότερα από τις δαπάνες του- χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι τόκοι εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους) οικοδομείται μέσω κοινωνικών ερειπίων. Με τις δραματικές μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, με το δραματικό περιορισμό των κοινωνικών δαπανών, με τη υπερφορολόγηση των πολιτών κ.α Δηλαδή ο στόχος αυτός περνά μέσα από την οικονομική και κοινωνική συντριβή των πολλών χωρίς όρια και χωρίς τέλος.

2. Τα πανηγύρια του Υπουργού Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα για 2.922 εκατ. ευρώ πρωτογενές πλεόνασμα το πρώτο 8μηνο του 2013 στηρίζεται σε “δημιουργική λογιστική”. Και αυτό γιατί δεν συμπεριλαμβάνονται ποσά όπως: 1.529 εκατ. ευρώ που αφορά στη μεταφορά των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος. Κονδύλια της τάξης των 1.306 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που δεν έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους παρότι έχουν εισπραχθεί από τα κοινοτικά ταμεία. Επιστροφές φόρων συνολικού ύψους 663 εκατ. ευρώ. Πολυτεκνικά επιδόματα 220 εκατ. ευρώ που δεν έχουν δοθεί στους δικαιούχους. Ποσά καταναλωτικών δαπανών ύψους 450 εκατ. ευρω παρακρατούνται από το Δημόσιο, παρά το γεγονός ότι έχουν πιστοποιηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Με βάση αυτά τα στοιχεία έχουμε πρωτογενές έλλειμμα της τάξης των 1.271 εκατ. ευρώ!

3.Ακόμη όμως και να είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα, δεν θα σήμαινε ότι “γλυτώσαμε την χρεοκοπία” ή ότι “υπάρχει φως στο τούνελ”. Για παράδειγμα η Αργεντινή τη χρονιά χρεοκοπίας της αλλά και την προηγούμενη είχε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3%!!!
Η λύση δεν βρίσκεται στην ακολουθούμενη πολιτική ή σε άλλο μείγμα διαχείρισης της. Αυτό που χρειάζεται είναι η μονομερής διαγραφή του χρέους, η έξοδος από την Ε.Ε και η χάραξη ριζικά διαφορετικής πολιτικής για τη χώρα μας με τον λαό και τα συμφέροντα του στο οικονομικό-πολιτικό τιμόνι της!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog